Last news in Fakti

30 Април, 2013 16:11 3 397 0

В ЦЕРН пресъздават първата уеб страница

  • церн-
  • интернет-
  • уеб страница

Екип от Европейската организация за ядрени проучвания (ЦЕРН) подготвя проект за пресъздаването на  първата в историята на света уеб страница, съобщи BBC. Идеята е да се пресъздадат оригиналните хардуер и софтуер системи, свързани с раждането на интернет.

Инициативата се свързва с 20-та годишнина на изследователския център, дал световната мрежа на света. Тя е създадена именно в ЦЕРН, от професор  Тим Бърнърс-Лий.

Идеята е, че реконструирането на  първата уеб-страница ще служи като спомен и вдъхновение за оригиналните ценности и идеи, свързани с интернет.

В основата на оригиналната световна мрежа е технология, която  децентрализира контрола
и дава свободен достъп на всички до дадена информация. Тази конструкция успява да вдъхнови тези които работят с нея за култура на свободно изразяване, а световният й успех се дължи на тенденцията за масово децентрализиране на информацията.

Реконструкцията на първата в историята уеб страница, няма да спре само с копирането на някои стари файлове,а ще пресъздаде първия използван сървър във възможно най-първичния му вид, както и първия в света уеб браузър.

Първите уеб браузър е написан собственоръчно от Тим Бърнър-Лий на операционната система NeXTStep. Той е роден през 1955г в Лондон, а през 1980г постъпва на работа в ЦЕРН, където създава програмата ENQUIRE, която представлява хипертекстова база данни. С времето я доразработва, като я превръща в многопотребителска, платформено-независима система, която в последствие ще се превърне в World Wide Web. През 1990г. в ЦЕРН  заработва първата Уебстраница, а през 1991г. откритията на професора стават световно достояние и дават началото на манията наречена интернет.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА