Last news in Fakti

18 Февруари, 2014 13:47 1 916 0

Драконът и княгинята войн

  • "драконът и княгинята войн"-
  • дракон-
  • княгиня-
  • приказка в стихове-
  • милена бойкова м.-терзийска

Приказка в стихове разкрива как се опитомява чудовище

В далечни времена живял цар силен, мъдър и копнял страната му да е спасена, защото тя била сломена...

Вилнеел дракон страховит... От страшен дим бил той обвит и само нощем през гората се чувал грохот по земята...

Така започва новата приказка в стихове, с която "Мирфея" дава път на третото си заглавие и начало на спечелен по Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“ проект "Издаване на детски книги".
Кой побеждава в "Драконът и княгинята войн"? Мрачният звяр или смелата девойка? Жестокостта или благородството? Как се опитомява дракон? Ще разберете в тази втора творба от поредицата "Приказни поеми за малки и големи".

Стремежът на красивата Мирвена да освободи царството си от злия дракон я повежда в реална и духовна битка - с меч и щит, но и с доброта. А чудовището, преобразено като юначен рицар, променя тъмния си нрав под въздействието на младата княгиня.

Авторът Милена Бойкова М.-Терзийска, дългогодишен културен журналист, отново се е посветила на римуваното слово. А известният живописец доц. д-р Кирил Божков одухотворява образите с вълнуващи илюстрации.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз".

Милена Бойкова М.-Терзийска завършва "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Като студентка започва да отразява арт събития за в. "Демокрация" и остава 6 г. в културния отдел на ежедневника. Работи в седмичника "Кеш", туристическо и авто списание, сътрудничи на медии като "Мениджър", "Мода" и др. Във в. "Новинар" работи 3 г., последната от които е завеждащ отдел "Култура". Като редактор подготвя броеве на сп. "9 месеца".

Печели журналистически награди на галерии "Витоша" и "Леседра", приз от Националния конкурс за детска поезия "Стоян Дринов", Панагюрище. След близо 15 г. журналистически опит Милена подготвя концепция за детски издания в стихове. Римуваните й творби са на различни теми - приказки с поука, образователни гатанки, азбучни произведения. След "Заключената памет на принцесата" и "Азбука в града", сега е ред на драконовите приключения.

"Искам да предам на децата умението да търсят ценното в отношенията и героите, да провокирам у тях мисъл и фантазия. Прочетеното в детството и младостта се помни цял живот и е вградено в решенията ни ", казва Милена Терзийска, решена като автор и издател да отвори нови хоризонти за младия читател.

Кирил Божков е роден през 1964г. в Нови хан. Той се дипломира по специалността стенопис в Националната художествена академия, а през 1994г. започва преподавателска работа в катедра "Живопис", където днес е доктор и доцент. От 1983г. досега участва в 150 групови и 50 самостоятелни изложби в България, Германия, Япония, Египет, САЩ, Полша, Турция. Негови работи са притежание на НХГ и Софийската градска галерия, на галерии и частни колекции в целия свят. Признат майстор на акварела и живописта, сега Божков обръща поглед и към илюстрациите по покана на "Мирфея".

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА