12 Юли, 2013 15:13 1 871 1

Делът на сива икономика нараства

  • сива икономика-
  • дял-
  • българия

България е с най-висок процент на сивата икономика в държавите от Европейския съюз. Това се посочва в доклад на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. В документът, който обхваща период от 5 години, се посочва, че делът на сивата икономика у нас е спаднал от 32% на 31.90% от БВП на глава от населението. На второ и трето място в класацията се нареждат Румъния и Литва. Държавите, които са с под 10% сив дял на икономиката, са Австрия, Люксембург и Холандия.

Въпреки, че България е на челно място по дял на сивата икономика, през последните 4-5 години станахме свидетели на изсветляване на сектора. Задълбочаването на кризата обаче стопира този процес. Тази негативна тенденция се доказва и от индекса „икономика на светло”, който от 63.68 през 2012 г. се повишава до 63.69 през настоящата година.

Защо сивата икономика е толкова висока?

„Виждаме обяснението в три направления. Първото е продължаващата икономическа криза. В резултат на нея имаме период на силно нарастване на безработицата. Когато има  висока безработица хората са готови да приемат работа на сиво, това е част от икономическата действителност. Другата причина е в стагниращото потребление. Хората свиват потреблението  си и потребяват по-евтиното”, каза проф. Стефан Петранов от Национален център „икономика на светло”. Когато се търсят по-евтини стоки и услуги потребителите не обръщат толкова внимание дали им се издават касови бележки. „Целта им е да намерят най-евтината стока, а често пъти тя идва от неформални и сиви практики”, допълни проф. Петранов.

Третият фактор, който оказва пряко въздействие върху делът на сивата икономика, са финансовите затруднения на малките и средни предприятия. „Кризата е преди всичко криза на този тип предприятия. Техните затруднения водят до прибягване понякога до сиви практики, тъй като там това често пъти са семейни фирми. Дейността и решенията са предмет на тесен кръг хора и се вземат неформално, а това ги прави по-податливи на сиви практики”, обясни проф. Петранов.

Не по-маловажен е и политическия фактор. Още през втората половина на 2012 г. започна да се чувства наближаването на изборите. „Имаше нарастващо политическо напрежение. Предизборната кампания започна към края на 2012 г. и това породи усещането за по-голяма неопределеност, която е свързана с края на политическия цикъл”, заяви проф. Петранов.

Мерки за намаляване на сивата икономика

Въпреки, че България е на първо място по дял на сивата икономика от общата в страните от ЕС, нейният процент значително намаля през последните години. Причините са това са най-вече законодателни. Бяха извършени редица промени в нормативната уредба. „Бяха въведени онлайн връзки с касовите апарати на бензиностанциите, след което на всички фирми регистрирани по ДДС. От 1 юли беше въведена и наредба за мерене на съдържанието на алкохол при производителите, след като през миналата година започнаха да се мерят обемите”, припомниха от Националния център „Икономика на светло”.

Защо резултатите са временни?

„Причината това да става е, че „сивата икономика” има много различни прояви и често пъти се случва така, че като се предприемат определени действия, те запушват определени дупки и успяват да решат някакви проблеми на сивата икономика за известно време, но се намират вратички на друго място. До това се стига, тъй като не се променят фундаменталните причини за сивата икономика. За подобна промяна обаче са необходими години”, обяснява проф. Петранов. Сред тези фундаментални причини на първо място са ниските доходи на населението. Това автоматично означава, че ще се търсят евтини стоки. Безработицата е висока. Имаме сравнително нисък данъчен морал. „Това са фактори, които не могат да се променят за една, две или три години”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Ми че то в Германия половината икономика е сива та в България ли?