Last news in Fakti

26 Ноември, 2003 00:00 2 410 0

Новите столични общински съветници с добър частен бизнес

  • фирма-
  • фирми-
  • управата-
  • притежава-
  • ръководството-
  • участва-
  • стоичков-
  • държи-
  • консултантска-
  • компания-
  • съветник-
  • общински-
  • групата-
  • дружество-
  • любомир-
  • балканска-
  • линии-
  • развитие-
  • бизнес-
  • фондация-
  • бившият-
  • заедно-
  • друга-
  • 2000-
  • съвета-
  • общинската-
  • регистрир
Голямата битка в предишния Столичен общински съвет бе кой в колко общински фирми да се набута, за да си докарва приличен доход. Според промяна в закона за местното самоуправление, направена през лятото, съветниците вече ще получават заплата, но няма да могат да участват в управата на общинските фирми. Подобна забрана няма за частните компании. Общинарите обаче нямат право да гласуват решения, които засягат техен личен интерес или на роднините им.

Интересно ще бъде как ще се спазва това изискване - в новия СОС са единици съветниците без регистрирана фирма.

Най-популярният бизнес

са консултантските и туристическите услуги и търговията. В групата на БСП най-впечатляващ бизнес развива влезлият на предпоследното 18-о място от лявата листа Любомир Стоичков. На негово име са регистрирани 20 фирми. Негова е "Борекс-транспорт", един от най-мощните маршрутни превозвачи в София. "Борекс" и "Карина", в която участва синът на бившия транспортен министър в кабинета "Костов" Вилхелм Краус - Антон, държат най-печелившите маршрутни линии. "Борекс" експлоатира 5 линии - 1, 7, 8, 12, 25. В момента в столичната община привършва конкурсът за отдаване на 37 маршрутни линии на нови оператори. Фирмата на Любомир Стоичков е подала документи за същите линии. Той обаче е убеден, че няма да спечели, понеже предишният общински съвет бил приел такива критерии, че да облагодетелства 3 определени фирми - "Карина", "ЕГ-6" и "Сиси".

Съветникът държи 97% и от друга транспортна фирма "Борекс-транс". Тя е за товарни превози.

Стоичков е изкушен и от друг печеливш бизнес - хазарт

Той държи 67% от фирма "Бингбул", която се занимава със залагания и хазарт. През 1997 г. е регистрирана още една фирма със същото име, в която той има 5%. 33% е делът му от "Бингбул 2000", която също се занимава със залагания и хазарт. Освен това столичният общинар е и в управата на "Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри".От 1997 г. досега Любомир Стоичков е регистрирал 4 фирми с наименованието "КЛС" - "КЛС-1", "КЛС-2", "КЛС-3" и "КЛС-4". Последната е от 2002 г. и се занимава търговско посредничество с разнообразни стоки. Стоичков държи и 30% от "Браво 2000", занимаваща се с ресторантьорство. Новият столичен съветник притежава 70% от фирма за счетоводни и данъчни консултации "Логос финанс" и 50% от "Оптимум консулт" - даваща юридически съвети. Изцяло негова е застрахователната компания "Алфа брокер" и охранителната "Борекс секюрити". Любомир Стоичков намира време и за спорт. Той притежава 10% от ПФК "Септември", член е на управата на "Българската федерация по ръгби" и дори има фондация на име "Бъдеще за децата".

Младите съветници от БСП също демонстрират размах. 33-годишният Данаил Кирилов от БСП беше началник на политическия кабинет на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев и напусна министерството заедно с него. Той е регистриран в съвета на директорите на държавното предприятие "Строителство и възстановяване". Освен това е и в управата на съвсем наскоро създадената фирма "Д Прайм" за събаряне и разчистване на сгради и строителни площадки.

Левият Жельо Бойчев още няма 30 г., но вече има дял в две счетоводни фирми.

Бившият шеф на лявата група в съвета Тодор Модев е общинар трети мандат. Той е в съвета на директорите на общинското дружество "Метрополитен", който сега трябва да напусне. Друг дългогодишен съветник от БСП е зам.-председателят на СОС Мичо Райковски. Той е в ръководството на общинската охранителна фирма "Егида".

Ветеранът в СОС Росен Малинов е в борда на пазари "Красна поляна", а колегата му Евтим Евтимов - в общинското дружество "Трамкар". По бизнесразмах на Любомир Стоичков

съперничи може би само Владимир Каролев от НДСВ

Той участва в управлението на 11 фирми. Най-проспериращата е Балканска консултантска компания, която вече спечели няколко атрактивни поръчки, откакто НДСВ е на власт. Тя бе избрана за оценител на ЕРП-тата, пласира част от еврооблигациите. Каролев е в съвета на директорите на габровската фирма "Подемкран", има дял от друга консултантска фирма - "Булприма", както и значителен дял от "Евроактив 2003" и "Победа"-Бургас. Жълтият съветник е в ръководството на туристическото дружество "Ексклузив резортс". 25% от него държи Балканска консултантска компания. През 2003 г. Каролев и съдружникът му Александър Бебов създават друга фирма - "Балканска консултантска компания-ИП", която е 100% собственост на Балканска консултантска компания.

Останалите съветници от НДСВ също не изостават в бизнеса си. Атанас Тасев има регистрирани 5 фирми и участва в управата на "Сдружение за развитие на търговията между България и Съветския съюз - Изток". 2 от фирмите, в които Тасев държи 90%, се занимават с консултантска дейност - "Норд консулт 2001" и "Норд консулт 02". Другите 3 са търговски дружества.

Колегата му Светлин Лисичков има фирма за туристически услуги "Росилин" и участва в ръководството на "Пиринска туристическа компания". Освен това държи 80% от счетоводната фирма "Вип акаунт".

В групата на ССД също има мастити бизнесмени

Най-впечатляващ е списъкът на фирмите на Радослав Кацаров - 7. Той е в управата на "Мериам 90", произвеждаща минерална вода и безалкохолни напитки, притежава 50% от "Керамика", произвеждаща тухли, керемиди и други строителни материали, и 50% от "Булко серв", занимаваща се с търговия с дървен и строителен материал. Съветникът участва с дял и в 2 консултантски фирми - "Статус инвест" и "Статус лизинг".

Николай Беров пък е бил в управата на общинската фирма "Софстрой", 75% от която са приватизирани от РМД "Софстрой приват", както и в ръководството на "ВиК". Той притежава и 17% от известната фирма за музикални инструменти "Кремона бинс", Казанлък.

Рекордьор по участие във фондации и сдружения

е бившият секретар на общината Асен Дюлгеров. Той няма нито една фирма, но затова пък е в ръководството на "Агенцията за устойчиво развитие и евроинтеграция - екорегиони", на фондация "Св. великомъченик Мина" заедно с бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев, както и на Националната асоциация правна инициатива за местно самоуправление, Американо-българската фондация за развитие на медицината и биотехнологиите и дори в настоятелството на манастира "Св. Крал".Общински съветник от ССД е и основателят на радио FM+ Константин Тилев. Сега той притежава 14% от радиото, 8% от радио FM+-Варна и "Орфей медиа ФМ".

Бившият световен шампион по вдигане на тежести Стефан Ботев членува в "Българската федерация по културизъм и фитнес" и в "Спортен клуб Мусаши България". Той има и дял от фирма "Мусаши арт", занимаваща се с реклама, и от търговското дружество "Австралиан груп".

Интересен е бизнесът и в групата на "Гергьовден", БЗНС-НС и Демократическата партия. Въпреки че живее в апартамент в "Младост", водачът на листата Любен Дилов-син не може да се оплаче от неуспешен бизнес. Той притежава 25% от емблематичното "Ку-ку", други 25% от консултантската фирма "Брейн къмпани" и още 20% от търговското дружество "Старнет" заедно с главния редактор на спряната от СЕМ телевизия "Ден" Бойко Станкушев. Но най-печеливше за Дилов е участието му в компанията "Седем осми", заедно със Слави Трифонов и Росен Петров. Фирмата продуцира "Шоуто на Слави", както и концертите на Слави Трифонов и Ку-ку бенд. След като се кандидатира за кмет, Дилов обяви, че е напуснал всичките си фирми.

Следващ в листата на коалицията "Дядо, баба и внуче" е шефът на общинската фирма на "Софийски имоти" Тошко Добрев. Той участва в "Баскетболен клуб Славия-М-Женско направление", ПКФ "Славия" и фондация "Екофар-93".

Лидерът на "Гергьовден" Станимир Зашев притежава 40% от консултантската фирма "Строителни изолации" и 20% от "Омега консулт 2000".

Синът на главния редактор на "Труд" Тошо Тошев - Радослав, също е съветник от групата на "Гергьовден". Той има 2 фирми за търговия с недвижими имоти - "Дарриком" и "Вадонна". Притежава и 12% от друга фирма с подобно име - "Дарикомм", 35% от която държи "Медиа холдинг". Борислав Илиев от БЗНС-НС е в управата на едно от най-младите общински дружества - "Спортна София 2000". То се прочу покрай предизборната кампания на Стоян Александров, когато стана ясно, че фирмата е продавала имоти на скандално ниски цени.

СДС има сравнително най-малко крупни бизнесмени

Вторият в синята листа Кирил Топалов участва в две фондации - "Академия за балканска цивилизация" и "Институт за евроатлантическа сигурност". В управата на последната са сини величия като Иван Костов, Надежда Михайлова, Димитър Абаджиев.

В групата на сините е и бившият социален министър Иван Нейков. Той е в ръководството на приватизационния фонд "Труд и капитал", Пенсионноосигурителна компания "Доверие" и Балкански институт по труда и социалната политика.

Зам.-председател на СОС от квотата на СДС стана един от най-младите членове на ръководството на софийската синя организация - 35-годишният Борислав Бориславов. Той е син на скандалния шеф на БНР по времето на Иван Костов Иван Бориславов. Бориславов-младши преподава археология в СУ и има туристическа агенция "Лаблис турс".

28-годишният син съветник Стефан Титков Иванов вече има опит в общинските дела, тъй като е в управата на пазари "Красна поляна". На името на младия син общинар Бисер Бончев се води фирма "Бонети" за търговия на дребно на открити щандове и пазари, регистрирана в Етрополе.

Най-спортният сред общинарите вероятно е синият Вили Лилков, който беше и в предишния СОС. Той е в ръководството на "Спортен клуб "Триадица", "Университетски спортен клуб "Академик" при МГУ "Св. Рилски" и в "Южноевропейската баскетболна конфедерация".

Биографиите на новите общинари показват, че те би трябвало добре да познават предимствата и слабостите на бизнеса - и частния, и общинския. Бъдещето ще покаже кой ще има по-голяма полза от това - общината като цяло или съветниците поотделно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА