22 Януари, 2014 11:00 924 0

Обзор на 22-и кръг във Висшата лига на Англия

  • англия-
  • 22-и кръг-
  • обзор

Челси размаза Юнайтед в голямото дерби на кръга

Обзор на 22-и кръг във Висшата лига на Англия - 1
Снимка: БТА/ AP

Много емоции и драматични мачове ни предложи поредния 22-и кръг на Висшата лига на Англия. През този уикенд бяха отбелязани 29 гола, на 5 пъти отборите излизаха победители в домакинствата си, гостите се отчетоха с 2 победи, а три срещи завършиха при равенства, две от които с по 4 гола.

Сред някои от акцентите на кръга попадат голямото дерби нмежду Челси и Манчестър Юнайтед, завършило с убедителен успех на "сините" от Лондон, слабите игри на Фулъм, загубените точки от Ливърпул и Евертън, както и безпроблемната победа на Тотнъм при гостуването си на Суонзи.

Челси-Манчестър Юнайтед 3:1

С хеттрик на Самуел Ето'о Челси победи с 3:1 Манчестър Юнайтед в дербито от 22-я кръг на английската Висша Лига, игран на "Станфорд Бридж".

Камерунецът изненадващо бе пуснат като титуляр от Жозе Моуриньо, но напълно оправда решението на своя наставник. Бившият ападател на Барселона се разписа още в 10-тата минута, когато силен негов удар рикошира в защитник и излъга Де Хеа. Точно преди почивката Ето'о вкара втори гол, засичайки отблизо ниско центриране на Гари Кейхил, а малко след началото на второто полувреме вкара и трети гол с добавка отблизо, след като отново Гари Кейхил бе отправил удар с глава.

Така камерунецът отново разочарова "Червените дяволи", след като вкара срещу тях и на финала на Шампионската Лига през 2009-та година, когато Барселона победи с 2:0. Същевременно той се превърна в едва четвъртият играч, който записва хеттрик срещу Юнайтед във Висшата Лига. Другите трима са Дейвид Бентли, Дирк Каут и Ромелу Лукаку.
В 78-та минута влезлият като резерва за Юнайтед Хавиер Ернандес върна един гол, но до края гостите не можаха да направят нещо повече. В даденото от съдията допълнително време пък Неманя Видич получи червен картон, за да направи разочарованието пълно.

Благодарение на победата Челси отново се приближи само на две точки от лидера Арсенал, докато Юнайтед вече изостава на 14 точки от върха и на 6 точки от Топ 4.

Ливърпул-Астън Вила 2:2

Ливърпул направи грешна стъпка в битката за топ 4, записвайки равенство - 2:2, с Астън Вила на "Анфийлд". Мърсисайдци изиграха един от малкото си неубедителни двубои от началото на сезона и допуснаха бирмингамци да вземат аванс от два гола след попадения на Андреас Вайман (25') и Кристиан Бентеке (36'). Домакините успяха да изравнят благодарение на Даниел Стъридж (45') и Стивън Джерард (53'), но след това не съумяха да наложат очаквания натиск, който да доведе до пълен обрат. Българското крило на Вила Александър Тонев не бе групата на бирмингамци за сблъсъка на "Анфийлд".

Манчестър Сити-Кардиф Сити 4:2

Манчестър Сити продължава гонитбата с Арсенал, след като "гражданите" победиха с 4:2 Кардиф на "Етихад Стейдиъм". "Небесносините" станаха отборът, който най-бързо е преминал границата от 100 гола във всички състезания от началото на сезона в Англия. Един Джеко (14'), Хесус Навас (33'), Туре Яя (76') и Серхио Агуеро (79') записаха имената си сред голмайсторите за домакините. Крейг Нуун (29;) и Фрейзър Кемпбъл (90') пък се възползваха от не съвсем концентрираната игра на Сити в защита.

Съндърланд-Саутхемптън 2:2

Отборът на Саутхамптън, който преживя известни сътресения през седмицата, след като Никола Кортезе подаде оставка, пропусна да победи Съндърланд, завършвайки 2:2 с "черните котки" на "Стейдиъм ъф Лaйт". "Светците" пропиляха аванс от два гола - Джей Родригес (4') и Деян Ловрен (31') материализираха по-добрата игра на гостите преди почивката, а Фабио Борини (32') успя да върне едно попадение. През второ полувреме Адам Джонсън донесе точката на "черните котки".

Арсенал-Фулъм 2:0

 С два гола на Санти Касорла Арсенал победи Фулъм с 2:0 в мач, игран на стадион "Емиратс".

"Артилеристите" имаха известни затруднения срещу своя съперник през първото полувреме и трудно достигаха до голови положения.
След почивката обаче те вдигнаха рязко оборотите и заслужено стигнаха до победата. Първо Касорла откри резултата в 57-та минута след комбинация между Оливие Жиру и Джак Уилшър и удар от десетина метра.

Пет минути по-късно отново испанецът се разписа с изстрел от границата на наказателното поле. До края Арсенал имаше пълен контрол на мача и можеше да увеличи резултата. Влезлият като резерва Лукас Подолски обаче удари гредата.
Цял мач за Фулъм изигра Димитър Бербатов, който се отличи с един хубав пас към Александър Качаниклич през първото полувреме, но шведът не успя да се възползва от него.

Благодарение на победата Арсенал запазва първото си място в класирането, докато Фулъм е само на точка над зоната на изпадащите.

Уест Хем-Нюкасъл 1:3

Отборът на Нюкасъл победи с 3:1 при визитата си на Уест Хам в мач от 22-ия кръг на Премиър лийг. И трите гола за "свраките" бяха дело на французи - два на Йоан Кабай и един на Лоик Реми. Друг техен сънародник - Муса Сисоко пък се отличи с асистенция. За "чуковете" попадението бе автогол на Майк Уилямсън.

С победата си днес "свраките" събраха актив от 36 точки и заемат осма позиция. Уест Хам пък отново е в зоната на изпадащите с 18 точки и 18-о място.
 

Суонзи-Тотнъм 1:3

Тотнъм постигна пети пореден успех като гост в Премиър лийг, след като "шпорите" победиха безпроблемно Суонзи с 3:1 на "Либърти Стейдиъм". Две попадения на Емануел Адебайор (35' и 71') и автогол на Чико Флорес изковаха успеха на лондончани. Вилфред Бони се разписа за "лебедите".

Тотнъм се изравни по точки с Ливърпул и вече заема пето място, докато Суонзи падна на 15-а позиция с актив от 21 т.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА