Last news in Fakti

10 Януари, 2014 08:29 1 983 3

Общинарите си вдигат ударно заплатите

  • преглед-
  • печата

Преглед на печата

Общинарите си вдигат ударно заплатите, пише "Труд"
Общинските съветници в цялата страна ще си вдигнат двойно и тройно заплатите, показа проверка на “Труд”. Това стана възможно след промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация от декември 2013 г., които позволиха на общинарите да получават 70% от заплатата на председателя си. Досега процентът беше 30 и то от средната заплата на общинската администрация. Съветниците можеха да получават и допълнителни, но отчетни средства за служебни разходи. Още на първите сесии за новата година съветниците ще си гласуват по-големите възнаграждения. Най-впечатляващите заплати засега се очертават в Сливен - 1470 лв. За сравнение средната брутна заплата в града е 591 лв. “Има промяна в закона и сме длъжни да се съобразим”, заяви д-р Ганка Василева, и.д. председател на съвета. На другия полюс са общинарите в Бургас - въпреки увеличението, те ще взимат по 340 лв. месечно. Досега се разписваха срещу скромните 180 лв. Толкова взимаха досега и съветниците в София. Те често се възмущаваха, че не може да взимат решения за милиони левове, касаещи почти двумилионен град, а да получават по-малко от минималната заплата за страната. На първата за годината сесия на 23 януари общинарите ще променят правилника си, с които заплатите им ще бъдат увеличени до 70% от тази на председателя Елен Герджиков или на 1171,8 лв.

2 пъти по 40 лв. увеличение за минималната заплата, разкрива "24 часа"
Увеличение на два пъти с по 40 лв. през 2015 и 2016 г. планира правителството за минималната работна. Така през следващата година най-ниското месечно заплащане в страната трябва да стане 380 лв. вместо сегашните 340 лв. За 2016 г. е поставена цел 420 лв. Тези разчети са залегнали в средносрочната бюджетна прогноза, която е подготвена от финансовия министър Петър Чобанов. До края на месеца тя ще бъде внесена за одобрение в Министерския съвет. Правителството е заложило и увеличение на пенсиите през следващите две години. Най-много с по 70 лв. ще се вдига максималната и от 1 юли 2015 г. трябва да стане 910 лв., а от същата дата на 2016 г. - 980 лв. Това ще стане с увеличение на максималните осигуршителни прагове до 2800 лв. от сегашния праг 2400 лв.

Българските лекари са най-ниско платените в Европа, съобщава "Сега"
Едва 296 евро, което е под 600 лв. средно на месец, получават българските лекари и това им отрежда последно място в Европейския съюз по заплащане на труда. Това показва изследване на френски специалисти за средните европейски възнаграждения на лекарите, цитирано от Българския лекарски съюз. Заплатите на медиците у нас са далеч дори от Румъния, която е предпоследна със средно възнаграждение от 523 евро - почти два пъти повече, отколкото у нас. В Словения средната месечна заплата на лекарите е 765 евро, в Латвия - 873 евро, в Полша - 972 евро. Шампион е Люксембург, където медицинският труд е оценен най-скъпо - 5322 евро на месец, в Австрия се плаща по 5200 евро, в Дания - по 5113 евро, в Ирландия - по 5060 евро. Въпреки унизителното заплащане на труда изследване на БЛС от м.г. показа, че основната причина българските лекари да напускат страната е липсата на алтернатива за реализация и лошите условия на труд. Ниските възнаграждения са едва на трето място. През 2013 г. от съсловната организация са издали 408 сертификата на лекари, желаещи да работят в чужбина. Хубавата новина е, че това е доста по-малко в сравнение с 2012 г., когато сертификатите са били 507.

Пистите с изкуствен сняг не стигат, а кръчмите са препълнени, радва се "Стандарт"
Слънце и сняг в планините. Тази перфектна комбинация радва туристите в зимните ни курорти. Снегът е изкуствен, но това не притеснява скиорите. В същото време собственици на заведения отчитат по-високи обороти.
Топлото време не изгони туристите от зимните ни курорти. Пистите са пълни, защото скиорите са доволни от чудесните условия в планината.
Изкуственият сняг им позволява да се спускат цял ден, а вечер да се насладят на традиционни български гозби в механите. Липсата на естествен сняг е болка за банскалии, но си има плюсове. Туристи в курорта не липсват. Най-много са руснаците, има и англичани. "Всички искаме да завали хубав сняг, дано скоро се случи. Но сезонът е добър като посещаемост. Няма откази в резервациите от страна на чужденците, които идват в България със самолет". Това коментира председателят на Туристическата асоциация в Банско Мариана Спасова пред "Стандарт".

Местните застрахователи заемат все по-голям дял, обобщава, "Капитал Daily"
Бавно, но трайно застрахователите с български собственици завземат повече от пазара. И ако през 2007 г. дружествата с чужди акционери държаха 63% от пазара, то през годините на кризата делът им се стопи с почти 11 процентни пункта. Тази тенденция на завземане на пазара от местни групи (вече с дял от 48%) ясно се открои и при банките, като секторът все още е доминиран от европейски институции. В общото застраховане обаче е въпрос на време чуждите да изгубят лидерството. Българската сила идва по две линии - първо, агресивен органичен ръст на местните инвеститори и в по-малка степен през придобиване на конкуренти. В застраховането всъщност имаше две напускания на страната от сравнително малки чужди инвеститори - "Интерамерикан" и QBE, като и в двете сделки купувач на бизнеса беше местната "Евроинс иншуърънс груп". А за целия период от седем години в страната не е влязъл нито един нов чужд играч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУМЕР КАМОР

    1 0 Отговор
    taka e naroda gladuva a tia si vdigat zaplatkite
  • 2 Антон Чакърджиян

    2 0 Отговор
    Е,мииии така ще е!Ти знаеш ли колко много работят тези хора от 365 дни в годината работят само 65 дни другите 300-та са почивни.НЕКА ДА СИ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ,НАПРАВЕТЕ СИ ГИ ПО 5 БОНА.ДАНО ТОГАВА МУ ДОИДЕ АКЪЛА НА БАЙ ГАНЬО И ВМЕСТО ДА ПРАВИ СТАЧКИ С ЗНАМЕНЦА И СЛЪНЧОГЛЕД В ДЖОБА ДА ЗАПОЧНЕ ДА ГИ РАЗЧЛЕНЯВА ЕДИН ПО ЕДИН ТЕЗИ НАДМЕННИ Б....ЦИ.
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    Е то бива нахалство, ама тяхното безочие, край няма...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове