6 Юни, 2014 14:02 2 166 2

17-те срички на хайку - мярката за един откраднат миг

  • габриела цанева-
  • "състояния"-
  • сборник-
  • стихотворения-
  • хайку-
  • хайга

Поетесата Габриела Цанева облече в нова форма интимни вълнения и тъгата за съдбата на планетата

Поетесата и писателка Габриела Цанева представи пред ценители на словото и изобразителното изкуство десетата си книга за 20 години литературна кариера - „Състояния“.

Сборникът е новаторски по жанр – едновременно със стихотворенията, повечето създадени в стила на японското хайку, с азиатски финес на чувствата, докосващи интимни вълнения, но и големите проблеми на планета, са включени и авторски илюстрации, родили се почти едновременно с думите. жанрът се нарича хайга. „Това е продължение на визуалния свят, който ни обгръща“, обясни Габриела, признавайки, че за пръв път е дръзнала да съчетае образ със стих в предишна своя книга - „Имам себе си“.

„Състояния“ е изящно продължение на търсенията й в посоките на съвършенството. Дълбоко емоционална и специфична по тематика, поезията на Габриела Цанева деликатно, без евтина патетика, докосва нюансите в човешките отношения, но и се вълнува от съдбата на планетата, от вселенската тъга на застрашените видове.

„Често ме питат достатъчни ли са 17-те срички на хайку да изразят всичко това. Според мен те са точната мярка за един откраднат миг“, сподели авторката по време на представянето на изданието на ИК „Изток-Запад“ в Американския център на Столична библиотека. Публиката, изпълнила до краен предел залата, имаше възможност не само да чуе част от произведенията в томчето в изпълнение на Габриела, но и да се запознае с оригиналите на илюстрациите в него.

На литературната премиера в София присъстваха и много представители на ПП „Обединени земеделци“, тъй като универсалната Габриела Цанева е и дипломиран юрист, защитаващ много от техните каузи. Тя бе поздравена от лидера на партията и бивш евродепутат Петя Ставрева, а един от доайените на поетите земеделци – Петко Огойски, пръв представи професионално сборника „Състояния“ като една от най-оригиналните части от творчеството на Цанева, изтъквайки хуманните идеи в него.

„Тя носи Божията искра с голямо достойнство“, каза Петко Огойски, припомняйки, че освен братова дъщеря на големия поет Стефан Цанев Габриела е и от виден род от с. Червена вода, Русенско, дал на България не един и двама земеделски борци срещу тоталитаризма, а бабата на писателката е убита като горянка. За това разказва и първата мемоарна книга на Цанева „Миналото в мен“: за жертвите на болшевизма у нас, за горянското движение, белязало историята на рода й.

Впечатленията си от Габриела Цанева като отличен поет, публицист и мемоарист споделиха още писателят Кирил Назъров – водещ на представянето, Тодор Анастасов – председател на Съюза на репресираните, Иван Селановски – председател на Съюза на писателите земеделци и др.

Предлагаме на читателите едно от не най-миниатюрните поетични бижута в стихосбирката.

Мълчанието
тежи като рало и
разравя ума...
* * *
Усещам тялото си –
като пръст и топлина,
които ме извайват –
атлазена и гладка...

Усещам всеки мускул,
кост, докосване...
и всяка болка,
трепване, копнеж...

Усещам кислорода -
дълбокото му
сливане с кръвта и
милионното
докосване на
капилярите...

Усещам и войната
в себе си – смъртта на моите
войници... и на победените.
Мълчание...

Усещам битката на мислите
в главата си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 курти

    0 0 Отговор
    Лунна нощ.Цигани отиват на театър.
  • 2 Пегас

    0 0 Отговор
    Ала-бала-ница... Абе няма ли кой да напише нещо, което хората да разбират сами, а не дебели, дърти, плешиви критици да го обясняват? Пишете с прости думи за обикновени неща! Как искате да останете в историята, като сами не разбирате това, което сте написали?