6 Март, 2013 16:09 3 077 2

Плащанията по програмите за „Човешки ресурси” не са застрашени

  • програмите-
  • „ развитие на човешките ресурси”-
  • не са застрашени-
  • камелия лозанова-
  • моника бийчър-
  • росен плевнелиев
Плащанията по програмите за „Човешки ресурси” не са застрашени - 1
Снимка: БГНЕС

Плащанията по програмите за „Развитие на човешки ресурси” не са застрашени, заявява в интервю за Факти.бг Камелия Лозанова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.  Агенцията по заетостта, в качеството си на Междинно звено по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” /ОП “РЧР”/, изпълнява общо 38 схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.  Сключени са общо 1 018 договора на обща стойност близо 843 млн. лв. Реалният размер на договорените средства към 28.02.2013 г. е почти 819 млн. лв.

Г-жо Лозанова, Агенцията по заетостта ще продължи ли работа по Оперативна програма Човешки ресурси за обученията и общинските проекти, които се съфинансират от ЕК, при създалата се ситуация в страната?

Да, с ускорени темпове, предвид ангажиментите по усвояването на средствата от Европейския социален фонд за 2013 г. в съответствие с финансовия план на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП „РЧР”).

Ще бъдат ли спрени текущите плащания по одобрените за финансиране проекти?

Агенцията по заетостта в качеството си на конкретен бенефициент реализира част от схемите на ОП „РЧР”, финансирани от Европейския социален фонд. Усилията са насочени към най-рационално използване на планираните финансови ресурси за увеличаване на заетостта чрез бързо и ефективно устройване на работа на безработните, повишаване качеството на работната сила чрез придобиване на нова квалификация, повишаване на квалификацията и уменията на заетите и безработните, ограничаване на безработицата в регионите с ниска заетост и високо равнище на безработица.
Плащанията по схемите са регламентирани в договори с работодателите и споразумения с доставчиците на обучение. Съгласно сключените договори се възстановяват средствата на работодателите след представяне на отчетни документи. Съгласно сключените споразумения с Доставчиците на обучение, средствата се изплащат след представяне на отчетни документи за проведено обучение. Агенцията по заетостта е предприела редица мерки за своевременно изпълнение на договорните задължения и изплащане на средствата по ОП „РЧР” в необходимите срокове.

Може ли да обобщите какви са резултатите от тези проекти до момента и колко полезни са били те?

Агенцията по заетостта, в качеството си на Междинно звено по ОП “РЧР”, изпълнява общо 38 схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.  Сключени са общо 1 018 договора на обща стойност близо 843 млн. лв. Реалният размер на договорените средства към 28.02.2013 г. е почти 819 млн. лв.
От стартирането на Оперативната програма в обучение са включени общо     280 275 лица, от които 142 474 в обучение по професионална квалификация и 137 801 - в обучения по ключови компетентности. Успешно са завършили обучение 237 569 лица, от които 125 797 са придобили или повишили  професионалната си квалификация, а 111 772 са развили уменията си по ключови компетентности. В заетост или стажуване са включени общо 77 888 лица.
Една от успешните схеми е „Развитие”. Чрез нея  безработните лица се обучават и повишават професионалната си квалификация, за да се  включват в заетост.
Схемата „Отново на работа” продължава и допълва държавната политика за насърчаване на съчетанието на професионалния и семейния живот. Чрез нея се осигурява заетост на безработни лица, като същевременно се дава възможност на родители на деца от 0 до 3-годишна възраст да продължат своето професионално развитие.
Схемата „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” предоставя възможност за стажуване при работодател на безработни младежи до 29-годишна възраст, които са регистрирани в бюрата по труда, завършили са средно или висше образование и са без трудов стаж по специалността.
По проект „Подкрепа за предприемчивите българи” безработни лица с ясна идея могат да започнат собствен бизнес, след като получат специализирани обучения, услуги и начален финансов капитал.
Целта на схемата „Подкрепа за заетост” е да насърчи работодателите да осигурят заетост на регистрирани безработни лица, като с предимство се включват хора от уязвимите групи на пазара на труда.
Схемата „Първа работа” осигурява заетост на млади безработни до 29-годишна възраст чрез стимули за работодателите да ги наемат. Широкият кръг обучения позволява да бъдат обхванати голям брой безработни младежи, независимо от тяхното образование и квалификация.
Схемата „Аз мога” дава възможност на заети лица по трудов договор и самонаети лица, без значение от сферата им на дейност, да придобият  професионална квалификация или ключови компетенции.
Схемата „Аз мога повече” е продължение на успешната “Аз мога” и е  изключително популярна сред работещите.
Схемата „По-близо до работа” насърчава географската мобилност на работниците, чрез стимулиране на работодателите да наемат лица от населени места и региони, отдалечени от работното им място, като в същото време насърчава лицата да търсят подходяща работа, дори и в случаите, в които тя е далеч от дома им.
Като успешна може да се посочи схема „Квалификационни услуги и обучения за заети лица”, която заедно със своите продължения „Квалификационни услуги и обучения за заети лица” – фаза 2 и съответно „Квалификационни услуги и обучения за заети лица” – фаза 3, дава възможност на работодателите да осигурят на своите служители условия за високопродуктивна и качествена заетост чрез учене през целия живот, както и възможност за кариерно развитие.
По схема „Безопасен труд” работодателите ще подобрят условията на труд в предприятията си при спазване на нормите и изискванията на законодателството по безопасност и здраве при работа. По фаза 2 на схемата, чиято реализация предстои, също се отчита значителен интерес от страна на фирмите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корсар

    0 0 Отговор
    Не става дума да се отървем от кралицата. Кой би могъл да се отърве от нея? Толкова прекрасна, чудесна дама
  • 2 РГ

    0 0 Отговор
    Добре би било да попитате г-жа Лозанова защо голяма част от доставчиците по програма "Аз мога повече" отказват да провеждат обучения поради забавени плащания от старана на Агенцията по заетостта. И дали това не се прави нарочно за да може потокът от ваучери да се насочи към малкото останали доставчици?