22 Октомври, 2000 00:00 1 915 2

Съвзема ли се руската автоиндустрия?

  • газ-
  • газ-2169 комбат-
  • газ-67б-
  • газ-62

Московският автосалон не претендира за мащабите и престижа на изложенията в Париж или Женева. Подобно на софийския, повечето участници в него са производители на аксесоари, сервизно оборудване и резервни части. За разлика от България обаче, руснаците не само имат автоиндустрия, а и изглежда започват да я изправят на крака. Независимо от постоянно растящите цени на колите с етикет "Сделано в Россия", те остават най-достъпни за обикновения купувач, и това се отразява благотворно на състоянието на отрасъла. За първото полугодие на 2000 г. са били произведени 1.2% повече автомобили от същия период на миналата година, което може да не е втора индустриална революция, но все е нещо на фона на стагнацията. На последния автосалон в Москва почти всяка от руските компании представи нов модел, което също говори обнадеждаващо за перспективите пред тях.

ГАЗ-2169 Комбат

ВАЗ например се впуска смело в нови пазарни ниши, разчитайки на младежката аудитория. Двама млади специалисти от дизайнерския отдел на Волжския завод - Михаил Пономарьов и Сергей Нужной - са авторите на един от на обсъжданите експонати на изложението. Lada Roadster е резултат от специализацията на Нужной в школата по дизайн на Франко Сбаро в Швейцария. Според самия конструктор, в хода на работата му се наложило да запознава колегите си с последните технологии и материали, използвани на Запад с цел съкращаване на сроковете за изработка. Засега показаният на автосалона прототип е само демонстрационен ходов макет, но в близко бъдеще може да се пристъпи и към серийното му производство, стига да има достатъчно интерес. Построен е на скъсената със 100 мм база на ВАЗ-1118 Калина и е оборудван с двулитров 16-клапанов двигател с мощност 105 к.с. Тя е достатъчна са постигане на скорост над 200 км/ч и ускорение от 0 до 100 км/ч за не повече от 9 сек. Подвижният твърд покрив се управлява с електрически механизъм.

Немалко интересни автомобили се отчитат и от ГАЗ. Клюката гласи, че от актуалния модел Волга-3111 вече била произведена лимитирана серия от 15 коли, която висшите чиновници от Нижни новгород били разпределили помежду си. Серийното производство на новия модел е започнало, но цената му е по-висока от обявената преди година, когато за пръв път се чу за него. За сметка на това компанията изглежда ще излезе на пазара и с предложение за любителите на по-пиперливия темперамент под предния капак. Засега ГАЗ-3111 Жар птица е само изложбен образец, който да продемонстрира възможностите на предприятието в областта на технологиите за боядисване, изработване на интериор по поръчка и оборудването с различни силови агрегати на чуждестранни фирми. Жар птица е комплектована с трилитров мотор (290 к.с.) и автоматична трансмисия от Lexus GS300, лети джанти с нископрофилни гуми Mi­chelin 245/45 R16, пълен електрически пакет и кожен салон. Максималната скорост е 210 км/ч, а ускорението - под 10 сек. С различните подобрения по Волга-та обаче, цената й едва ли ще е по-малко от $15 000.
Вирусът на носталгията, обхванал целия автомобилен свят долетя по въздуха и до бившия Голям брат. Само така може да се обясни появата на другата бомба на MIMS-2000 ГАЗ-2169 Комбат. Руснаците поемат по пътя на вечните си идеологически врагове, като възраждат за нов живот легендарни военни модели с повишена проходимост като ГАЗ-67Б и ГАЗ-62. По всичко личи, че джипът с батално име ще се бори за славата на Wrangler, разчитайки на същите ретро мотиви, които изстреляха на върха New Beetle и Chrysler PT Cruiser. В това отношение вижданията на братушките и янките почти не се различават. За задвижване са предвидени няколко варианта, сред които най-реален изглежда "австрийският". 2.1-литровият турбодизел на Steyr осигурява 110 расови кончета, които ще позволят на Комбат скорост от 130 км/ч. За разлика от останалите звезди на салона, ГАЗ-ката е напълно готова за производство и вероятно ще се появи по улиците още догодина.

Димитър Димитров
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мун4о

    0 0 Отговор
    само така братушки
  • 2 БамБам

    0 0 Отговор
    Руските коли са скрап още от завода.