5 Декември, 2012 13:03 2 547 0

Номинации за „Бронзов лъв 2012”

  • книги-
  • панаир
Номинации за „Бронзов лъв 2012” - 1
Снимки: Факти.бг

Асоциация „Българска книга” ще връчи годишните  награди „Бронзов лъв 2012” на 7.12.2011 г. (петък) в 20.00 ч. Мраморно фоайе на  Националния дворец на културата.

Ежегодните награди „Бронзов лъв” се връчват в две категории:

1. Награда за най-добър издателски проект

Голямата награда "Бронзов лъв" се присъжда от експертно жури за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България.

За тази награда всички издателства номинират свои издания, а журито, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя. В състава на журито са представители на професионалните организации в бранша - Съюз на художниците, Съюз на преводачите, също така полиграфисти и литературни критици и историци.


Тази година, рекорден брой  заглавия се надпреварват за годишната награда на АБК «Бронзов лъв». Пълен списък на заглавията може да видите по-долу.

Тази година членове на експертното жури са: проф. Греди Асса, Иван Христов, Иглика Василева, проф. Кирил Гогов, Марин Бодаков, Мариян Кенаров, Рада Шарланджиева, Стойко Василев.

Журито номинира пет книги, издадени през 2012 г.  за годишната награда на Асоциация «Българска книга» :

  1. Издателство «Дамян Яков»: «Царството на славяните», Мавро Орбини
  2. Издателство «Емас»: «Книга на царете („Шах-наме”), Абулгасем Фердоуси
  3. Издателство „Жанет 45”: Поредица „Атлас на българската литература – последно четвърт хилядолетие”: „Атлас на българската литература 1740 – 1877”, проф. Симеон Янев, Елена Наблатанова
  4. Издателство „Нов златорог”: „Антология на руската поезия, 12-21 век”, колектив
  5. Издателство „Сиела”: Именник на българските князе (ханове)”, Стефан Чурешки.



И петте заглавия, според журито, изпълват всички критерии на наградата, представляват проекти с приносен характер за българската култура и се отличават с висока стойност на текста, като съдържание и стил, с оригинален дизайн и полиграфическо изпълнение, с принос към образованието, науката и хуманитаристиката.

2. Наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор.

Членове на журито за 2012 година са: Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Ирина Вагалинска, Пепа Йорданова, Петър Величков, Силвия Чолева.

Кой ще бъде носителят на голямата награда на АБК за най-добър издателски проект за 2012 г. и кои са отличията на журналистите ще разберем на 7 декември, петък, от 20.00 часа в Мраморно фоайе на НДК.

Предложения за награда „Бронзов лъв 2012”  

най-добър издателски проект тази година са:

 

  1. „Бард”

„Пражкото гробище”, Умберто Еко

Исторически роман – бестселър. Централната тема в романа е зараждането на съвременния антисемитизъм в средата на 19 в. Представя главния герой – нотариусът Симоне Симонини, убеден антисемитист, който е разбрал, че на мнозина им е изгодно да обявят за враг някой евреин и да му припишат всевъзможни грехове.

  1. „Военно издателство”

„От поручик до генерал”. Спомени на Васил Бойдев, записани и обработени от адв. Венелин Димитров

Книгата е посветена на 100 години от Балканските войни и на възстановяването на българската военна авиация, развитието на която е забранено от Ньойския договор. През 2013 г. се честват 120 години от рождението на генерал Бойдев и 30 години от смъртта му.

  1. „Дамян Яков”

„Царството на славяните”, Мавро Орбини

Историографски труд, послужил като фактологическа основа за написването на Паисиевата „История славянобългарска”. Книгата на католическия монах Мавро Орбини реабилитира правото на славянските народи да бъдат равноправни с останалите европейски народи. Екземпляри от луксозното фототипно издание на книгата са дарени  на Папа Бенедикт XVI и Ватиканската библиотека.

  1. „Емас”

„Книга на царете” („Шах-наме”), Абулгасем Фердоуси

Поемата „Шах-наме“, наричана „Илиадата на Изтока“, съдържаща над 120 000 стиха, е най-значимото произведение на източната литература, наред с епосите „Махабхарата“ и „Рамаяна“. В България, това издание е първият й превод от персийския оригинал.  

  1. „Жанет 45”
  • Поредица „Атлас на българската литература – последно четвърт хилядолетие“: „Атлас на българската литература 1740 – 1877“, Проф. Симеон Янев, Елена Налбантова

Проектът „Атлас на българската литература – последно четвърт хилядолетие“ е започнат преди десет години, поредицата обхваща  българската литература в целия новобългарски период от появата на „История славяноболгарская“ до  наши дни.

  • Поредица „Кратки разкази завинаги“:

„Пътуване с лек багаж“, Туве Янсон

„Телефонни обаждания“, Роберто Боланьо

Поредица, обхващаща  всички маломерни прозаични (и поетико-прозаични) форми, познати като „микроразказ“, „скеч“, „стихотворение в проза“, „басня“, „анекдот“, „моментна проза“ и др. Стартира през 2010 г., като до 2012 включва общо 6 заглавия от 5-има световноизвестни майстори на краткия разказ: Е. Керет, А. Монтеросо, Д. Албахари, Р. Боланьо и Т.Янсон.

  • Пoредица „Отвъд”:

„Къщата на джамията”, Кадер Абдола

„Хлебарка”, Рауи Хадж

„Нека големият свят се върти”, Колъм Маккан

„Неохотният фундаменталист”, Мохсин Хамид

За онези, които вярват в каузата на четенето, в способността на литературата да добавя нови и непознати измерения на живота ни, да увеличава познанието ни за света и самите нас. Стартира през 2009 г., като до 2012 включва 18 заглавия от 14 автори, наградени със световноизвестни награди.

  • „Отива една жена при лекаря“, второ издание, Рей Клуун

Разказ за смъртоносна болест, лишен от безвкусна показност и фалшива сантименталност, с директен и прям стил, без срам, но и без театралничене и винаги с чувство за хумор. В края на книгата има списък с мамологични кабинети, за да напомнят на всяка жена, че профилактичните прегледи при мамолог са жизненоважни.

  1. „Клуб 8”

„Родопи – Свещената планина”, Николай Генов, Христо Тодев, Румяна Николова

Най-колоритната българска планина за първи път е представена в цялото й многообразие в луксозен албум – 250 снимки на природа, история, хора, обичаи, събирани повече от 20 години. Текстовете са на български и английски и обхващат широк кръг теми.

  1. „Кралица Маб”

„…първа радост е за мене. Емоционалното съдържание на българската национална идентичност: исторически корени и съвременни измерения”, съставител Николай Аретов

Трудът разглежда задълбочено важния проблем за националната идентичност от различни гледни точки и предлага както същностни наблюдения, така препоръки за туширане на междуетническите напрежения в България и на Балканите. Сборникът е резултат от работата на интердисциплинарния проект с участието на водещи и най-млади български и чуждестранни балканисти.

  1. „Нов златорог”

„Антология на руската поезия, 12-21 век”, колектив

Антологията включва най-доброто от руската поезия, като започва със „Словото за похода на Игор” и стига до поети като Владимир Висоцки и Йосиф Бродски. Досега в България не е издаване антология, обхващаща такъв дълъг период и в такъв обем. Много от авторите се представя за първи път у нас.

  1. „Просвета”
  • „Деца на по-малки богове”, Инна Пелева

„Деца на по-малки богове” разглежда въпроси от българската литература, свързани с общностното ни съществуване и оформянето на националните културни стереотипи. Литературноисторическите сюжети, родени в граничното поле между литература, социология и есеистика, възстановяват усещането за единно и живо национално културно пространство.

  • „Официален правописен речник на българския език”, Институт за български език „Проф. Любомир Андрейчин” при БАН

Речникът е най-пълният досега справочник от този тип с над 90 000 думи и форми, отразяващи съвременното състояние на езика ни, като много от тях са нови думи от последното десетилетие.

  1. „Сиела Норма”
  • „Броеницата на Вида”, Вида Пиронкова

Авторката е родена в Пловдив и е дъщеря на Енчо Пиронков.  Детството й е край тепетата на родния град, младежките години – в Италия, а нощите – под Акропола. В книгата на Вида Пиронкова се броят онези песъчинки от настроение, които е събрала през годините.

  • „Български загадки”, Григор Николов

Тази книга е нов прочит и неизвестни факти от новата и не толкова нова родна история. Тя обхваща политическите борби и влечения, отношението на държавата към богатите българи и на същите тези българи към нея, развенчава и някои дългогодишно насаждани в родната история с натрапчивостта на американски екшън митове: „Този е добър, а онзи е злодей!”

  • „Именник на българските князе (ханове)”, Стефан Чурешки

Проучване върху Именника на българските князе (ханове), който поставя въпроса за античната история на българите, техния произход и връзките им в славянския свят. Разглежда именника като хроника и идеята за българската държавност като алтернатива на Рим и Византия.

  • „Известният непознат”, Петър Стоянович

Научен труд, посветен на Иван Стоянович-Аджелето – един от най-известните строители на съвременна България и прадядо на автора. Проследява спирките по дългия път на един възрожденец. Разкрива проблемите и атмосферата на времето – от преди Освобождението от Турско, до след падането под Съветско.

  1. „Тангра ТанНакРа”

„Сердика е моят Рим / Serdica is my Rome”, Веселина Вачкова

Книгата разказва за важното място, което заема антична Сердика в живота на император Константин Велики, както и за ролята й на значим християнски център със световна известност. Разкриват се изключително интереси моменти от историята на София като част от Римската империя.

 

СМПК се осъществява с медийното партньорство на Българската национална телевизия,  Българското национално радио,  вестник „Стандарт”, „Аз чета”, bTV радио, радио „Джаз ФМ”, „Енджой”, „Зирок”, „Мелъди”, „Класик ФМ” Actualno.com, IWoman, fakti.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА