Last news in Fakti

4 Април, 2013 10:55 12 137 18

Учени от ЦЕРН "видяха" тъмната материя

  • церн-
  • тъмната материя-
  • ams-02-
  • учени
Учени от ЦЕРН "видяха" тъмната материя - 1
Снимка: НАСА

Учените от Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН може да станат първите, открили тъмната материя – субстанция, която отговаря на една четвърт от масата на Вселената, но не може да се „проследи“ по друг начин освен по нейния гравитационен ефект, предаде Newsru. Проявление на този ефект е фиксирал алфа-спектрометърът AMS-02 след половин година работа на Международната космическа станция. Преди да обявят епохалното си откритие, учените трябва да потвърдят произхода на находката, съобщава се в сайта на ЦЕРН.

За успешните резултати от работата на алфа-спектрометъра е обявил нобеловият лауреат по физика от 1976 г. Самюел Тин. По неговите думи, детекторът е засякъл в космическите лъчи около 25 милиарда частици, в това число и 400 000 позитрони в енергийния диапазон от 0,5 до 350 гигаелектронволта. При това, количеството на позитроните силно е превишавало броя на техните античастици – електрони.

Излишък от позитрони учените са успели да наблюдават още преди десетилетия, но и досега остава неясно от какво е предизвикан той. Според една от версиите, това е проявление на процес в тъмната материя, при който нейните частици се сблъскват. Но в такъв случай при праг от 250 гигаелектронволта броят на позитроните би трябвало да намалява – нещо, което засега на учените не се е удало да проследят.

„В най-скоро време AMS може определено да ни покаже дали тези позитрони са сигнал от тъмната материя, или имат друг източник“, отбелязва Тин. Изследователите планират да приведат апарата в режим на по-високи енергии (над 250 гигаелектронволта), за да установят предполагаемото спадане на броя на позитроните.

AMS-02 е апарат с тегло около 7 тона, в чието създаване в продължение на 14 години са участвали учени от 16 страни. „Ние провеждаме експерименти както в Космоса с помощта на AMS-02, така и на Земята с Големия адронен колайдер. Това е отличен „тандем“ и през следващите няколко години просто не може да не открием следи от тъмна материя“, изрази увереност генералният директор на ЦЕРН Ролф Хойер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 :))))))))))

    1 1 Отговор
    Ха ха,всичко разбрах ;
  • 2 Той

    13 1 Отговор
    Няма и нужда, първо откриха "божията частица", ама трябваха допълнителни изследвания за потвърждаване. После намериха "нещо", което се движи по-бързо от светлината, ама...трябваха допълнителни изследвания за потвърждението. Нещо да чухте след това? Сега откриха "тъмната материя", ама.../познато ли ви е/, трябват нови изследвания за потвърждение. И кво...ние пак сме бедни, пак не ни искат в "ШЕНГЕН", пак...и пак...
  • 3 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
  • 4 щ+щ

    1 0 Отговор
    Хм Много интересно.А какво мислите за Анджекапляктора на транслокационите частици които свързват електролитите на емогулаторния неутрон.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Чичо Миро

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "щ+щ":

    Отговорът е 36.

    Други въпроси?
  • 6 ДАРТ ВЕЙДЪР

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "щ+щ":

    Мисля,че заедно с чундорлейката,която е част от чистофляктора ,който заедно с територизиращия чукондоризатор ,служат за префонтанционното изчолпенчване на неутриното. А иначе тъмната страна съществува/това съм АЗ/
  • 7 бокоцвък

    1 1 Отговор
    чудех се къде се загуби бат бойко а той отишъл да открива тъмната материя а тия шматки от церн толкова години се мъчиха и тунел направиха а трябваше само да попитат откривателя на вселената бат бойко
  • 8 СССР

    1 0 Отговор
    много са изостанали учените от церн тука вече я видяхме още след 90г
  • 9 Бозон

    1 1 Отговор
    Като не разбирате, какво сте тръгнали да пишете глупости?!
    Обичате да си показвате простотията и плоското мислене ли? Гладни няма да бъдете, но ще си останете все така прости, щом се чудете какво ще допринесе това за човечеството!!!
    За тези които се интересуват от квантова механика ще е интересна информацията, но фактът, че са открили частици там където не са предполагали, че има, означава само, че апаратурата ни е все още твърде примитивна за подобни наблюдения.
  • 10 Прошляк

    0 1 Отговор
    Боли ма фара!
    Аз нема ко да ям тея некви частици тука!
  • 11 Пловдив

    0 1 Отговор
    Това откритие ще направи ли живота по-лек? Може ли то да бъде например база за откриване на начин за лекуване на рак,за преборване с промените в климата,изобщо за решаването на поне един глобален проблем? Или поредните луди пари за прищявката на някой и друг учен,докато толкова деца по света умират от глад и болести?!...

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Prelude

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пловдив":

    Разбирането на принципа на действие на всичко с което всекидневно си служиш, води началото си от такава "прищявка" на физик който се е питал как работи света.
  • 13 СССР

    0 0 Отговор
    науката спомага за прогреса а прогреса подобрява живота ви ала работата е там че се финансира от хора които я искат за воените си играчки с които да властват над вас и света иначе отдавна да сме много по добре ако се ползваше за бъдещето на човечеството и природата но докато са живи алчните капиталисти такова бъдеще вия никога няма да видите по скороще видите ада на земята
  • 14 муспи

    0 1 Отговор
    Откриване на такова нещо като тъмна материя, няма никаква връзка с основната маса хора, които живеят само за храна и покрив, а и между тях са тези за които се устройва самия живот. Учените са тези лакей, които в каменната ера са се въртяли около главатаря и са го убедили че могат да му доставят специални треви, които да повишават потентноста му. Естествено са хвърчали глави, но науката се провира до днес. Това което сега ни пощурява от кеф - обурудвана кухня, бърза кола и самолети, не са дело на наука и учени, а на други процеси пробили въпреки науката. Учен е този, който при всички ситуации успява да се пласира изгодно пред власта. Това поредно откритие има такова значение за раята, колкото й е липсвало преди, а малкото от човешкия род, заради които е всичко, са все от социалното дъно.

    Коментиран от #18

  • 15 Георги Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пловдив":

    Това надхвърля границите на твоя мозък, и това че ТИ не можеш да откриеш приложение не означава че приложение няма :)
  • 16 гост

    0 0 Отговор
    До коментар 14 Братче имаш нужда от психиатър.Как самолетът не е дело на наука и учени?Тръвай към поликлиниката.
  • 17 Бозон

    0 0 Отговор
    Аман!!!
    Тънете в мизерия и простота, но само ако знаехте, че и хляба е изграден от тези частици и лечението на повечето болести става благодарение на точно такива открития на субатомно ниво, поне щяхте да си траете.
  • 18 Prelude

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "муспи":

    Целта на науката е да опознава света, а целта на инженерите е ползвайки тези знания да го променят, едното не може без другото.
    Теб не те вълнува нищо извън Земята, и дори в още по тесен смисъл - нищо освен това което засяга човек на нея. Аз те съжалявам че си толкова ограничен/а.

    За колите - в тях има: класическа Нютонова механика (всички движещи се части се смятат по нея), термодинамика (описваща превръщането на химичната енергия на горовото в работа), електродинамика (без нея нямаше да знаеш какво е ток), флуидодинамика (в частност аеродинамика).
Новини по държави: