19 Ноември, 2012 00:51 37 554 135

Гарсониери с падащи цени

  • цена-
  • гарсониера-
  • промяна-
  • спад-
  • собственик-
  • imot.bg

„Сделки се сключват, когато собствениците на имоти ги продават на реална цена. Ако един апартамент например, дълго време не може да се продаде, то това е индикация, че цената му е над пазарната”, обясняват брокери. Един от трудните моменти е убеждаването на клиентите, че цената, която посочват, е висока. Практиката показва, че два-три месеца след като са пуснали за продажба жилището си и няма запитвания, собствениците сами предлагат да се намали от офертната стойност.

Каква е ситуацията при най-малките жилища – гарсониерите. В столицата средно на ден на 10 обяви за продажба на едностайни апартаменти се коригира цената. Люлин, Надежда, Младост и Обеля са кварталите, в които най-често се забелязва спад в офертната стойност, посочват от сайта за недвижими имоти imot.bg. По-малко склонни към корекция са собствениците на малки жилища, разположени в централната градска част и квартали като Иван Вазов, Лозенец, Изток.

Три групи продавачи се очертават на пазара. Първата могат да бъдат определят като „предпазливи”. Те свалят цената с около 1%-3%. Така например, собственикът на гарсониера в Младост 4 в близост до Бизнес парк София, е коригирал цената с 2.23% - от 26 800 EUR на 26 200 EUR. Друг имот, в района на Оборище се продава вече вместо за 38 500 EUR за 37 990 EUR.

Втората група продавачи променят повече цената – между 4% и 6%. Преобладаващата част от имотите са разположени в Студентски град, Младост, Надежда, Овча купел. Гарсониера от 35 кв.м в Студентски град се продава с почти 5%. Цената е коригирана от 29 140 EUR на 27 688 EUR. Собственикът на имот в центъра на София намалява цената му от 52 900 EUR на 50 000 EUR, което в случая прави с 5.48%.

Третата група са хора, които силно понижават офертната цена с над 8%. Собственикът на 1-стаен апартамент в Дружба 1, който първоначално е искал за него 33 000 EUR коригира цената на 28 000 EUR, което е понижение с над 15%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реален

    3 0 Отговор
    Някои продавачи много се хитри, първо я надуват цената а после уж я свалят, само че хората някакси поумняаха и трудно дават пари за партери, покриви и за апартаменти за хора с алергия към слънчева светлина

    Коментиран от #65

  • 2 popo

    2 2 Отговор
    BE IA SE GRAMNETE NIAKADE NIAMA PAZAR SEGA ZA NISTO
  • 3 Дядо поп

    3 2 Отговор
    Ако един апартамент дълго не може да се продаде то това е индикация,че цената му е висока.Егати и целомъдреното брокерско просветление.Ха ха ха.
  • 4 vesto

    8 1 Отговор
    ето и една реална случка от мен.
    викам брокер на имота ми,за да го види и да му дам да ми го продава.обяснявам му всичко в детайли и накрая му казвам колко искам за имота ми /цената съм я образувал от разходите,които съм вложил+10% печалба/,а той ми вика:висока е.аз го питам защо е висока,а той ми отговаря-не знам що е висока ама ако искаш да я продадеш сваляй.извода е,че каквата и цена да обявите никой брокер няма да ви каже,че е ниска.а във връзка с темата за сваляне на цените ще ви обясня,че клиентите до голяма степен имат вина в "надутите"цени.аз от опит ви казвам,че няма клиент който е дошъл до имота ми и не е поискал по-малко от 20% сваляне в цената.когато при вас дойдат 10 клиента,които без основание искат 20% сваляне в цената-значи твоята нула я вдигаш минимум с 20%.затова и цените са такива.всеки клиент го питам:защо да ти свалям-кажи причина,за да ти сваля и ще ти сваля.всеки идва и вика плащам.чакай малко бе ти като плащаш аз не подарявам.аз също съм на голям зор да продам,но как да продам нещо на загуба.да,в момент на криза-на 0,за да има оборот и да си плащаш банките-да,но на загуба-няма смисъл.поне аз така мисля.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 оня убавия

    2 0 Отговор
    Гарсониерата в Младост е в блок пълен с м....ли. Винаги има 4-5 парчока накякали точно пред входа на въпросния апартамент.
  • 6 Иван Иванов

    2 1 Отговор
    Няма смисъл да се играе със стъпка по-малка от 10%. Това е загуба на време!
  • 7 ких;ъ

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "vesto":

    Братчет минал си се ! Забравил си да калкулираш 10 % доставно - складови 5% за секретарка и офис консумативи и 5% износване на зъбите дикато си дъвкал лепейки тапети ! А като огладнееш си резни малко от великия апартамент и си хапни ! Наздраве !

    Коментиран от #11

  • 8 ППППППП

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "vesto":

    Точно защото купувачите знаят, че продавача е вдигнал с 20%, автоматично искат да свали с толкова :))
    А на брокера не трябва да казваш цена. Определянето на цената е негово задължение. Той трябва да огледа апартамента, да ти зададе въпроси и да ти определи цената. Също трябва и да я обоснове. Ти след това вече можеш да коментираш че ти е ниска и т.н.
  • 9 Дида

    1 0 Отговор
    По обява от сайт и по снимките с части от екстериора се ориентирах правилно за продажба на панелна гарсониера с оферта-24 000 евро-избягах буквално потресена от това,което видях-разбити,опикани асансьори,миризливи призрачни коридори,небоядисвани от заселването на блока,две цигански фамилии-е.али мамата на блока и предали специфичния ромски аромат още щом се влезе във входа,гарсониерата на последен етаж,със следи от мухъл,изцяло външни стени и липса на изолация,с тапети от светлото социалистическо минало.Съседи споделиха,че имота се продава от 4 години,питах за наема-идвали квартиранти и на вторият месец се изнасяли,бягайки от пълчищата хлебарки,мишки и плъхове.Е колко според вас може да струва така описаната панелна гарсониера-позиционирана в голям квартал в крайморски град?

    Коментиран от #14

  • 10 кико

    1 2 Отговор
    Истината според мен е че банките в комбина с брокерите надуха цените поне 300 процента на имотите от реалната им цена-за панелките.Една боксониера от 5000 евро стана 20000.Ами новото строителство излиза не повече от 250 евро квадрата а го търгуват по 450-600 евро квадрата.МАГАЗИНИТЕ на партера им искат по 1000 евро на квадрат.строитела само с тях си избива два три етажа нагоре.Болшинсвото се набутаха със скъпи кредити и сега реват криза та криза.Сега ще си ги отгладуват и така до другия път.
  • 11 vesto

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "ких;ъ":

    "братчет",това дали съм се минал ще покаже времето.и дали съм се минал или не това си е моя грижа.аз добре съм си направил сметката какво да калкулирам и какво не-а ти твоята направи ли я?аз поне се опитвам с много труд и малко акъл /защото нямам много/да постигна нещо в този живот,за разлика от теб,който явно си супер нервен,че ти нищо не можеш,нищо не правиш и нищо няма да успееш да направиш,никога-дай го по-спокойно без да се "зъбиш".
  • 12 Гост

    8 1 Отговор
    Това което тегли цените надолу е огромния брой имоти с лоши ипотеки. В България проблемът е много силно изразен и спадът в цените е значителен и повсеместен. Купувачите са рядкост и се възползват от добрата си позиция за да изнудват. Реалната (себе)стойност ново строителство според приятели от бранша е от порядъка на 500 евро и при сегашните цени интереса на строителите да започват нови обекти е почти никакъв. Това становище не е мое - то е на професионални архитекти и строители.
    Продавачи и строители ще страдат...докато не се обърне палачинката.
    Ако обстоятелствата позволяват изчаквайте с продажбите.
    Отношението ми е неутрално, не продавам, не строя и дори не съм в България.

    Коментиран от #13, #22

  • 13 vesto

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    изключително си прав за всичко което казваш.
    ето ви и следващия пример:
    когато аз обявих моят имот за продан го "пуснах"на 250 000евро.в същото село едновременно с мен се появи и имот на 1 000 000евро.неговата цена беше нереално висока и всички го знаеха,но човека така е решил.според мен реалната цена му беше около 400/500 000евро.и от тогава за 6 месеца човека сваляше по 100 000евро на месец,а аз не барах моята цена.за 6 месеца той стигна 400 000 с което вече /според мен/достигна дъното си.аз естествено разбирах и се радвах,че не съм "най-скъп"в селото,защото хората отбягват най-скъпите оферти.и така до деня в който не видях,че човека е свалил от 400 000евро на 400 000лв.това беше шок за мен.това беше нереално ниска цена.в околностите никой нямаше да продаде преди човека да е продал.молих се той да продаде бързо,за да "излезна"и аз пак на пазара.обадих се на брокера му /той продаваше и моя имот и го познавах/и го попитах какво се случва,а той ми каза,че къщата е с ипотека и човека иска просто да си плати ипотеката.скоро къщата изчезна от обявите и аз разбрах,че е продадена на човек на още по-ниска цена.
    и в този ред на мисли споделям мнението,че докато има такива имоти на пазара "нормалните"имоти изкуствено ще се обезценяват.това означава,че строителите /като мен/не си струва да инвестират в нещо от което могат само да изгубят.
  • 14 някой

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дида":

    „две цигански фамилии-е.али мамата на блока...... пълчищата хлебарки,мишки и плъхове.”
    Мда, излиза че за да продаваш в днешно време трябва да си луд, отчаян или НАЛАЗЕН ОТ ПАРАЗИТИ.
    Мишки и плъхове са лесни ама за м...лите май ще трябва напалм...
  • 15 Микок

    1 0 Отговор
    Vesto
    Я дай линк на някой от къщите,които продаваш,след като твърдиш ,че са толкова качествени,белким те препоръчам на някого ако си хареса нещо(не искам никакви проценти или нещо подобно).
    Едно обаче не ми е ясно-как така калукурираш цената,че печалбата да ти е само 10 %(по думите ти)
    а)Или нещо ни будалкаш
    б)Или нещо в сметките ти и изчисленията ти куцат
    Никой не прави бизнес/строи за 10 % печалба-ако печалбата която постигаш е само 10 %
    а)Не разбираш от бизнес
    б)По добре си дръж парите в банката-7 % годишно можеш да си докраш
    Поста ми е приятелски,нямам намерение да се заяждам
  • 16 И четвърта група...

    1 0 Отговор
    И четвърта група тези които или не понижават цената или я вдигат.Силно изразено при продажби на къщи около София които не могат да се продадат.

    Коментиран от #19

  • 17 vesto

    2 1 Отговор
    благодаря за коментарите ти.почвам с отговорите:
    1.линк нарочно не давам,за да не излезне,че си правя реклама.не съм тук,за да рекламирам,а за да коментирам.ако наистина искаш да видиш къщите ми които строя дай няква поща и ще ти ги пратя лично на теб.
    2.цена се калкулира много лесно.започвам строителството с точно определен бюджет и се старая да влезна в него.и успявам.към тази цифра добавям комисионната на брокера /защото тя също ще ми е разход-ако продам без брокер цената ми е без тази сума/и отделям пари и за данъци и такси при сключване на сделката.така че цената не може да не я знам,защото знам с кво съм почнал и с кво ще завърша.
    3.защо печалбата ми да не е 10%?аз не мога да те накарам да вярваш,но аз така работя.ако оферирам по-малко от 10% в повечето случаи не си струва да инвестираш.ако оферираш повече ставаш неконкурентноспособен.
    4.никой не будалкам-много лесно можеш да провериш /както казвам на всичките ми клиенти/къде ми е нулата.започваш да сваляш,да сваляш и там където се откажа значи ми е нулата-това е в случаите без ипотеки и без много зор да продадеш.
    5.аз работя и във фирма в която изготвям оферти за строителство и мога да ти кажа,че там са ме научили на 10% печалба.това е числото което е нормално.струва си риска,заслужава си инвестицията.не,че аз не искам 50%/100%ама кой ще ми ги даде.те ся хората 10 не щат да дадат та камоли повече.
    6.това дали разбирам от бизнес мога да го преценя и сам.бизнеса не е само "лапане".аз съм на 33г.и сега работя за име.след доста време името ще заработи за мен.и аз искам да карам ес класа,но карам кола за 2000лв.и аз искам да имам жилище,но сега плащам наем."някой ден ще огрее и кучия гъз"както се казваше в една песен.
    7.не съм от хората,които ще си държат парите в банка.аз мирен не мога да стоя.не мога да стоя и да чакам.аз въртя оборот.за добро или лошо аз трябва да строя ако искам някой ден да стана "голям човек".когато парите са ми в банка няма с кво да строя,а това означава,че"няма да се науча".
    дано си ме разбрал,ако не си ще се радвам още да поговорим.приятелски-не всички строители са еднакви.

    Коментиран от #20

  • 18 Друго Мнение

    1 1 Отговор
    Идват лоши дни за книжните пари и всичките им виртуални производни. Може да се окаже че и най-гнусната панелка е нещо в сравнение с нищо не струващи влогове в евро, лева, долар...
    Ако мошетата катурнат и Франция ще стане феерично.
    А брокерите не ги интересува – биха продали имота ви и на полувин цена, само някаква комисионна да падне, ква да е. Не продавайте сега.
  • 19 vesto

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "И четвърта група...":

    "И четвърта група тези които или не понижават цената или я вдигат."
    можеш ли да ми дадеш смислен отговор на въпроса:защо трябва да падам в цената?защото така е прието ли,защото клиента диктува ли,защото всеки знае че съм "надул"ли,защо?ти като отидеш в магазина сваляш ли цената на хляба?аз примерно съм съгласен клиента да ми предложи неговата оферта и аз да разсъждавам дали мога да сваля или не,а не да ми вика:колко сваляш.ако не понижаваш цена означава,че си стабилен,независим от продажбата.това е най-хубавата група.когато застанеш от страната на инвеститор/строител ще видиш,че е много гадно когато разбереш,че не ти оценяват труда заради слухове,заради това,че така се прави и т.н.

    Коментиран от #21

  • 20 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "vesto":

    Успех пожелавам на всички които истински работят в България.
  • 21 бивш строител

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "vesto":

    Драги, vesto. Сравнението с хляба не е много уместно. При хранителните стоки има така наречената "малка гъвкавост" на търсене, т.е колкото и високи да са цените пак ще се купуват. Въпреки това и при стоките от първа необходимост има своеобразно пазарене, но то става чрез обемите на продажби. Всеки производител печели от оборот, а не от цени. Все пак при стоките от първа необикновено корекцията е нагоре. Щат не щат хората трябва да се хранят. Виж, ако произвеждаш компютри, или строиш къщи, ситуацията е различна. Хората купуват един два пъти през живота си дом и то при неотложна необходимост. Ето защо ти ще си направиш сметка дали ти е изгодно да се занимаваш с този бизнес.

    Коментиран от #23

  • 22 Психоза Масова

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Всъщност, палачинката се обърна. Сега лошите ипотеки дърпали цените надолу, ами преди пет години не бяха ли пак те, които ги дърпаха нагоре? Нали точно хората, които плащаха всяка поискана им цена, стимулираха продавачите да вдигат абсолютно необосновано цените на НИ до каквито нива си искат. На нас, г-н vesto, кой ни обосноваваше повишението на цените от вчера до днес за построени преди 40 години и неремонтирани апартаменти? Подиграваха ни се - за толкова пари какво искате? Не се ли възползваха те от ситуацията, за да ни изнудват? "Ненормални" били цените, на които ипотекарите продават. Ами ненормални бяха и цените, на които купуваха. Всичко, което се случва днес е последица от онова, което се случваше до 2008 година. То предизвика кризата, от която всички се оплаквате сега. Сега всички обяснявате себестойността, и то само на новото строителство, а защо не я обяснявахте 2006 г. например? Защо не кажете колко е на старото строителство? Щели да страдат продавачи и строители. Ами като лапаха, защо не се оплакваха? Както е имало, и то не малка, печалба, така ще има и загуба. Точно защото палачинката се обърна.
  • 23 vesto

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "бивш строител":

    благодаря за коментара.
    много сте прав г-не/г-жо,но аз примера с хляба го дадох не,че е едно и също,а с цел да потитам:защо не се пазарите.идеята ми е,че цената е такава и който иска купува който иска не купува и никой не коментира цената на хляба.на мен ми е много ясно,че в строителството не е така.аз също съм склонен естествено на коментар,но не да свалям без основание.кажете ми,че имота ми има недостатъци,кажете ми че не е изпълнен както трябва,че е от кофти материали.идеята ми е:не ми казвайте-колко сваляш-аргументирайте се,за да ви сваля.има и по-евтини имоти затова сваляй.ми аз тогаво да попитам клиента що идва на по-скъп имот като има и по-евтини?
    до №22"Психоза Масова"
    г-жо/г-не преди 2008 аз съм бил просто технически ръководител на обект.тогава не съм инвестирал,но не рядко съм бил свидетел на "дрането"което е правено от предприемачите.завиждах им.и аз исках да съм като тях.аз бях на 28 и виждах торби с пари,които минаваха през ръцете ми.аз не съм строил тогава и не съм продавал.виновен ли съм,че хората са купували на цена каквата им кажат,без да имат правото да коментират дори.бил съм свидетел как двама клиенти искаха един апартамент и шефа ми хвърляше ези тура на кой да му вземе парите.трябва ли да кажа,че хората тогава са били глупави и са купували на висока цена?всеки сам си е правил сметката.
    на никой не съм се подигравал и сега не се подигравам.подиграват се /или поне се опитват/клиентите,купувачите.незнайно защо си мислят,че са богопомазани.повярвайте ми.много малко са хората с много пари с които можеш да говориш нормално.
    в момента положението за строителите е много трудно и точно заради спомените от това какво е било.още хората не могат да си простят как са се "прецакали"с високите цени преди 2008,но аз каква вина имам за тези кофти спомени.никаква.лошото е че всички стари,нови,опитни,неопитни,крадливи и правещи легален бизнес строители сме под един знаменател.това е лошо

    Коментиран от #24

  • 24 Психоза Масова

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "vesto":

    Такъв е животът. И ние нямахме вина, че банките раздаваха безотговорно кредити на всеки, който пожелае. После тези хора се конкурираха с нас на пазара, а те бяха много щедри. С чуждите пари. Сега ще пострадате Вие. Заради некоректните Ви колеги. Това е положението. Всички ще плащаме за това безумие, дори да не сме участвали в него.
  • 25 вилин

    1 2 Отговор
    Много мой приятели си купиха жилище в този така наречен"БУМ"жилищните кредити заради който купувачи,продавачи и предприемачи пощуряха с тези цени.Сега щените падат ще падат и още защото капана щтракна и сега всички ще плащат за наивноста си.Единствено съжалявам че тези млади хора които тогава теглиха кредити,,,после "доиде" кризата останаха без работа или започнаха да работят за доста по малко пари и се принудиха да си продават закупените с кредити жилища за да могат да излязат от тази каша.Сега ще продължат да се появяват епизодично платени статиики по преста как "Пазара с имотите е живнал и хората пак копуват".....Ще копуват грънци...хората вече се борят просто за да живеят.
  • 26 владо

    1 0 Отговор
    еми те и самите панелки ште започнат да падат
  • 27 петев

    1 0 Отговор
    изглежда се забравя демографския фактор.
    Белите хора намаляват а другите просто не купуват. По лесно е да се "самонанесат".
    За тях всичко е дадено и им се полага от бога...
    Който и да е той....
  • 28 аз

    3 1 Отговор
    Цената на квадрат в София не трябва да е повече от 250 - 300 евро за каквото и да е жилище.
  • 29 Тип-топ

    1 2 Отговор
    за каквото и да е жилище.
    Много тъпо
  • 30 Дядо поп

    3 1 Отговор
    Тя тази с купуването и продаване на жилища свърши.От тук нататък всеки ще си кара с това което има.Беднотията става все по голяма а налозите все по високи.Едва ли през следващите 20г нещо ще се промени към по добро.Така,че свикавайте с новото положение.А брокерчетата които все още не са си намерили нова работа да побързат защото в скоро време няма да има дори какво да ядат в къщи!
  • 31 Митко

    1 0 Отговор
    За 100 квадрата апартамент в центъра на Пловдив от февруари го мъча да го продам първо на 80000е,после 75,сега на 67000,никой не е дошъл даже да го види,ужас.Трябва на 50000 да го дам май май........Кви времена дойдоха,а 2008 струваше 100000е.

    Коментиран от #33, #35, #37

  • 32 --------

    2 3 Отговор
    Българите многократно доказаха ,че са малко садо-мазо.Никой не може да ги убеди,че когато цените са приемливи е време за купуване.Не било изгодно.Друго става обаче когато цените мръднат нагоре.Тогава става много изгодно(???) Абе шантава работа.
  • 33 Калитко

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Митко":

    @31Мите!Пловдив никога не е бил по-скъп от Варна или София.Затова помисли за 30 000-40 000К.Иде зима
  • 34 гост

    1 1 Отговор
    до 32
    Не е точно така. Когато цените бяха високи, и доходите на хората бяха в пъти повече. Затова много по-лесно се купуваха жилища тогава на високите цени, отколкото сега на ниските. И това е напълно логично. Аз лично предпочитам да изплащам жилище на двойна цена, но когато заплатата ми беше точно 3 пъти по-висока.
  • 35 vesto

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Митко":

    "За 100 квадрата апартамент в центъра на Пловдив от февруари го мъча да го продам първо на 80000е,после 75,сега на 67000,никой не е дошъл даже да го види,ужас.Трябва на 50000 да го дам май май........Кви времена дойдоха,а 2008 струваше 100000е. "
    г-не,спооред мен забравете какво беше.квото беше скоро нямя да го видим,даже според мен никога вече.аз също съжалявам в момента,че са дошли такива времена.съвета ми е просто да гледате,да следите сегашния пазар.аз от 2/3 години съм постоянно в сайтовете за имотите /следя само в и около пловдив/и ще споделя моето мнение.
    1.вече хората не търсят както преди "центъра".да,има магазини,барове,лъскаво е,но не и за живеене /поне според мен/.къде ще ти играят децата,къде ще си спираш колата.......
    2.не казвате за качеството на имота си,за състоянието му в момента,обзавеждане и т.н.,но в момента има цени на ново строителство между 390/490 евро/м2.
    3.вземам апартамент за средно 450е/м2 и го довършвам луксозно и обзавеждам по мой вкус за около 100/150 е/м2 и съм ОК.така за около 550/600 е/м2 ще имам апартамент,ново строителство,където желая,довършен по мой вкус,обзаведен по мой избор.кво повече ми трябва!?!?!?
    съвета ми е /позволявам си да ви го дам/постави се на мястото на купувача.ти какво би избрал и каква цена би платил.така ще определиш близка цена до реалната пазарна цена.
    пожелавам ти успех с продажбата.
  • 36 анонимен

    2 7 Отговор
    Вие обявявате вашия имот на висока /над пазарната/ цена по време на най-добрия период за рекламирането му и след това ще свалите цената му след като мине периода. Това е все едно да сте на вечерен коктейл Събота вечер и в Понеделник да се храните на обществена кухня. Моя професионален съвет е да го обявим на пазарна цена за да можете да се възползвате от най-добрите/най-качествените купувачи на пазара, които ще имате. Повечето собственици свързват цената със стойността, които всъщност нямат връзка по между си. Това което си платил за нещо , няма нищо общо с това колко струва днес. Ако определяте цената си по този начин какво следва ако сте наследили имота ?!Грешната цена привлича грешните купувачи. Тези купувачи, които биха могли да си позволят да платят пазарната цена няма да го видят, ... а тези купувачи, които видят вашия имот не биха се заинтересували от него. Обявяването на първоначално висока цена с намерение да се намали в последствие е голяма грешка. Хората свикват с обявата на висока цена и повече не я гледат дори и в последствие да намалите цената. Това е така защото те си мислят че щом не се продава значи нещо не е наред с апартамента . Така имота се изхабява и е възможно да се продаде дори под пазарната цена.

    Коментиран от #41

  • 37 Психоза Масова

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Митко":

    Аз търся имот в центъра на Пловдив, но не бих дала 100 000 евро. Логично е, че щом сме чакали, не мислим да плащаме онези цени. А тогава не ги платихме, защото сме повече от убедени, че онези цени не бяха реални. Може и да пиша по форуми, но не живея във виртуалното пространство. Приятно ме изненадва съветът на анонимен. Моите наблюдения са, че точно брокерите съветват продавачите да започват от високите цени. Но пазарната цена се намира трудно. За някои имоти в момента няма нито един купувач. На никаква цена.
  • 38 Bossman

    1 2 Отговор
    Всеки,който решил да продава или купува имот никога не се хвърля на всяка цена да купува/продава имота.Първия етап винаги е проучването за цените на които са обявени подобните на неговия имот оферти.Ако стане сделка за цената,която иска добре,ако не евентуално ще свали от тази цена.Зависи да ли е притиснат от задължения или не.
    Имал съм случай,в който собственик бърза да замине в чужбина и виждайки че купувача е сериозен и има сериозни намерения,а не просто "ескурзиант"свали малко от цената.Така и двете страни бяха доволни.
    Така,че всичко е до нагласа.
  • 39 Bossman

    1 1 Отговор
    До коментар № 35:Трудно се продава най-вече защото има голямо предлагане и малкото купувачи са станали по-притенциозни и капризни.Ако не им свалиш от цената друг ще им свали.
  • 40 Алфан

    1 4 Отговор
    Много ми харесват коментарите под тази статия и тям подобни, от много време насам.. приятно съм изненадан колко добре отразява нагласите на хората в състояние на стагнираща икономика, в което се намираме сега и песимистични очаквания за бъдещето, както на потребители, така на производители и дори на посредници, което много точно показва накъде трябва да върви пазарът на имоти в България.. а то е към една сериозна и необходима корекция, защото в момента това е един изключително надценен пазар спрямо покупателните възможности на населението, говорейки за средния човек, защото той ще определя какво може реално да си позволи и какво не.. не говорим за спекулантите една немалка част от които вече поизпраха много мръсни пари, доведоха до тази бих я нарекъл "имотна истерия" и в момента се потят като на мач без противник а скоро и без публика ще останат опитвайки се да задържат "офертни" цени, както много добре написа очевидно специалиста-посредник НИ по-долу, че високите оферти дори няма кой да ги погледне.. та както обичат да казват икономисти "структуроопределящ" за пазара на НИ ще бъде истинския среден купувач, който няма възможности за 3ст от 100к евро или ако ги има ще ги даде за поне 4ст и то на хубава софийска локация, така че мислете драги продавачи от гл.т. на моментното състояние и колко струват и могат да купят 50-70к евро кредит сега, лъскайте 3ст-ките да се виждат отдалече със всички екстри, че скоро и това ще им е много, когато тепърва излязат необ
  • 41 vesto

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "анонимен":

    "Моя професионален съвет е да го обявим на пазарна цена за да можете да се възползвате от най-добрите/най-качествените купувачи на пазара".
    г-жо/г-не,съгласен съм с всичко което казвате,но въпроса ми към вас е:как вие ще определите пазарната цена на един имот.разбирам,че сте професионалист,брокер,но аз съм професионалист строител и ви питам как определяте тази цена.и какво се случва,ако вие обявите по-висока цена от тази която аз съм определил-губя време,за да продавам по-дълго,а времето е пари.какво става,ако определите по ниска цена-губя не време,а директно пари.и как така един брокер определя пазарната цена.спрямо какво?на каква база ценообразувате?интересно ми е ако ви заведа на имота който продавам каква цена ще определите.всички брокери идват,гледат и нищо-гледат като телета.сигурен съм,че никой брокер не знае цената на бетона,цената на тухлата,на арматурата,цената на изолацията,на отоплението и т.н.но дори и да ги знаят какво?брокерите измислят една цена спрямо това как в общ план вървят цените "наоколо".ако сега ви изпратя пълно описание на имота ми как ще определите цената му?интересно ми е как ще ми отговорите,защото аз винаги искам да се уча от професионалисти.това не е опит за заяждане-това е желание да коментирам със специалист.
    ще се радвам да ми обясните.
  • 42 Алфан

    1 3 Отговор
    продължение от коментар 40 по-долу.. когато тепърва излязат масата от необслужваните ипотеки както добре се вижда до какво могат да доведат пазара в една Испания например. Поздрави на всички разумни хора които все още живеят и се трудят честно у нас : )
  • 43 anonimen

    2 0 Отговор
    Всичко се продава, въпрос е единствено на цена. Купувачите в момента изследват всяка една оферта обстойно за да се уверят че това е най-изгодната. Пазарна цена се определя по реално сключени сделки, а не по конкурентните оферти или по това което се предлага. Продавачи които определят сами цените си и то много над пазарната не продават а просто рекламират. Те правят услуга на по-евтините. Ако имате нужда наистина да продадете, тогава продавайте, в противен случай правите услуга на по-мотивираните продавачи. Не определяйте цената по това колко пари ви трябват. Ако вие сте купувач и намерите подходящия имот, който е с 10 000 евро над пазарната си цена, бихте ли ги плати ако знаете, че продавача наистина има нужда от тях? Оставям отговора за Вас !

    Коментиран от #49

  • 44 Някой

    9 1 Отговор
    Реално на пазара продавачи са само хора сериозно притиснати от ипотеки, това сваля цените под пазарните.
    А строителите – просто си пийте кафето тази година и следващата. Не виждам смисъл да се работи на тези цени.
  • 45 anonimen

    1 0 Отговор
    Към Г-н Vesto, моля не бъркайте стойността на имота с неговата цена.

    Коментиран от #46

  • 46 vesto

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "anonimen":

    Към Г-н Vesto, моля не бъркайте стойността на имота с неговата цена.

    моля,обяснете ми какво имате в предвид.може и да ги бъркам.
    предварително благодаря
  • 47 anonimen

    2 0 Отговор
    Както споменах по долу, това което сте платили за нещо няма нищо общо с това което струва днес. Вашите разходи не определят офертната цена която е различна от пазарната. Ако обезщетен собственик продаде апартамента си идентичен на вашия за 60 000 евро, няма как вие да искате 70 000 евро само защото разходите ви са били толкова. Като вземем тази сделка на 60 000 евро и още три сходни можем да изкараме средната цена на квадратен метър за сключени сделки. Това всъщност ще бъде пазарната цена.
  • 48 anonimen

    2 2 Отговор
    Лека корекция към долния коментар : "Вашите разходи определят офертната цена, която е различна от пазарната"
  • 49 Някой

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "anonimen":

    „Купувачите в момента изследват всяка една оферта обстойно за да се уверят че това е най-изгодната.” Всъщност повечето купувачи в момента са едни най-обикновенни лешпери които обикалят наоколо опитвайки се да „ударят кьоравото”.
    Хора които започват с „плащам веднага ама колко ще свалиш” са спекуланти, също както и тези които се напечелиха от балона на цените.
    Не продавайте.

    Коментиран от #64

  • 50 аз

    4 1 Отговор
    Добавям към предния коментар!
    И не купувайте на цени над 250-300е за кв/м.

    Коментиран от #52

  • 51 Пазарна истина

    3 0 Отговор
    Всяко нещо струва точно толкова колкото някой е готов да плати за него в определен момент. Не съм го казал аз. Всичко останало са приказки на пазара. Ако не ви отърва не продавайте.
  • 52 Калитко

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "аз":

    @50 В Банско наистина има такива цени
  • 53 аз

    2 6 Отговор
    Скоро ще има и в София същите цени!
  • 54 аз

    1 5 Отговор
    А няма да ви казвам един познат как се налапка точно 2010 с три апартамента за по 800е в младост :))) И той говореше за някакво качване на цени и сега???? Дузпа и греда!!! Просто бешеповярвал на балони!
    Колко е загубил сега, не смея и да го питам, че да не получи удар ама.....
  • 55 Клуб 200 евро

    1 5 Отговор
    Не го мисли него, той си е добре :).
    Скоро ще му завиждаш.
    Смятам че от дълговата криза ще се излезе с нещо като „Паричен Балон”. Предполагам че книжните пари и близките им производни рязко ще се обезценят и ще останат реалните неща. Не знам кога и с каква скорост ще се развият събитията но определено да се продава сега би било най голямата глупост.
    Лично мое мнение.
    А цени от 300 евро в София сигурно и сега има – при циганите.

    Коментиран от #59

  • 56 луд

    1 5 Отговор
    СТИГА ПРИМЕРИ-АКО ЗА ВАС ЦЕНИТЕ ЩЕ СЕ КАЧВАТ,ОБОСНОВЕТЕ СЕ ,АКО ЩЕ ПАДАТ ОБОСНОВЕТЕ СЕ.НЕКА ТОГАВА ПОСПОРИМ,А НЕ МА ЕДИН ПОЗНАТ МА ЕДНА ЖЕНА ЕДИ КВО СИ
  • 57 Мария Митова

    2 3 Отговор
    Проблемите при пазара са няколко. Първият - няма какво да се купи. Няма качествени жилища на цена. която купувачите биха платили. Има жилища на цена, която собствениците са дали за тях преди 5г. + ипотеката... От вида "спалня и хол с кухненски бокс, 80квадрата- 50000евро".
    2 Надценени "престижни" квартали - "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Витоша". Същия тип жилища...
    3.Кварталите с изградена инфраструктура пък са с остарели панелки и нови блокове де що имаше градинка..Цени -всеки както си преценил и каквото му трябва. За панелка от преди 30г. - 35000-50000 и нагоре евро...Говоря за "масовите" апартаменти
    Ами няма как да няма криза!

    Коментиран от #71

  • 58 Алфан

    1 6 Отговор
    На какво основание го заявяваш това.. на това че като отидеш в магазина можеш да платиш с 1/Х-та от апартамента си ли? или като отвориш дюкян ще плащаш наема с 1/Х-та от същия?

    Сега по дефиниция хартийките, продължават да имат някои все още уникални качества - Разменна стойност и Оскъдност.

    Обезценка може да се очаква при изобилие на паричната маса която потребителите могат сравнително лесно да си набавят чрез продажбата на някакъв вид актив - от труд или от друга дейност като предприемачеството или на лихва от банката например.. или с други думи когато наличните пари започнат да изпреварват произведената продукция..

    засега такива изгледи не се виждат никъде в развитите икономики (нашата няма нужда да я коментираме, че никаква я няма) с изключение на някои известни с икономическия си подем държави..

    с други думи нека първо да почакаме първо т.н. криза на "ликвидност" да си отиде, за да има достатъчно много "достъпни" пари, които да започнат да генерират доход в частност от покупка-продажба-отдаване под наем на имоти, че чак тогава да мислим за хипер инфлации.. свери си малко часовника
  • 59 Алфан

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Клуб 200 евро":

    Коментар №58 специално за клуб 200-те евра, поздрав ; )
  • 60 Bossman

    1 3 Отговор
    За 200 евро/кв.м.единствено можеш да намериш някоя катакомба,където обитателите на блока се придвижват по стълбите тежко въоръжени с кръвясал поглед те питат имаш ли цигара.
  • 61 аз

    6 1 Отговор
    Няма как да завиждам на човек който си е сложил парите в помийна яма.
    Пряк пример не от друг, а личен опит:
    Задържах парите си в банка като се въздържах от покупка на имот на 900е през 2009г. Имота беше 92 кв/м с прилежащи части - мазе, гараж 25кв/м. (става дума за кв. Дървеница).
    Това ми спести 60000е кеш и 25000е евентуален кредит от банка.
    Сега кеша ми е наличен + лихвата и нямам кредит.
    Кажете ми сега нямам ли по добър шанс като се има в предвид, че на "докторски паметник" има двустайни за 47000е!?
    Еее как да завиждам на такъв човек, който не е издържал на силата на парите и се е налапал с недоклатен имот!?
  • 62 аз

    1 1 Отговор
    Не забравяйте заглавието под което пишем, а то гласи:
    "Гарсониери с падащи цени"
    Цените падат, падат, падат!
    И аз съм прекалено доволен да виждам това, чувствам се прекрасно.
    Скоро и по 200е ще има!!!
  • 63 красо

    2 0 Отговор
    скоро ще се продават жилища на по 300 евро на квадратен метър. Банките са пълни с имоти и вече предлагат на служителите си имоти в София за по 250 евро на квадрат. За сега го правят тайно за да не се срине изведнъж пазара на недв. имоти и за да не спрът да си плащат ипотеката тези които все още го правят, след като разберът, че апартамент, който вече струва примерно 25 000 евро те го плащат на 150 000 с лихвите.
  • 64 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Някой":

    ако на продадеш сега ще продаваш след година две на поне 50% по ниски цени. Но ти си решаваш, надявам се само да си носиш сам последиците от решението , а не да страдат близките ти от него.
  • 65 РЕНТИЕР

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реален":

    1.НАЙ - МАЛКОТО ЖИЛИЩЕ НЕ Е ГАРСОНИЕРА А БОКСОНИЕРА ! 2. ПРОДАВАМ ТАКОВА 37.5М2 ЧИСТО НОВО В ЛЮЛИН ЗА 20.000Е. ЕТ. 8 ОТ 11 ИЗТОК !? ИНФРАСТРУКТУРА АСФАЛТ НА 5 МЕТРА ОТ БУЛЕВАРД. ( закупено за 27.400 е. когато беше само на проект ! )
  • 66 РЕНТИЕР

    0 0 Отговор
    Грешка !!! Коментара не е до ,,Реален" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 67 Читател

    6 2 Отговор
    Мда, изчетох доста мнения, някой са доста интересни. Преобладават хората който мислят че цените ще паднат още. Някой даже са се размечтали за 200 - 300 евро. Няма да го бъде другари. За пореден път ще се случи обратното на това което мнозинството очаква....
  • 68 varna

    1 0 Отговор
    само на балона раширената боксониера/гасониера нигога няма да падне, защото е в сутерен/маза, и много ги търсят за зимнина и трушия, нали бе балон кажи им, че невярват тези рунтави вежди.

    Коментиран от #76

  • 69 vesto

    1 0 Отговор
    когато след 2/3/5 години се изкупи всичко цените ще започнат да се покачват.оставете това,че народа е беден-да така е,оставете това,че цените се вдигат или падат-това няма значение.винаги ще има хора,които търсят-по една или друга причина и вярвайте,че и в момента хората /които работят/имат пари,но са изключително предпазливи по отношение на инвестициите си.и тогава /поне аз така мисля/цените ще си дойдат на мястото.
  • 70 Пророк Илия

    5 1 Отговор
    Спокойно! Имотите винаги са били по-малко от купувачите.Кой може да каже цената на имотите след 1-2-3 год.? Никой! Парични знаци като лев и евро може и да ги няма,нали? Тогава колко ще получаваме? И какво? Някой постоянно и нахално твърди,че имотите на хората струват около 100туби бензин.Баламурниците свършиха! Продавачи,НЕ ПРОДАВАЙТЕ!!! Истинската буря предстои!
  • 71 Пророк Илия

    5 2 Отговор

    До коментар #57 от "Мария Митова":

    @57 ,,Няма качествени жилища на цена,която продавачите биха платили...,,--------------- Г-жо,сигурно вашия бюджет е предвидил 20-25 000 за апартамент с три спални,хол,трапезария,кухня и две тераси по 20 кв в масивна тухлена кооперация след основен ремонт! Казвате,че търсите имот за който 2-3 поколения са търпели не малки лишения(да не кажа мизерия) и не са склонни да го подарят за ,,цената която сте склонни да дадете,,???? Що за нахалство!?! Вие сте типичен пример за днешния ,,купувач,,! Продавачи,НЕ ПРОДАВАЙТЕ!!!
  • 72 ха ха

    1 5 Отговор
    Вярно предстои.Тогава панелката дето 2-3 поколения си спестявал за 15 000 лева и си живял вътре 40 години пак ще я продадеш за 15 000.Свършиха глупостите от 2008-ма за 1000 евро квадрат в гетото.
    Колкото по бързо го осъзнаете толкова по бързо ще тръгне търговията.

    Коментиран от #73

  • 73 Пророк Илия

    1 3 Отговор

    До коментар #72 от "ха ха ":

    @72 Ако не си разбрал,да кажа пак-----------Говоря за имоти в масивни тухлени кооперации,а не за някакви панели.Който е допуснал да бъде убеден,че панелното жилище е дом а не временно решение на жилищните му проблеми, си е лично негов проблем.За 20 год. освен политически промени,се предполага,че са настъпили и умствени такива!

    Коментиран от #75

  • 74 До Пророк Илия

    1 0 Отговор
    Г-не, точно такъв апартамент си имам, и то на място което си заслужава. Не съм "купувач", слава Богу, родителите ми са се погрижили добре за мен. По-скоро Вие сте типичния "продавач"...
  • 75 някой

    2 3 Отговор

    До коментар #73 от "Пророк Илия":

    Всяко нещо си има пазарна цена , на когото му трябват пари ще продава и ще вземе колкото пазара предлага в момента.Тези истории за 2-3 поколения , които строили и сега трябвало да продават скъпо си ги разказвай у вас.А тези масивни разпадащи се кооперации по центъра на София от 30-те , които сегашното поколение само гледа да дава под наем и да не влага нито лев в подръжка също не ми ги хвали.Този ,който купува също трябва да работи за тези пари и на него са му не по малко ценни отколкото на теб за да ги дава за разпадащ се коптор тепърва нуждаещ се от ремонт.
    Пазарът ще покаже каква ще е цената , другото са емоционални изблици на алчни продавачи още помнещи балонените времена , когато всякакви боклуци се продаваха на космически цени.
  • 76 Психоза Масова

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "varna":

    Къде е ахкащият балон, всъщност? Как е възможно под тази статия да няма нито едно негово мнение!!!

    Коментиран от #77

  • 77 Ники

    7 1 Отговор

    До коментар #76 от "Психоза Масова":

    Госпожо Масова, не знам какъв балон чакате Вие ама според мен се е задал един „Паричен Балон”. При спукването му ще изфиряса стойността на депозитите. Следователно не е момента да се продава, имотите са нещо сигурно за разлика от парите без покритие.
  • 78 vesto

    1 3 Отговор
    до кога мислите,че ще падат цените?
    аргументирайте се и само не ми разправяйте-докато стигнат 200е/м2.
    коментирайте сериозно,за да е по-интересно.
    благодаря

    Коментиран от #79

  • 79 Може би

    1 3 Отговор

    До коментар #78 от "vesto":

    @78 Може би докато почне трайно да расте всяко тримесечие средната работна заплата за страната, като същевременно спада безработицата или поне не се повишава... А, щях да забравя - и без да се множат като гъби след дъжд нови налози и такси + разумна годишна инфлация изоставаща от нарастването на доходите.
    Хахаха...сега като се зачетох какво написах ми се стори като нещо близко до невъзможното - т.е. доста далечно бъдеще, при това евентуално. Т.е. цените може в определен момент и да не падат, но няма и да се качват и купуването освен за основно жилище ще си остане необосновано още доста дълго време. Все пак за да има "сметка" от инвестиране трябва да расте цената на жилището ежегодно поне с темпа на инфлацията или годишният депозит, или?

    Коментиран от #85

  • 80 Пророк Илия

    1 2 Отговор
    Панелите в София падат!В буквалния смисъл! Продавачи,НЕ ПРОДАВАЙТЕ!!! Очаква се огромно търсене на тухлени апартаменти!

    Коментиран от #83

  • 81 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Кой ли пък си купува вече панелен апартамент в гетата при този голям избор на жилища?
  • 82 ха ха ха

    1 0 Отговор
    Не продавайте дръжте си ги цените падат , но на вас пари не ви трябват само тухли.До сега 40% сте назад , но продължавайте да си ги държите може някой ден евентуално слънцето да огрее знаете кое и да се вдигна цените с 50% за да сте на печалба.
  • 83 varna

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Пророк Илия":

    аз пък мислех, че за да си продавач трябва да продаваш а пък то можело и да не продаваш.
    ейй цял живот се учи човек, макар и да са пълни глупости.
  • 84 аз

    1 0 Отговор
    Питам едно!?
    Защо трябва да се качват цените на имотите???
    Защото са станали по красиви, защото са станали по големи или защото на двама трима тук им се иска така???
    За каква сигурност във вложени пари в имот може да става дума при обезценяване с 30-50% само за 5 години!?
    Как изобщо не ви е срам да си отваряте устата и да бълвате щуротии!?

    Коментиран от #86, #92

  • 85 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #79 от "Може би":

    Хахаха...сега като се зачетох какво написах ми се стори като нещо близко до невъзможното - т.е. доста далечно бъдеще, при това евентуално.
    ....................
    Ха-ха-ха... сега пак прочети какво си написал и след това виж фактите:
    Средна заплата за септември:
    2008 – 538 лв
    2009 – 594 лв
    2010 – 649 лв
    2011 – 704 лв
    2012 – 768 лв
    Безработните не участват на имотния пазар – и преди и сега. 70% от безработните в момента са необразовани и неквалифицирани (нещо като аксаковския потомък на виШисти).
    Последният налог специално повече ги отдалечава лелеяните „200 евро квадрата”, вместо да ги приближава.
    Годишна инфлация (спрямо предходния октомври):
    2009 – минус 0,3%
    2010 – 3,9%
    2011 – 3,5%
    2012 – 4,4%
    Натрупана инфлация от октомври 2008 до октомври 2012: 11,5%
    Ръст на средната заплата октомври 2008 – октомври 2012: 43%

    Май живееш в бъдещето...

    Коментиран от #87

  • 86 AXXX

    1 2 Отговор

    До коментар #84 от "аз":

    Азчо, а за 10 години 180% ръст как ти се струват? От 2002 до сега имаш 180% нагоре в средната цена на квадрата, което са си почти три пъти... И последните 5 години и 50% назад влизат в тая сметка, нъл тъй...

    Коментиран от #89

  • 87 да ама не

    3 1 Отговор

    До коментар #85 от "AXXX":

    Вярно безработните не участват на пазара , а те се увеличават.Т.Е купувачите намаляват.А когато купувачи няма цените падат.
    Каквито и статистики да вадиш резултатът е ясен. 40-50% спад от 2008-ма насам.Ако уж доходите са се покачили щеше поне цените да се задържат.Но както добре виждаме тенденцията е здраво надолу.
    А тези , които държат милионите в банките няма да се уплашат от дянковите налози и да се втурнат да затварят пари в нещо с много съмнителна доходност.
    А да не забравяме,че налозите върху имотите също се увеличават.Така ,че не се знае дали "клуб 200 евро" няма да се окаже прав накрая.
  • 88 аз

    1 0 Отговор
    АХХХ колко си .........! Ти нали не си мислиш, че всички по команда са си купили 2002 година по едно жилище!? Защото ако е така, бих ти дал пример от 1988 година, когато жилищата бяха по 20000 лева!?
    Или и ти не си сверяваш часовника!?
  • 89 ????

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "AXXX":

    А как ти се струва 700% ръст на златото от 2002 ра до сега?
    Май по добре да си имаш злато отколкото коптор дето не знаеш кога ще можеш да го продадеш.Пък и носи поне 3 пъти по голяма печалба нъл тъй?
  • 90 аз

    1 3 Отговор
    Най-обикновенно арматурно желязо скочи от 0,18лв. на 2,40лв за кило!!!
    Този скок колко процента прави??? И как толкова далновидна икономистка е пропуснала от полезрение!?
    Смешна си с тези примери!!!
  • 91 Пророк Илия

    5 1 Отговор
    Продавачи,НЕ ПРОДАВАЙТЕ!! В момента ви ОГРАБВАТ! ВЕДНАГА свалете обявите за продажба на ВАШИЯ ИМОТ! С парите от продажба на тристаен в момента,след 1 год. няма да можете да си позволите и гарсониера!!!СПРЕТЕ ТАЗИ ЛУДОСТ!!!

    Коментиран от #99

  • 92 Алф

    5 1 Отговор

    До коментар #84 от "аз":

    Уили, нека поговорим като два зрели аза...:)

    Та за пазара на имоти: Спадът на цените за последната година според статистиките е минимален.
    Вероятно се дължи на „лоши ипотеки” продавани на загуба.
    Също така качествените имоти като цяло са изтеглени от пазара и остават панелки и други с по-ниско качество и съответно по-малка цена.
    От друга страна купувачите са малко и една част се държат като каубои, тръгнали да ударят супер изгодна сделка.

    Вслушайте се в съвета на моят колега пророк - Илия :)

  • 93 тъжната истина

    1 2 Отговор
    От такива пророци сме сега на този хал.Скоро повишение на цени няма да има ,така че на когото му трябват пари да продава.Догодина няма и толкова да вземе.
    Кризата продължава и не и се вижда краят.Купувачи няма да има , а такива които биха купили задължително ще търсят цена и качество.
  • 94 Успешно продал

    1 4 Отговор
    Подобни пророци по-добре да си мълчат. Преди около две години успях да продам тристаен в Банишора за близо 70 000 евро. Все още ми изпращат прогнозната цена на имота ми от сайта и тя се е сринала на около 60000. Аз си реших проблемите и добре че не слушах такива разбирачи тогава, вкл. и брокери които ме съветваха само да почакам и ще взема поне 80К.
  • 95 Алф

    4 1 Отговор
    Кой го интересува преди 2 години. Тези които СЕГА смятат да продават е по-добре да помислят за алтернативи.
    Добър си е колегата пророк.
  • 96 аз

    1 7 Отговор
    На базата на какво си мисли някой че имотите ще поскъпнат - "някога"!?
    Ще станат по големи, ще станат по красиви, ще станем централна Европа, ще си сменят локацията или какво???
    Една, едничка трезва обосновка чакам да чуя, а то все професори, гадатели и лаици се изказват за какво ли не друго, но не и обосновано по този същия въпрос!!!
  • 97 аз

    1 1 Отговор
    Обърнете ВНИМАНИЕ върху заглавието на материала под който пишем!!!
  • 98 кеш

    1 10 Отговор
    Сега е още по-зле от преди две години. Тогава все още се намираха свободни пари. Вижте бюджета на държавата и повече няма какво да говорим. Как си представяте тези от панелите и с "големите пари" да хукнат към тухлите. Забравете. Свободните пари са и ще бъдат още по-голям кът в следващите години. Имот е най абсурдното бягство на свободни капитали поради две причини: ника възвращемост и ниска понякога нулева ликвидност. Не говоря за земеделска земя или ценни метали. Дори и един тъп депозит е по на сметка от НИ
  • 99 хъш

    1 8 Отговор

    До коментар #91 от "Пророк Илия":

    ще продължавает да изчаквате до второ пришествие, пък може и след това:) а в това време сгради се рушат, данъци и сметки се трупат, хората с пари в банка се ояждат от лихви докато изчакващите си държат капитала под формата на нискокечествен бетон и тухли и смъркат като цигане пред сладкарница:) И какви точно изчакват ? Банките са задръстени с принудително иззети имоти, на които бившите собственици са спрели да изплащат ипотеката. Засега банките не ги вадят на пазара , за да не се сгромолясат цените , но до две години ще бъдат принудени да го направят според закона за банковото дело. Малкото чужденци, които купиха нещо преди 7-8 години сега се чудят как да се оттървът на една трета от цената, след като цигани ги крадоха, мутри ги биха, брокери ги мамиха...чужденец повече у нас няма да инвестира в имоти. (Освен руската мафия по морето, но ние говорим за жилища)Освен това има хиляди новопостроени апартаменти стоящи празни , а българския народ се топи всяка година като майски сняг. Като прибавим и неспиращите имотни измами доказващи нефункционалността на службата по вписвания, покупката на имот в България става един огромен и неоправдан риск. Т.е. цените ще падат докато достигнат 250 евро на квадрат за София и то в така наречените престижни квартали.
  • 100 Пророк Илия

    6 1 Отговор
    Продавачи,НЕ ПРОДАВАЙТЕ!!! От четири години ЛЕШОЯДИТЕ КРЪЖАТ НАД ВАС!!! Задайте си правилните въпроси:ЗАЩО вашите имоти ВИНАГИ са с най-ниски цени??? ЗАЩО след като има 500 влизания във вашата обява,брокера ви казва,че НЯМА ИНТЕРЕС към ВАШИЯ ИМОТ и няма НИТО ЕДНО ОБАЖДАНЕ ??? ЗАЩО на скрития пазар на съдия-изпълнителите и банките цените ЗАПОЧВАТ ОТ 800-1000евро за кв.м и ЗАЩО банките без проблем финансират тези сделки??? ЗАЩО??? МИСЛЕТЕ!!! СПРЕТЕ ПРОДАЖБИТЕ!!! НЕ СТАВАЙТЕ ДОБРОВОЛНО БЕЗДОМНИЦИ!!!

    Коментиран от #101, #102

  • 101 хъш

    1 8 Отговор

    До коментар #100 от "Пророк Илия":

    о, поетични юроде :) това което кръжи над главите ви не са лешояди, а НЛО-та произлизащи от факта, че не си взимате редовно хаповете. Има по 500 влизания във вашите обяви, защото смехът е здраве, а в момента малко неща са по смешни на този свят, от напъните на български продавач да продаде мизерното си имотче наследено от баба му на цена пет пъти по висока от реалната. По въпроса за скрития пазар: там цените започват от 200 евро за кв. м. и свършват на 200 евро за кв.м. И така, както се призовавате взаимно да мислите не забравяйте , че една патка мислила, мислила и накрая забравила да маха с крачета и се удавила.

    Коментиран от #104, #105

  • 102 Психоза Масова

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "Пророк Илия":

    Защо изобщо ви трябва брокер, продавачи? Сами си пускайте обявите. Ще разберете какъв е истинският интерес към имота ви и ще си спестите комисионната на брокера. 2 в 1. Това, което правят банките е забулено в мъгла. Чувала съм за 90 кв.м. за 26 000 лв на служител на банката, но това е непроверимо. Това не е пазар. Правят си каквото си искат. При ЧСИ цените започват от 1 000 лв/кв.м. и никой не се явява на първа продан. Едва от 800 лв/кв.м. на втора продан започва интересът на купувачите, и то само за някои имоти.
  • 103 Любопитен

    1 5 Отговор
    Госпожо Масова, къде точно при ЧСИ видяхте юридически чист имот?
    800 лв/м2 ама за 76% идеални части или възрастна леля за доглеждане в жилището или и двете беди едновременно!!! А тва за банките са си градски легенди.
    Спрете да пишете глупости.

    Коментиран от #106

  • 104 Хехе

    0 1 Отговор

    До коментар #101 от "хъш":

    "...там цените започват от 200 евро за кв. м. и свършват на 200 евро за кв.м. ...." Хахаха. Ама не за вас.
    Както се казва: Всяко малко гущерче иска да стане голям крокодил. Нооо не всяко умее добре да плува!

    Коментиран от #113

  • 105 Пророк Илия

    0 1 Отговор

    До коментар #101 от "хъш":

    @101 ...О,тънки познавачо на човешките души! Защо тъй неблагоразумно не се възползва от 200 евро за кв.м??? И защо не отговориш на #104 от ,,Хехе,, който те навря с едно изречение там където ти е мястото??? Сега разбра ли,че в тези форуми има и разумен живот??? ,,Хехе,, моля те,дай му новото издание на книгата,на която е чел само увода! Моята е много старо издание и не е актуална.

    Коментиран от #112

  • 106 Психоза Масова

    1 0 Отговор

    До коментар #103 от "Любопитен":

    Има, има, г-н Любопитен. Аз преди време дадох линк, ама ми изтриха целия коментар, така че си мълча вече. Има и много такива като описаните от Вас, но ... който търси - намира.
  • 107 аз

    1 5 Отговор
    Човече повтаряй си пак това което знаеш - да не продават продавачите!!! Другото не го разбираш и е време да си замълчиш.
  • 108 Бръм

    1 1 Отговор
    Чета тук и гледам 2 вида хора. Реалисти и песимисти, което в Бг няма голяма разлика. Пророка е прав за едно нещо - че имотна криза ще има. И няма как с това количество панелки, на които им изтича срока, а обитателите и държавата се правят, че не го виждат. Поне в София всички терени почти са застроени и не ми се мисли как ще изглеждат Люлин, Обеля и тн. квартали след 20-ина години...А и вижте статията - коментара е за гарсониери в панелните квартали!
  • 109 Пророк Илия

    2 1 Отговор
    Продавачи,НЕ ПРОДАВАЙТЕ!!! ВИЕ СТЕ ЖЕРТВИ НА ГРАНДИОЗНА ИЗМАМА!!! Свалете обявите за продажба за ПОНЕ 6 МЕСЕЦА!!! СПРЕТЕ СЕ!!! НЕ ПРОДАВАЙТЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ!!!

    Коментиран от #110

  • 110 аз

    1 0 Отговор

    До коментар #109 от "Пророк Илия":

    Едно си баба знае, едно си баба бае!!! :)))
  • 111 Хехе

    0 1 Отговор
    Напълно си прав ама никой не държи сметка за обновяване на жилищния фонд.
    При близо 500 000 самостоятелни жилища в София, ако на година се подновяват около 5 000 (т.е. 1%) то средната възраст на жилищата за продължителен период от време би се установила на 100 години. Подновяване би означавало наистина добър основен ремонт (вкл. нов покрив) или просто разрушаване и изграждане на нови. Спорно е доколко панелките подлежат на основен ремонт като се има предвид соц. качеството на изпълнение. Навярно това обяснява заглавието на статията.
    Илия (доколко е пророк не знам) е напълно прав, но разбира се не за всеки тип имот. Част от панелките са строени много лошо и бих ги сложил в категория „временно строителство”, не бих ги нарекъл имот. В същото време един поземлен имот, годен за жилищно строителство в рамките на града си е направо безценен.
    В залкючение: Ако ще продавате имот, изчакайте. Ако обаче е панелка – вие си знаете.
  • 112 хъш

    1 0 Отговор

    До коментар #105 от "Пророк Илия":

    пич ако ти и тоя под тебе сте разумния живот то жална му майка и на форума е на сайта и на имотния пазар и на икономиката и на климата и най вече на държавата. Най големият грях на управляващата вече 23 години ДС-комунистическа олигархия е , че прогони интелигентните българи от страната , а тези които останаха разбраха , че с труд и образование нищо не се постига и се превърнаха в зомбирани чалгаджии. А с такъв народ икономически просперитет никога няма да има . Затова няма нито едно печелившо произвеждащо продукт, българско предприятие, или са в сферата на услугите ( а те не генерират БВП просто прехвърлят малкото останали в държавата пари, от пусто в празно) или робувате на чужденци , дошли в България , за да се възползват от факта , че туземците къртят 10 часа на ден за мизерна африканска заплата. А в държава с африкански заплати не може да се продават имоти на западноевропейски цени.
  • 113 хъш

    1 4 Отговор

    До коментар #104 от "Хехе":

    в момента банкови служители близки до ръководството се възползват от тези цени, догодина когато необслужваните кредити се увеличат поне четирикратно в резултат на световната криза и мъдрото управление на България, от тези цени ще се възползват и служители не толкова близки до ръководството както и техни приятели и роднини. По-догодина когато необслужваните кредити станат над 50 % всеки който има скътани 15-20хил. евро ще може да се възползва от цени от по 200 евро на квадрат...а на някои хехекащи пророци ще продължават да им се привиждат крокодилчета и да се чуди дали са по дълги отколкото зелени.

    Коментиран от #121, #122

  • 114 bubblehead

    1 1 Отговор
    Камъните падат , от небето падат
    капка ми падна на нослето ...

    ха-ха-ха!
    А друго нещо да пада другари!? А щях да забравя лихвите падат ... от небето падат... ха-ха-ха! Дочакахте ей! Ето в София с това падане вече има 700 евро /м2 средна цена има няма с тия темпове към 1000 години да докаросаме 200 евро/м2 ... ха-ха-ха!

    Коментиран от #115

  • 115 зрител

    1 1 Отговор

    До коментар #114 от "bubblehead":

    700 евро ги дочакаха , ама твоите прогнози за покачване на БГ коптори не ги дочакаха,
    Вече почнаха призиви "ЗА БОГА БРАТЯ НЕ ПРОДАВАЙТЕ'' , когато нищо друго не помага един отчаян призив към другарите по съдба може да помогне.
    Камъните падат и тепърва ще падат голяма забава ни чака , тарикатите продадоха до 2008-ма , балъците сега стискат задни части , но няма дълго да устискат.
    хайде Балоне много ти здраве и приятно чакане.Лихвите ще станат 5,5 % , но твоят коптор ще си е пак на минус.някде след 1000 години може и да дочакаш покачването ХА ХА ХА
  • 116 аз

    1 0 Отговор
    Пак ще задам за пореден път един въпрос на който все още никой не се осмелява да отговори!!!
    На базата на какво си мисли някой че имотите ще поскъпнат - "някога"!?
    Ще станат по големи, ще станат по красиви, ще станем централна Европа, ще си сменят локацията или какво???
    Една, едничка трезва обосновка чакам да чуя, а то все професори, гадатели и лаици се изказват за какво ли не друго, но не и обосновано по този същия въпрос!!!

    Коментиран от #117

  • 117 varna

    1 0 Отговор

    До коментар #116 от "аз":

    едиственно повишение може да има само при къщите с двор около 2-3 големи града в бг.
    защото ако приемем ,че средно от един панелен блок едно семеиство се замогне и реши, че е време да живее като нормалните хора, и като имаме предвид, че парцелите не са толкова много в някои места всичко вече е застроено ще има едно доста силно покачване.
    за останалите имоти ако могат да се нарекът така, просто не виждам светлина в тунела.
    тези които си мислят, че тухлите ще държат цена, ще им кажа, че не може на 50 мерта съседния панел цената да е 200 евро а твоята тухла да е 1000 евро, най малкото хората които обитават панела ще са на друго интелектуално ниво а ти щеш не щеш ще имаш вземане даване с тях, по коро ще ти вземат и ще им даваш.
    но като говорим за българия винаги трябва да имаме едно наум и да очакваме да се случи по лошия варият, защото ние сме си наи големите врагове и занем как да се гърмим в крака.
  • 118 аз

    1 0 Отговор
    Варна, не им отваряй очите на онея "бизнесмени"! Това беше въпрос по скоро за тях! Исках те да стигнат сами до истината! Не бързай да отговаряш вместо това, те да си напънат мозъка!
    Имат да взимат знаеш ли колко изпита по пазари и обезпечение......... нямам думи!

    Коментиран от #119

  • 119 varna

    4 1 Отговор

    До коментар #118 от "аз":

    а това е загубена кауза, аз вече три години и повече се опитвам да им отварям очите на къртиците в форума но уви заровилиса се здраво в калта и не искат да прогледнат.
    и понеже в бг хората ги делят на балъци и тарикати, ще ти кажа аз по какво ги познавам.
    балъците, никога не си признават, че са ги наредили и така ядът шамар след шамар.
    а тарикатите казват, ей наредих ме, но втори пат няма да стане, по скоро ще ме хванат за .... от колкото да им се вържа на балонените фантазии.
  • 120 аз

    1 0 Отговор
    :))) Добре им го каза!

    Коментиран от #123

  • 121 Хехе

    1 2 Отговор

    До коментар #113 от "хъш":

    Хъш писател, Хъш не читател....
    Даже и тва за малкото гущерче не си схванал а си седнал да учиш хората кое колко струва.
  • 122 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #113 от "хъш":

    „По-догодина когато необслужваните кредити станат над 50 % всеки който има скътани 15-20хил. евро ще може да се възползва от цени от по 200 евро на квадрат...”
    …................
    По-догодина и албанските реотани ще загреят, че необслужваните жилищни ипотеки са под статистическата грешка като процент от жилищния фонд и че подаръци няма да има „за всеки от сърце”. Само за тези, които прилежно учат уроците на пазара. Останалите ще се перете с чука по главата, че сте опущили и последния влак, докато медитирате върху 200 евро квадрата. А той, влака, отдавна замина...
    Но нищо, с „15-20 хил. евро ще може да се възползвате” от някоя квартирка... Е, за известно време, щото с 60 евро лихва няма как да докарвате 6-8% доходност на хазяйката – това вземат рентиерите в момента в кварталите, за които гледам, че се точите. Пък и лихвите падат...

    Коментиран от #124

  • 123 AXXX

    1 2 Отговор

    До коментар #120 от "аз":

    Ало, двамата лауреати, последно какво? Ще се вдигат цените на къщите, или да чакаме 200 евро квадрата на Докторския паметник?

    Коментиран от #125

  • 124 балона се спука

    1 0 Отговор

    До коментар #122 от "AXXX":

    Влакът отдавна замина , преди горе долу 5 години.Следващият ще го чакате дълго докато се перете с чука по главата и се надявате на 2000 евро квадрата.Ще се надявате и някой да ви наеме копторите , че да докарате някой лев,защото тухли не се ядат.
  • 125 аз

    1 0 Отговор

    До коментар #123 от "AXXX":

    Пак ще задам за пореден път един въпрос на който все още никой не се осмелява да отговори!!!
    На базата на какво си мисли някой че имотите ще поскъпнат - "някога"!?
    Ще станат по големи, ще станат по красиви, ще станем централна Европа, ще си сменят локацията или какво???
    Една, едничка трезва обосновка чакам да чуя, а то все професори, гадатели и лаици се изказват за какво ли не друго, но не и обосновано по този същия въпрос!!!
  • 126 аз

    1 0 Отговор
    АХХХ колко си про...!
    Нали като станат повече "хазяите" като "теб" ще трябва да си даваме имотите един на друг под наем:))))
    То и без това вече провинциалистите, като теб разбраха че София е по-голям град от представите им и си се скриха у дома на топло!
    Единици като теб са останали и още се опъват..... ама не за дълго!
  • 127 Пророк Илия

    0 1 Отговор
    Продавачи,НЕ ПРОДАВАЙТЕ!!! Очакват се огромни промени в ЕС,които ще засегнат ВСИЧКИ БАНКИ! В близките 5години те няма да финансират НОВО СТРОИТЕЛСТВО,а ще отпускат само заеми за СЪЩЕСТВУВАЩИ ЖИЛИЩА! В България има ГЛАД ЗА КАЧЕСТВЕНО СТРОИТЕЛСТВО! НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ИБРИКЧИИ,КОИТО ПИШАТ ПО ЦЯЛ ДЕН ВЪВ ФОРУМИТЕ ЗА 200ЕВРО ЗА КВ.М! ТЕ ГО ПРАВЯТ ЗА ЕДНА ПАНИЦА ЛЕЩА! ВЕДНАГА СВАЛЕТЕ ОБЯВИТЕ ЗА ПРОДАЖБА!
  • 128 АХХХ

    0 1 Отговор
    Азчо, на тебе болният ти въпрос нали беше кога ще става по „200-300 евро квадрата където и да е в София”? И отговорът е, че никога няма да стане там, където ти трябва. А там, където вече е станало, нещо се опъваш май?...
    Изглежда вече си прозрял тая проста истина, че мегдан за надолу вече няма, та затова тъй трескаво се вълнуваш защо ще поскъпват имотите. Времевия хоризонт гледам не го засягаш, и правилно, щото тя каруцата като се засили... А нашият камък, дето я спира каруцата, е чисто психологически. Защото фундаментя отдавна друго предпоставя за имотния пазар. А фундамента стои така, че за 4 години доходите са нагоре с 37%, а цените на квадратите са надолу с 40%. Туй е пропаст, азчо, която пазарът няма да търпи безкрайно. Защото пазарът си има логика и закономерности, които не се впечатляват от факта, че на теб не ти стигат парите за апартамент.
    Такваз една закономерност е, че като спре строителството за 4 години, постепенно „запасите от готова продукция” се свиват и се образуват дефицити – първо в предпочитаните сегменти, после и в другите. Там, закъдето се натискаш, отдавна цените не падат, за разлика от избора. Затова и ни показваш тука некви линкове с оферти по 800 евра за смешни мансарди на шпакловка и замазка. Така ще е, азчо, няма да станат по-красиви имотите, нито по-големи, не и докато не се съживи пак строителството. Затова пък ще ви се струват все по-хубави, колкото по-малко остават...
    Локацията няма да си я сменят имотите, затова пък ти твоята можеш да я смениш. Ей го на, в Ботунец и Кремиковци вече го доближават твоя ценови таргет.
    И Азчо, не се разстройвай, обаче точно към Централна Европа са тръгнали имотите, откак ни приеха в Евросъюза. Цените им, искам да кажа. Защото нововъзникналите пазари като нашия имат основното свойство да догонват развитите и да наваксват изоставането, натрупвано десетилетия заради подтискането на естествените пазарни процеси. Още като се видят свободни и се юрват да настигат. И имат лошия навик да настигат цените по-бързо от доходите... Капитализъм, какво да го правиш – който може, купува, който не може – под наем. Та в тоя смисъл, Азчо, тенденцията е наемателите да ставате повече, не хазяите.
    Към тез фундаменти като прибавим и възродения мерак на банките да дават кредити, критичната маса натрупани депозити, падащите лихви и растящата инфлация... Сал едната психодрама в главите ви остана да е против естественото развитие на нещата. Няма да споменавам какво е то, да не се разстроиш допълнително. Ха-ха-ха.

    Коментиран от #129

  • 129 аз

    4 1 Отговор

    До коментар #128 от "АХХХ":

    АХХХ колко си........!
    Като говориш така човек ще вземе да си помисли че ти имаш 3-5 апартамента на докторски паметник...... Ти да не получаваш халюцинации от време на време да ти се привиждат видения!??
    Взимай мерки, ходи на доктор и като ти изпише хапчета ги взимай редовно!
    Иначе, резултата е - твоите писания за материя, която не ти е известна все още!
    И пак ще задам въпроса????
    На базата на какво си мисли някой че имотите ще поскъпнат - "някога"!?
    Ще станат по големи, ще станат по красиви, ще станем централна Европа, ще си сменят локацията или какво???
    Една, едничка трезва обосновка чакам да чуя, а то все професори, гадатели и лаици се изказват за какво ли не друго, но не и обосновано по този същия въпрос!!!
  • 130 аз

    4 1 Отговор
    Кажи мила цървуланке, ти от кое селце дойде в София, че да говориш, кой каква локация сменява!?
    Имай пред вид, ако излъжеш, че си от София, започвам с неудобни за теб въпроси!?
    И веднага аудиторията тук ще разбере, каква гражданка си!?

    Коментиран от #131

  • 131 надолу надолу

    5 1 Отговор

    До коментар #130 от "аз":

    Какво ще ти каже , от години реве в този форум ,че трябвало да се вдигат цените , но и тя не знае защо.Бяха предсказания още за 2010-та година как почвало покачване и как бил изтърван последният влак.Освен тези , които изтърваха през 2008-ма влака другизкъснели няма. Не се строят нови жилища защото на всеки предприемач му е ясно ,че пари в този бизнес скоро няма да има.Само на набутаните по старите цени и на разни наследници,които си мислеха ,че 1500 евро на квадрат е малко и чакаха 2000 не им е ясно още на къде отиват нещата.Явно ще го раберат по трудния начин.
  • 132 аз

    4 2 Отговор
    Да точно така е, ама защо се опитва да се прави на интересна, като пише глупости?!!!
    Може би така иска да подчертае невежество???
  • 133 333

    1 4 Отговор
    тяа женица пише глупости, защото за това е наета от няколко строителни предприемача.Целта е с блъфове и малоумни теории да забавят неизбежния срив на цените. Хората като нея само доказват колко е безнадеждно положението на алчните имоткопродавковци.
  • 134 марш на село!

    0 2 Отговор
    Много кандидат Софиянци,много! Защо не си седите по родните места а бленувате за качествен имот в центъра за 400 евро на кв.
  • 135 аз

    0 2 Отговор
    Бих добавил:
    Марш на село и тези които напълниха столицата последните 8 години. Това не са софиянци, това е всичката мързелива и неграмотна от провинцията.
    Продават всички имоти и идват в София с помощта на ипотеки и какво ли не друго и стават какви???
    Ето заради това имаше бум на цените, заради това се напълни с какви ли не неграмотници, затова сега стенат и вият - защото сами себе си изнасилиха!!!
    А София ги смаза!!!
    Сега ревът и кожата си дерат, но да го д...т, сами си го изпросиха.