24 Юни, 2014 15:34 2 434 0

"Явор и еднорогът" - магични приключения в рими за Еньовден

  • "явор и еднорогът"-
  • милена бойкова м.-терзийска-
  • кирил божков-
  • приказка-
  • "мирфея"

Или защо са важни смелостта и ценните съвети

"Явор и еднорогът" - магични приключения в рими за Еньовден - 1
Илюстрациите в книжката са на известния художник Кирил Божков

Как с помощта на добрите качества и прецизни умения от научения занаят едно смело момче преодолява трудности и печели любовта на принцеса? Как младият златар Явор покорява магичния еднорог и побеждава коварен бик? Кои са тайнствените Хрик и Брик?

Всичко това ще откриете в новата приказка в стихове, част от проекта на "Мирфея" - "Издаване на детски книги", спечелил финансова подкрепа по ОП "Развитие на човешките ресурси". Заглавието от поредицата "Приказни поеми за малки и големи" води децата през гора от приключения и вълшебства, за да им разкрие накрая защо са важни смелостта и ценните съвети.

Автор на римуваната творба "Явор и eднорогът" е Милена Бойкова М.-Терзийска, заменила ежедневието на опитен културен журналист с каузата на детските книги. Илюстратор е известният живописец доц. д-р Кирил Божков, пресъздал магичната история в изящни акварели.

Книгата току-що излезе в столицата, а утре, 25 юни, ще бъде представена в Библиотеката във Видин. 

Милена Бойкова М.-Терзийска завършва "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Отразява арт събития за в. "Демокрация" и остава 6 г. в културния отдел на ежедневника. Работи в седмичника "Кеш", туристическо и авто списание, сътрудничи на медии като "Мениджър", "Мода" и др. Във в. "Новинар" работи 3 г., последната от които е завеждащ отдел "Култура". Като редактор подготвя броеве на сп. "9 месеца". Печели журналистически награди на галерии "Витоша" и "Леседра", приз от Националния конкурс за детска поезия "Стоян Дринов", Панагюрище. След близо 15 г. журналистически опит Милена подготвя концепция за детски издания в стихове. Пише римувани приказки с поука, образователни гатанки, азбучни произведения. "Искам да предам на децата умението да търсят ценното в отношенията и героите, да провокирам у тях мисъл и фантазия. Прочетеното в детството и младостта се помни цял живот и е вградено в решенията ни ", казва Милена Терзийска.

Кирил Божков е роден през 1964г. в Нови хан. Той се дипломира по специалността стенопис в Националната художествена академия, а през 1994г. започва преподавателска работа в катедра "Живопис", където днес е доктор и доцент. От 1983г. досега участва в 150 групови и 50 самостоятелни изложби в България, Германия, Япония, Египет, САЩ, Полша, Турция. Негови работи са притежание на НХГ и Софийската градска галерия, на галерии и частни колекции в целия свят. Признат майстор на акварела и живописта, сега Божков илюстрира  трета приказка, издадена от "Мирфея".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА