14 Февруари, 2013 14:20 5 054 7

Спират Големия адронен колайдер за 2 г.

  • церн-
  • хигс бозон

Големият ускорител на елементарни частици на ЦЕРН прекратява работа до края на 2014 г., съобщава BBC. През 2012 г. учените, работещи в Ускорителя, съобщиха, че са открили Хигс бозона, наречен "Божествена частица".

След серия технически грешки малко след пускането на Колайдера той бе спрян и след това не е достигал максималното натоварване, за което е проектиран. За следващите две години е предвидена програма за ремонти и модернизации както на ускорителя, така и инфраструктурата на съоръжението.

Миналата година в Големия адронен колайдер бяха ускорени високоенергетични протони със сумарна енергия 8 TeV. В края на 2014 г. съоръжението трябва да заработи с 13TeV или съвсем близо до проектните мощности от 14TeV и далеч повече от постиганото от учените до този момент.



Най-сериозни ремонти са предвидени за връзките между 1 624-те свръхпроводящи електромагнита, разположени по 27-километровата дължина на съоръжението, за да могат да пренасят огромните електрически натоварвания и да се осуетят възможни проблеми, които спряха Колайдера през 2008 г.

По план Големият ускорител на елементарни частици трябва да заработи с пълна мощност през ноември 2014 г. Опитите и експериментите пък ще бъдат възобновени през февруари или март 2015-а.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айнщайн

    1 0 Отговор
    докато не взривят жалката ни планета, няма да мирясат!
  • 2 трайчо

    1 0 Отговор
    Ако успеят да я взривят, ще е изключително голям научен напредък. Пак целия труд няма да е напразно.
    Лошото е, че яко цокат и резултатите де факто са изключително скъпи.
  • 3 Христо Ковачев

    0 1 Отговор
    КОГАТО НЕ МОЖЕШ ДА СИ ПОЗВОЛИШ КОСМИЧЕСКИ ПРОГРАМИ ,ЗАПОЧВАШ ДА КРАДЕШ И ДА ИЗПИСВАШ ПАРИ ПОД ЗЕМЯТА,А БОКО КРАДЕ ДОРИ ПРЕД ОЧИТЕ НА БЕДНИТЕ КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ,ТОЙ Е НАПРАВО МАГИСТЪР КРАДЕЦ

    Коментиран от #5

  • 4 Хараламби

    1 0 Отговор
    Преди години са искали да забранят опитите да направят парни машини защото мислели, че при 40 км/ч. човек ще се задуши и умре.
    Сега трябва да спрат колаидерите защото ще взривят планетата (виж коментарите по-долу).
    Всяка епоха си има своите компетентни и начетени мъдреци.
  • 5 Bobi

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Христо Ковачев":

    Когато си прост то е за цял живот !

    Айнщайн , ама ти сериозно ли ? Това е ускорител на елементарни частици , а не атомна електроцентрала
  • 6 люлин small hadron collider

    0 0 Отговор
    през 2-те години опитите ще продължат в тунела на люлин :D
  • 7 Христо Ковачев

    1 1 Отговор
    БОБИ ЦЕНАТА НА ТОЗИ УСКОРИТЕЛ НА ЧАСТИЦИ Е КОЛКОТО 10 АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ,НАЛИ НЕ СЕ САМОЗАЛЪГВАШ ЧЕ НЯМА ИЗПИСВАНЕ НА МНОГО МИЛИОНИ КЪМ ЧАСТНИ ФИРМИ ДОСТАВЧИЦИ НА КОМПОНЕНТИ,ПЪТЯТ КЪМ АДА Е ПОСТЛАН С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ