6 Декември, 2012 10:30 5 036 1

Женски хокей у нас - химера или реалност

  • атанас димитров-
  • измир-
  • хокей-
  • пързалки-
  • "славия"-
  • зимния дворец-
  • цска

Атанас Димитров: Отиваме в Измир, за да се борим за 1-то място

Женски хокей у нас - химера или реалност - 1
Снимка: Атанас Димитров, Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Хокеят на лед за жени в България, като че ли, остава встрани от интереса на широката аудитория. Този спорт е сравнително млад в страната ни, но има добър потенциал за развитие в бъдещето.
 
В интервю специално за Факти.бг Атанас Димитров , който е старши-треньор на женския национален отбор по хокей за жени, говори за базата, целите и бъдещето на националките ни, както и за предизвикателствата пред женския хокей у нас
 
От колко време имаме национален отбор по хокей за жени?
 
Национален отбор по хокей за жени имаме от 2010 година насам.
 
Как се представя отборът спрямо останалите държави в Европа?
 
През 2011 г. бяхме домакини на СП по хокей за жени, дивизия "В", група 5, където се класирахме на 3-то място. Сега тимът заминава и ще участва на квалификациите в Измир. Там ще играем срещу отборите на Турция и Ирландия.
 
Какви са шансовете ни за продължаване?
 
Ще се борим за 1-то място. Трябва да се има предвид, че туркините сме ги побеждавали в София, но като цяло отборите са равностойни. Все пак смятам, че сме по-добре подготвени и ще се справим. Първите два отбора се класират и отиват в дивизия „Б”.
 
Хокеят е опасен и дори брутален спорт. Има ли желание сред младите момичета да се занимават с този вид дейност?
 
За разлика от мъжкия хокей, правилата при женския са малко по-различни. Играта на тяло е забранена. Има желание сред подрастващите. Моите надежди са след време, младите да попълнят националният отбор, а и да се направят поне 2-3 клубни отбора. Хокеят за жени е сравнително нов спорт за България. В други европейски държави нещата стоят по по-различен начин – там той е много по-разпространен. Вече на 4-5 олимпиади участват и жените. Сред най-добрите са канадките, американките, шведките, рускини и финландки, но и останалите държави напредват в развитието на този вид спорт.
 
 
Къде се провеждат тренировките на националките ни?
 
Тренировките се провеждат на Зимния дворец. Всичко се осигурява от Българската федерация по хокей и Министерството на физическото възпитание и спорта.
 
Какви са отношенията между Българската федерация по хокей и държавата?
 
Добри. В лицето на нашия президент, който с авторитет контактува с управляващите. В същото време има и желание за подкрепа от страна на държавата.
 
Смятате ли, че има нужда от подобряване на базите и строеж на нови такива?
 
Несъмнено. Базата е основното нещо, за да върви един спорт напред. Преди години в София имахме пързалки на стадион „Дружба” , ЦСКА. Имаше пързалки и във Велико Търново, Стара Загора, Перник. Сега действащи останаха само двете пързалки на Зимния дворец и тази на стадион „Славия”.
 
 
Планира ли се да се орагaнизира женско вътрешно първенство на страната?
 
Наистина, за съжаление, за момента нямаме такова. Обмисляна е идеята и се очаква тя да бъде реализирана в най-скоро време.
 
Има ли интерес и посещаемост към женския хокей?
 
На световното първенство през 2011 имаше сериозен интерес. Идваше публика, което само може да ни радва.
 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жожо

    0 0 Отговор
    Хайде развивайте този спорт да гледаме не само по телевизора