4 Юни, 2004 00:00 13 540 0

Гигантски хотели и рекордни инвестиции заливат морските курорти

  • хотел-
  • легла-
  • сезон-
  • новия-
  • слънчев-
  • които-
  • бийч-
  • златни-
  • близо-
  • години-
  • туристи-
  • хотели-
  • апартаменти-
  • седем-
  • комплекс-
  • палас-
  • хиляди-
  • хотела-
  • парк-
  • последните-
  • строителство-
  • звезди-
  • притежава-
  • компания-
  • курорта-
  • около-
  • обекти-
  • пясъци-
  • собственост-
  • българ
Разлистването на който и да е световен туристически каталог далеч преди началото на летния сезон показваше, че индустрията за отдих определено се интересува от България, но и че има нещо не съвсем наред по черноморските ни курорти. Докато по цял свят се предлагаха едно- или двуетажни комплекси от естествени материали, потънали в зеленина, българските хотели от бетон и стъкло с претенциозни "роял" и палас" имена се извисяваха по на 10 етажа, пък и повечето бяха показани като архитектурни скици, а не като готови обекти.

Което сигурно веднага е припомнило на специалистите какво се случи в развити страни като Испания, Турция, Португалия и Гърция при надпреварването да се строи за масовия организиран гост.

Лято 2004 започва за България със задействана аларма, че българското крайбрежие се презастроява и това вещае негативни последици в две посоки - намаляване на атрактивността на курортите и последващ от това отлив на туристите, поевтиняване на хотелските услуги и спад в цените на терените и недвижимата собственост.

В туристическите среди не са забравили, че в Палма де Майорка например се стигна до събарянето на хотели и възстановяването на зелени площи, но този факт като че ли все още не притеснява инвеститорите в морските ни курорти. Което означава или че България навлиза в етап на туристическата индустрия, от който големите туристически държави вече са излезли, или че инвеститорите преследват бърза печалба, но с хотели, които може трайно да обрекат България да остане дестинация за гости с по-плитки джобове.

Този проблем е очевиден особено от започващия официално от днес летен сезон. Само в неговата подготовка са вложени над 200 млн. евро в строителството на нови хотели и в обновяването и разширяването на съществуващите, посочиха от Министерството на икономиката. Повечето от средствата и обектите са съсредоточени в двата най-големи курорта - Слънчев бряг и Златни пясъци. По данни на Варненската туристическа камара по Северното Черноморие като резултат от строителния бум в навечерието на този сезон леглата са станали със седем хиляди повече, като по-голямата част от тях - близо пет хиляди, са в Златни пясъци. По този начин курортът заприлича на средноголям град с около 28 хиляди легла в близо сто хотела.

За Южното Черноморие данните на Бургаската туристическа камара сочат, че леглата нарастват с над десет хиляди. Само в Слънчев бряг през този сезон са добавени около седем хиляди нови места. Така в най-големия ни морски курорт вече има над 40 хиляди легла, разпределени в близо 160 обекта.

Над 20 нови хотела в Слънчев бряг

посрещат туристи за първи път. Половината от тях са в източната част на комплекса, която почти е изчерпала пространството за застрояване. Другите са в западната част, която тепърва започва да се развива. До момента в нея имаше няколко жилищни селища, предлагащи апартаменти.

Инвестициите в курорта за новия сезон надхвърлят 100 млн. евро, включително и вложените средства за обновяване и разширение. Най-голямата инвестиция за сезона - над 25 млн. евро, е в новия четиризвезден хотелски комплекс "Хелена ризорт" от "Булимпекс" АД.

Управител на дружеството е Младен Мутафчийски, бивш шеф на държавната оръжейна компания "Тератон". Според хотелиери в строежа с финансиране участва и Младен Михалев-Маджо от бившата групировка СИК. Официално акционери в "Булимпекс" са фирмите "Имоти", летище Пловдив, "Нюко инвестмънт инк", "Панама" и "Селена холдинг" (в което участва бившия депутат от СДС Асен Мичковски), показва справка в "Апис".

Комплексът "Хелена ризорт" е в североизточната част на Слънчев бряг и се състои от два хотела - "Хелена сендс" и "Хелена парк". Общата разгъната застроена площ на обекта е над 50 000 кв.м. В него има 401 двойни стаи, 54 апартамента и 6 мезонета. Всички легла заедно с допълнителните към апартаментите са 1056. Луксозни вили са издигнати непосредствено до плажната алея.

Друга значителна инвестиция в Слънчев бряг - над 7.5 млн. евро, е в новия хотел "Фиеста бийч", заяви Георги Николов, един от съдружниците. Базата се води собственост на "Ропотамо шанс" ООД, Несебър. Акционери в компанията са Димитър Стойков, София Стойкова, Георги Николов и софийската фирма "Елеонора транс" според справката в "Апис". "Елеонора транс" притежава още хотелите "Палас" и "Гранд хотел Съни бийч" в Слънчев бряг.

Тя беше собственик и на хотелите "Марица" и "Актиния", които е продала. Десететажният "Фиеста бийч" е категория четири звезди, има 400 легла, разпределени в 200 стаи и апартаменти.

Сред останалите нови хотели са "Мена палас", "Колизеум", "Марвел", "Бохеми", "Миления", "Ивана палас", "Марвел", "Синева бийч" и др. На мястото на бившия ресторант "Дюни" хотел със същото име изгради президентът на "ВАИ холдинг" Георги Илиев. Той притежава още хотелски комплекс "Астория-Орел", купен по линия на приватизацията.

За следващия сезон през 2005 г. остава довършването на големия проект "Сигма Съни бийч" и "Иберостар Съни бийч" (с близо 1000 легла) на инвестиционния фонд "Сигма кепитъл", в който участва Георги Велчев, брат на финансовия министър Милен Велчев.

Цялото това експлозивно строителство определя за Слънчев бряг бъдеще на ръба на инфраструктурната криза. Курортът е доста голям по територия - само източната част е 2150 дка, но пренасищането й с нови обекти довежда до предела на възможностите мрежите на електроснабдяването, водоснабдяването и канализацията, макар че те бяха подменени през последните две години. Инфраструктурата е собственост на "Слънчев бряг" АД, в което мажоритарен собственик е държавата, представлявана от Министерството на икономиката. От дружеството твърдят, че ел. подстанцията е на границите на възможностите си и всяко легло в повече води до риск от претоварване.

Същото е и с пречиствателните съоръжения, към които вече трудно могат да се включват нови обекти, защото станцията изчерпва капацитета си. Подобна е ситуацията и в другия голям морски курорт.

И в Златни пясъци инфраструктурата изостава

от темповете на строителство. Изградената през 60-те и 70-те години ВиК мрежа вече няколко години създава проблеми на собствениците. Направените през последните две години опити за модернизация от "Златни пясъци" АД (което притежава инфраструктурата) не са достатъчни. Сред най-драстичните случаи са проблемът с изтичането на отпадни води на плажа пред "Гранд хотел Марина" и наводняването на обектите на първа линия при проливни дъждове. Спешно трябва да се реконструира пречиствателната станция, която отдавна е изчерпала капацитета си.

Сред най-видимите и неприятни за гостите проблеми е този с транспортната инфраструктура. Масираното строителство, особено през тази година, движението на тежка техника, неспазването на границите на строителните площадки, нерегламентираното складиране и изхвърляне на материали и отпадъци съсипват и без това износената пътна настилка, алеи, зелени площи и гората.

Инвестиционната програма на "Златни пясъци" АД за 2004 г. е за 11 млн. евро, съобщиха от дружеството.

Близо 3 млн. евро са вложени в разширяването и модернизацията на три от най-големите басейни, които се непосредствено до морето - "Делфин", "Родина" и "Сирена". Обновена и разширена е крайбрежната алея от новия хотел "Адмирал" до хотел "Берлин". Тя е с нови модерни настилки, декоративна растителност и ефектно вечерно осветление, а многобройните щандове и сергии са премахнати. За да е по-спокойно, през този сезон са орязани и част от атракциите - вече няма да се дават под наем файтони, соларни таксита, рикши, мотопеди, велосипеди и електроролери.

В Златни пясъци за първи път туристи посрещат 11 нови хотела.

Един от големите проекти е петзвездния "Адмирал" (на мястото на най-стария хотел в комплекса - "Родина"). Инвестицията е за 8 млн. евро и е на "Златни пясъци" АД. Компанията притежава още шест хотела в курорта, водния комплекс "Акваполис", търговски обекти, ресторанти, вилни селища и къмпинги, спортни игрища, както и концесията върху плажната ивица.

Хотелът точно до плажа е на седем етажа и има 618 легла в двойни стаи и апартаменти. Другите нови обекти са "Елена", "Мадара", "Ерма парк", "Астера", "Гладиола стар" (на "ВАИ холдинг"), "Афродита", "Еделвайс", "Аврора", "Парк хотел Одесос" и др. Четири големи проекта - "Парадайз грийн парк", "Парк хотел Голдън бийч", "Зорница" и "Ермитаж", ще бъдат завършени за следващия сезон през 2005 г. Последният хотел е собственост на инвестиционния фонд "Сигма кепитъл".

Трескаво строителство засегна

"Дюни", "Елените" и Синеморец

Във ваканционното селище край Созопол туристи започва да посреща новия петзвезден хотел "Марина роял палас". Инвестицията се оценява на 18 млн. евро. Тя е на бургаската компания "Евробилд" със съдружници Людмил Стойков - изпълнителен директор на "Дюни" АД и собственик на селището, и строителният предприемач Тенко Янев.

Новият комплекс с оригинална архитектура е с около 34 хил. кв.м разгъната площ и 600 легла в 308 стаи с големи общи помещения, до които ще се достига с 12 асансьора.

Пловдивската компания "Виктория груп" вложи 10 млн. евро в изграждането на най-новия си хотел - "Роял парк", до ваканционно селище "Елените", съобщи президентът на фирмата Ветко Арабаджиев. "Виктория груп" притежава още хотелите "Чайка" и "Виктория палас" в Слънчев бряг, "Пампорово" в едноименния зимен курорт, хотел "Марица" в Пловдив и селището "Елените". Новият "Роял парк" е четиризвезден с 550 стаи и апартаменти с общо над 1100 легла.

Столичната компания "Булхотел" пък пуска четиризвезден хотелски комплекс в Синеморец под името "Белла виста бийч клуб". В неговото изграждане са вложени над 6 млн. евро, той се намира непосредствено до плажа в местността Бутамята и разполага с 550 легла.

В курорта Св. Константин и Елена също на първа линия се издига големият четиризвезден хотел "Азалия". Той е в северната част на комплекса, под почивните станции на БНБ и Министерския съвет, а инвеститор е "Янтар" ЕООД, дъщерно дружество на "Св. Константин и Елена" АД (собственост на варненската икономическа група ТИМ). Хотелът е с 399 легла в 29 единични, 166 двойни стаи и 17 апартамента. ТИМ е собственик и на новия хотел "Астера" в Златни пясъци.

От този сезон ваканционен клуб "Ривиера" има нова хотелска част за над 12 млн. лв., посочи изпълнителният директор на компанията Людмила Ненкова. Новото тяло е част от петзвездния хотел "Ривиера бийч" и в него има 250 легла в стаи и апартаменти, които се добавят към досегашните 328 легла. Като цяло в "Ривиера" вече има над хиляда легла. Ваканционният клуб включва общо пет хотела. Два от тях са с пет звезди - "Ривиера бийч" и хотел "Империал", два са с четири звезди - "Оазис" и "Лотос", и един е тризвезден - хотел "Нимфа".

Туристическата компания "Албена" АД вложи 28 млн. лв. в курортите си за новия летен сезон, съобщи търговският директор Маргита Тодорова. Средствата са за строеж на нови и обновяването на съществуващи хотели и ресторанти, а също и в инфраструктурата на Албена, ваканционен клуб "Приморско" (бивш Международен младежки център) и "Бялата лагуна" край Каварна. Изцяло реконструиран е хотел "Киев" в Албена, който е преименуван на "Ралица супериор" и категорията му покачена от две на четири звезди.

Той е част от международната хотелиерска верига "Примасол" на германския туроператор ИТС, който основно ще води туристи в него през сезона. Базата разполага с 220 стаи и апартаменти и общо с над 450 легла. За новия сезон е разширен до близо 400 легла хотелски комплекс "Орлов" в Албена, който е три звезди. Друга инвестиция в курорта е новият ресторант "Магнолия", част от едноименния тризвезден хотел all inclusive (всичко включено в цената). Според Маргита Тодорова в трите комплекса са оправени пътищата, пешеходните алеи, озеленяването, а в Приморско е построена писта за кацане на малки самолети.

Големите европейски туроператори ТУИ, "Томас Кук", ИТС и "Ал турс" осигуряват общо над 43.5 млн. евро за новия летен сезон за ново строителство и модернизиране на хотели в морските курорти, обявиха представителите на компаниите у нас. Те финансират в аванс голяма част от българските хотелиери, като предплащат почивките на туристите, които ще доведат. Друга практика е да финансират срещу ангажимент хотелиерите да се издължат с туристически услуги през следващите три до пет години. По този начин собствениците получават едновременно инвестиционни кредити и възможности за стабилно запълване на базата.

За подготовката на новия сезон ТУИ осигурява инвестиции в размер на 13.5 млн. евро, обяви управителят на "ТУИ България" Валентин Йосифов. За сравнение - през 2003 г. туроператорът предостави 15 млн. евро, а общо за последните седем години - над 80 млн. евро. През 2003 година ТУИ доведе най-много туристи в България от цяла Европа - близо 280 хил., от които близо 200 хил. от Германия.

За 2004 г. най-много средства за финансирането на български хотелиери осигури "Томас Кук".

Концернът предостави 23 млн. евро, което е значително повече от миналогодишните 9 млн. евро, обяви представителят на компанията у нас Христо Колев, управител на "Елит тур". Общо през последните седем години концернът е осигурил също над 80 млн. евро. Миналата година "Томас Кук" доведе около 170 хил. туристи от цяла Европа, от които около 130 хил. германци.

Другият туроператор - ИТС, предостави за новия сезон 6 млн. евро, съобщи Калин Сутев, регионален мениджър на концерна за Варна. Средствата са с 1 млн. евро повече от 2003 г. Общо за последните седем години ИТС е осигурил над 70 млн. евро. През 2003 г. туроператорът доведе над 170 хил. туристи предимно от Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА