8 Октомври, 2013 15:19 1 218 0

Нобелова награда за божествената частица

  • нобелова награда-
  • божествена частица-
  • церн

Питър Хигс и Франсоа Енглерт са разработили теорията за бозона на Хигс, който обяснява защо градивните елементи във вселената имат маса

Нобелова награда за божествената частица - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Двама учени спечелиха Нобеловата награда за физика, за работата си по теорията за бозона на Хигс, съобщава Би Би Си.

Наградата беше поделена от британецa Питър Хигс и белгиецa Франсоа Енглер.

През 1960 г. те бяха част от група физици, които предложиха механизъм, с който да се обясни защо най-основните градивни елементи във вселената имат маса. Теорията се крепи на предполагаемото съществуване на бозонът на Хигс, известен и като божествената частица. Неговото съществуване беше доказано през 2012 г., по време на опити с ядронния колайдер в изследователската централа в Церн, Швейцария.

„Тази година наградата се дава за откритието на нещо малко, което обаче прави всичко различно.“  Това заяви постоянният секретар на Кралската шведска академия на науките- Щефан Нормарк.

В официално изявление по случая се казва: „ Наградата се връчва за  теоретичното откриване на механизъм, който допринася за разбирането ни за произхода на масата на субатомни частици, и който на скоро беше потвърден чрез откриването на предвидената фундаментална  частица, от специално поръчани експерименти с ядронния колайдер в Церн.“

Двамата учени ще получат наградата си на официална церемония в Стокхолм през декември, като ще си поделят парична премия на стойност от $ 1.25 млн.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: