10 Март, 2003 00:00 4 228 0

Възстановяват прочутата кехлибарена стая

  • кехлибарената-
  • дворец-
  • долара-
  • руски-
  • фридрих-
  • кехлибар-
  • стаята-
  • години-
  • музея-
  • платна-
  • паната-
  • картини-
  • петербург-
  • петър-
  • елементи-
  • работата-
  • майстори-
  • колекция-
  • кьонигсберг-
  • кехлибарените-
  • кехлибарената стая
В края на 17-ти век главният архитект на пруския кралски двор Андреас Шлютер се чуди как да използва голямата колекция от янтър, пазен в складовете на двоцера. В началото на 18-ти век на него му идва идеята да направи от слънчевия камък интериор за една от стаитие на Фридрих І. Намисленото е осъществено наполовина, защото ахритектът е бил отстранен от длъжност. През 1713 г. пруският владетел умира и всички работи по кехлибарената стая са прекратени. Новият крал Фридрих Вилхелм І не проявява интерес и всички готови елементи от нея са демонтирани и забравени.
Легендарният руски цар Петър Велики научава за работата на немските майстори и пита от прусаците как може да се сдобие с кехлибарената стая. В знак на приятелство
Фридрих Вилхелм І я подарява на Петър І.
18 сандъка с янтарни детайли са натоварени на осем талиги и са изпратени в Кьонигсберг, оттам в Мемел, после в Рига и С. Петербург. Келхибарената стая така и не е сглобена докато Петър І е жив. Липсвали са много детайли.
След време императрица Елисавета Петровна решава да използва кехлибарените елементи за обзавеждане на една от своите стаи в официалната си резиденция в Зимния дворец. През 1745 г. пруският владетел Фридрих ІІ подарява на руската императрица липсващата четвърта рама от декора на кехлибарената стая. В 1755 г. Елисавета Петровна нарежда на придворния й архитект Франческо Растрели да пренесе кехлибарената стая в Големия дворец в Царкоске село. Всеки детайл е внимателно разглобен и поставен в сандъци. Специална команда ги пренася от Зимния дворец в Царское село на ръце.
През 1763 г Екатерина Велика се разпорежда да се заменят живописните платна в стаята с мозайки от кехлибар. Работата продължава 4 години и е завършена към 1770 г. Използвани са 450 кг янтар. На стените на кехлиберанета стая са поставени картини от цветни камъни, изобразяващи петте човешки сетива: зрение, вкус, слух, осезание и обоняние. Всяко от мозаечните произведения е в рамка от бронз с винетки в ъглите, украсени с полускъпоценни камъни. Кехлибарените мозайки са дело на Джузепе Дзоки от Флоренция и са били единствени.Мебелировката на уникалната стая се състои от скринове, направени от руски майстори и китайски порцелан. В остъклени витрини се пазела една от най-големите колекции в Европа от изделия от кехлибар от 17-ти и 18-ти век на немски, полски и руски майстори.
Резките промени в темпетарутарата, неравномерното отопление и течението в двореца стават причина за разрушаване на кехлибарените елементи. Реставрации са правени в 1833, 1865, 1893-1897, 1933-1935 г. Сериозна реставрация е била предвидена за 1941 г.
След нападението на германците срещу СССР музейните ценности от Екатерининския дворец са евакуирани в Новосибирск. Кехлибарената стая е оставена, заради нейната крехкост. На място е направена консервация. Паната са облепени с хартия, марли и вата.
През есента на 1941 г. заедно с немските войски в Царское село влизат и специалисти от командата "Кунсткомиссион". Окупаторите демонтират кехлибарената стая и я изпращат в Кьонигсберг (Калининград). В книгата за дарения на местния музей е записано, че стаята е подарък от германското държавно управление на дворците и парковете. През 1944 г. директорът на музея пише, че върнатата в родината си кехлибарена стая е най-доборото украшение на музейната колекция. Музеят в Кьонигсберг е последното място, където кехлибарената стая е била показвана. При отстъплението на немците паното отново е демонтирано и не по-късно от 6 април 1945 г. е изнесено в неизвестно направление. Оттогава
следите на кехлибарената стая се губят
През 1977 г. за експозицияна на Музея на кехлибара в Калининград руски художници правят фрагменти от кехлиберената стая. Работата получава висока оценка от експерти. През 1979 г. съветските власти вземат решение за възстановяване на известното произведение на изкуството, станало жертва грабежите на германските нашественици. Започват да се търсят схеми, картини и снимки, от които да се събере информация за външния вид на стаята. Авторски чертежи не са намерени. Уникалният характер на паната не е бил увековечен нито в рисунки, нито в живописни платна. В архивите са открити единствено 86 снимки, правени в периода 1859 - 1942 г. Единствената цветна илюстрация е албум от 30-те години на миналия век, но неговото качество не помага много. Най-големият шанс на реставраторите са откритите във Флоренция на живописни платна, послужили за модел на майсторите на мозаечните картини на кехлибарената стая.
До кражбата от германците в кехлибарената стая има плафон на венецианеца Франческо Фонтебасо "Мъдростта, пазеща младостта от любовните съблазни". Пресъздаването му се оказва невъзможно. Вместо изчезналото платно при реставрацията е поставена картина на неизвестен ренесансов художник "Сватбата на Сатурн", намираща с в Ермитажа.
През 1981 г. е организирана работилница за обработка на янтар с използване на технологии от минали векове. В процеса на възстановяването на кехлибарената стая са направени отново и паната с ценни дървесни видове - палисандър, орех, червено сандалово дърво и клен.
През 1999 г. в частен колекционер от Бремен е намерена откраднатата от немците кехлибарена мозайка "Осезание и обоняние", която му е била оставена в наследство. В друга лична колекция в Германия е намерен и един от скриновете, намиращ се в кехлибарената стая на Екатерининския дворец. Мозайката е
откупена от немски споносор за 250 хил. долара.
Сп. "Шпигел", плаща за скрина 200 хил. долара. Под строга охрана със специален рейс находките са пренесени със самолет от Берлин в Петербург. В знак на признателност руснаците разрешават да бъдат върнати на Германия 101 графики от колекцията на музея в Бремен, които след 1945 г. са били конфискувани от Съветския съюз като репарация.
За възстановяването на кехлибарената стая за 20 години руската хазна е отделила близо 8 млн. долара. 3,5 млн. долара отпуска немската фирма "Рургаз". Само около 150 грама от всеки килограм кехлибар са годни за направата на отделен елемент от изгубеното произведение на изкуството. В момента 1 кг янтър струва около 250 долара.
Амбицията на реставраторите е да възстановят напълно кехлибарената стая за 300-годишнината на С. Петербург. Планира се през май руският президент Путин и немският канцлер Шрьодер да открият тържествено възстановеното осмо чудо на света.
Васил Нанчев
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА