8 Ноември, 2012 17:16 1 942 4

Поискаха 5 доживотни присъди по делото "Килърите"

  • дело-
  • "килърите"-
  • убийства-
  • присъди
Поискаха 5 доживотни присъди по делото "Килърите" - 1
Снимка: БГНЕС

Доживотен затвор поиска прокуратурата за петима от подсъдимите в процеса „Килърите“, свързан с т.нар. „фабрика за поръчкови убийства“. За Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Георги Вълев и Янко Попов-Туцо поисканото наказание от Ася Петрова - окръжен прокурор на Шумен, където се гледа делото, е доживотен затвор без право на замяна. За Петър Атмаджов Петрова поиска доживотна присъда, а за Райчо Стойнев-Хижаря - 20 години лишаване от свобода.

Пледоарията на държавното обвинение по мегаделото „Килърите” продължи цели пет дни, преди да бъде поискано най-тежкото наказание за четирима от тях.

Прокурор Петрова се позова на обществената опасност на извършените престъпления. Според нея това са единствените справедливи наказания за подсъдимите, „превърнали човешкия живот в търговски продукт“. Престъпленията са доказани еднозначно както от многото свидетели, така и от всички експертизи по делото, изтъкна тя.

Организираната престъпна група за мокри поръчки застана пред Темида, за да отговаря за три убийства - на шуменския бизнесмен Румен Рачев, великотърновския адвокат Петър Лупов и столичния бизнесмен Борислав Георгиев, приближен на Христо Ковачки, както и за серия побои и палежи, извършени срещу заплащане. Според „ценоразписа“ на „Килърите“ човешкият живот се е оценявал на 30 000 лева. Конкуренти на „клиентите“ са били брутално пребивани срещу 1000 лева, като например чупенето на ръце се осъществявало от двама души, наемани за по 500 лева всеки, твърдят свидетели.

Борислав Георгиев бе убит на 6 април 2008 г. в София пред асансьора във входа на блока, в който живее. Юристът Лупов бе застрелян на 25 март 2009 г. в гаража си в старата столица, като преди това е бил пребиван в офиса си и колата му е била взривена. Румен Рачев бе застрелян на 3 юли 2009 г. пред очите на свои близки, а преките извършители - Владимир Филев и Георги Георгиев, по-късно бяха открити ликвидирани край софийското с. Железница.

В първия ден на процеса Петър Стоянов-Сумиста заяви, че има доказателство за задкулисни договорки по делото между изпълнителната и съдебната власт. „Ако трябва да се жертваме за Шенген, ще се жертваме”, подхвърли на излизане от залата днес Сумиста, цитиран от Дарик радио. Останалите подсъдими не коментираха исканите наказания.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи от Рим, че „Килърите“ ще бъдат съдени за още три убийства. Групата за мокри поръчки на Сумиста ще бъде обвинена за покушението над бизнесмена Юри Галев и за смъртта на двама от своите - Владимир Филев и Георги Георгиев. За тези престъпления ще бъде търсена съдебна отговорност, след като настоящият процес в Шумен приключи.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 W164

    0 0 Отговор
    ЛОША РАБОТА
  • 2 вв

    0 0 Отговор
    Да ги бесят, какво ги бавят още. Такива изроди не трябва да живеят.
  • 3 фрет

    0 0 Отговор
    смърт за тези боклуци
  • 4 гризли

    0 0 Отговор
    къде са ви коментарите бе страхливци ако бе6е някои друга тема много сте отворени а сега си мъл4ите