ФАКТИ.БГ

Държавата оцени 300 дка край морето само за 140 000 лв.

Нов обрат по скандала със скандалните заменки - частниците се оказаха ощетени

Публикувана: 16 Април, 2020 09:27
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6905
Държавата оцени 300 дка край морето само за 140 000 лв.
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разследване на Таня Петрова за в. "Сега"

Земеделският министър Десислава Танева не показа да е изненадана от обрата по скандала със заменките на гори.
Шансовете за справедлив завършек на сагата със сключваните в периода 2007-2009 г. горски замени в стил кон за кокошка клонят към нула. Новите оценки на сделките, които трябва да покажат колко пари следва да върнат на държавата облагодетелстваните фирми и физически лица, са супер скандални. От тях излиза, че фирми, получили огромни имоти по морето, всъщност са ощетени. Оценките са извършвани от държавната "Агролеспроект", а съдържанието им е меко казано съмнително. Копия на всички оценки бяха публикувани на сайта www.wwf.bg, след като организацията спечели съдебно дело срещу Изпълнителната агенция по горите в Административен съд - София. "Сега" също води подобно съдебно дело, което не е приключило.

Един от най-скандалните случаи е замяната на "Трейшън Клифс енд спа резорт" АД, свързвана с бизнесмена Красимир Гергов. През април 2008 г. дружеството получава от държавата 282,78 декара в Балчик, оценени на 2 031 466 лв., или 7 лв. на кв. м земя. Срещу този имот фирмата е предоставила 2984 декара гори из Видинско, Чупрене, Черни Осъм, Троян, Тетевен, оценени на 2.034 млн. лв. Цената на държавните имоти се коментираше от експерти като много под пазарната.

Според новата оценка фирмата е била силно ощетена при тази сделка. Оценителите твърдят, че са намерили 19 аналози със сделки, сключвани в същото землище - с. Божурец, в периода от 2007 до 2009 г., а изчисленията им показват, че пазарната цена на имота е 140 526 лв. (б.р. документът е озаглавен 27.pdf) с включена цена на дървесината. Това прави смешните 49 стотинки на квадратен метър. Предходната оценка на имота бе за цена от 7,2 лв. на кв. метър. Ако се изхожда от новата оценка, "Трейшън Клифс енд спа резорт" АД е надплатила на държавата 1 890 940 лв. спрямо старата оценка.

При частните земи на "Трейшън Клифс енд спа резорт" разликата между нова и стара оценка не е толкова голяма. Фирмата е дала на държавата 2983 декара земи във Видин, Чупрене и т.н. със стара оценка от 2 034 916 лв., а според "Агролеспроект" пазарната цена на тези имоти е 1 201 342 лв. Равносметката за "Трейшън Клифс енд спа резорт" е сума от около 1 млн. лв., която фирмата следва да получи от държавата (б.р. виж методиката, по която се изчислява държавната помощ).

Огромна разлика има и при при друга голяма замяна - на "Мирта Инженеринг" от 2007 г. Фирмата получава от държавата 1344,76 декара горски фонд във Варненско, оценени на 12,3 млн. лв. (9 лв. на квадратен метър). Срещу тези имоти фирмата предоставя 9357 декара в Своге, Рибарица, Тетевен и др., оценени на сходна сума.

Според новата оценка на "Агролеспроект" тази сделка е била супер неизгодна за фирмата. След анализ на 57 сделки в съответните землища от държавната фирма са установили, че пазарната оценка на имота по метода на пазарните аналози би следвало да е 1 529 113 лв. или 1,13 лв. на кв. м. Сравнението с първоначалната оценка показва разлика от 10 770 887 лв. При оценката на частните имоти на фирмата, дадени в замяна на държавата, разликата също е голяма - старата цена е 12 352 338 лв., а новата - 1 907 250 лв. Заменката на "Мирта Инженеринг" заедно с договора на друго свързано лице - "Бета Форест", заеха първо място в импровизираната класация на инициативата "Зелени закони" за най-скандалните сделки.

До абсурден краен резултат е довела и оценката на друга апетитна замяна по морето - на фирма "БГ Ленд Ко", получила 20 декара в Балчик за 171 568 лв. или 8,6 лв. на квадратен метър. Според новата оценка пазарната цена на имота заедно с насажденията в него възлиза на 29 474 лв. или 1,47 лв. на кв. м. За "БГ Ленд Ко" няма информация за оценката на предоставените на държавата частни имоти.

"Това са абсурдни цени. Не е направен никакъв опит да се търси реална пазарна цена на имотите. Имаме подозрения, че са включвани дори оценки на идеални части, за да се намали цената на аналозите. Очакваме подробен анализ по оценките към края на седмицата", коментираха от WWF.

ПРОЦЕДУРА

До повторни оценки на заменките на гори се стигна след открита наказателна процедура от Европейската комисия заради непозволена държавна помощ и предоставено предимство на отделни фирми и лица заради нереалните цени. Обект на наказателната процедура са само сделките, сключвани след приемането ни в ЕС. България се забави много с оценките и след няколко провалени опита все пак възложи договор на държавната фирма "Агролеспроект". Скандалът с новите оценки бе предизвестен още в края на годината, когато земеделското министерство обяви, че при 103 от общо 132 сделки има предоставена държавна помощ, а останалите са изрядни. Както "Сега" писа, в списъка на изрядните попаднаха едни от най-големите и знакови замени.

На този фон не е ясно как ще се развие процедурата по установяване на непозволена държавна помощ оттук насетне. В момента тече прокурорско разследване след сигнали за силно занижени оценки. Ново разследване заради забавянето на процедурата обмисля и Брюксел. "Сега" ще продължи с проверките по сделките.

МЕТОДИКА

Цените при сключване на самите сделки в периода 2007-2009 г. са определяни на базата на сложна методика, отчитаща серия от показатели - категорията на земята, коефициенти за близост до урбанизирана територия, близост до море, близост до град. Към тази базова цена са се правили фиксирани добавки за отделни райони като курорти и ивица в 10 км от брега и др. Цените на отделни имоти са нараствали допълнително заради протекционистки мерки срещу урбанизацията, имало е и "пазарен регулаторен коефициент" с добавки за аткрактивни зони като морето, големи планински курорти и др. В решението си за откриване на наказателна процедура ЕК указа изрично как следва да се установи дали е налице предимство: изчислява се 1. разликата между реалната пазарна цена и административната цена на частните имоти, и 2. разликата между реалната пазарна цена и административната цена на държавните имоти. Държавна помощ е налице, ако разликата между 2 и 1 е положителна.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Първи по ред
2 Отговор
Купувам!

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +26

генерала
3 Отговор
гергоф е наш човек, спонсор, няма начин да е на далавера, ощетиха го горкия ....

Оценка:
-0 +38

гост
4 Отговор
Откакто се махна НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ тя е република на МАФИЯТА и БОКЛУЦИТЕ които ни ЗАГРОБИХА ЖИВИ !!!!! Пътят от Топола до Тузлата край Балчик е ЗАТВОРЕН !!!! ДЪРЖАВЕН 3 -ТОКЛАСЕН ПЪТ Е ЗАТВОРЕН ЗАРАДИ МУТРИ от АЛБЕНА !!!!ЧИЯ И НА КОГО е ТАЗИ ДЪРЖАВА!!!!!!!

Оценка:
-1 +51

Ако може
5 Отговор
Декар и половина, на разсрочено плащане или с безлихвен кредит.

Оценка:
-1 +25

Брадвата
6 Отговор
Страх ли ви е? Или тоя въпрос трябваше да си го зададете, докато бяхте в силите си преди 30 години. Сега вече е късно.

Оценка:
-0 +26

Каварненец
7 Отговор
Трейшън Клифс е на територията на община Каварна, както и селата Топола и Божурец. Блек сий рама и Лайтхаус се водят към Балчик. Иначе тия заменки станаха покрай Цонко. Надушиха се с кметицата на Божурец, чиито мъж беше полицай по него време и така и двете страни останаха доволни. Лъгаха хората, че имотите които притежават струват еди си какви пари, които на обикновения човек му изглеждат много и се съгласява, а реалната им стойност е доста над тази. Голямо крадене падаше тогава. Също така много се облагодетелстваха и строителните фирми, които си вдигнаха цените до небето, както и строителните борси разбира се. Общо взето една шепа местни хора направиха доста пари по един донякъде законен, но нечестен начин.

Оценка:
-0 +28

Със заменките
8 Отговор
е същото като с къщите за гости.

Оценка:
-0 +26

Свинаря гергоффф може да си закара
9 Отговор
декарите и измамните схеми в оня свят вместо да се чуди какви мушенгии да прави да ходи да си купи време живот като е толкоеа голям играч, едва ли ще може да си закара заграбеното на оня свят, отнася се и за всички идиоти които си мислят че са голяма работа щом са закачени н някоя хранилка

Оценка:
-0 +21

Иван
10 Отговор
Колко струва 1 кв.м.книжни тапети

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +13

Дръвчо
11 Отговор
Ня нене не дават такива оферти, щото не съм бил техен човек. А аз искам много да съм техния човек. Далавери обичам и да лъжа ще се науча. Ще дарявам чуждото да ме дават по телевизора, а моето за правнуците да им остане от дядо. Да ме споменават 200 години след мен.

Оценка:
-1 +11

Живков
12 Отговор
Абе вие що се бъркате в 'държавните "дела бе то е работа на държавниците. Такива баш" "демократи комунисти' нигде няма те са ди наши български ний съ гордрем с бг демодеградация. Я глей къдя имат. Цветан. Василев. Цветанчом. Цветанов. Иванчо. Грозни /костов/. Христо. Бисеров. Абе. Абсолютно" държавни бг. Бисерчета" сички. Партизанското движение профължава. Да живее. Б. К. П. И. К. П. С. С.

Оценка:
-2 +9

Агронома
13 Отговор
Апък на мен ми искат за 300 дка ниви 300 000 лв

Оценка:
-0 +8

14
Този коментар е премахнат от модератор
Tова е България днес
15 Отговор
На някои им дават имоти за без пари а аз се чудя къде да отида при положение, че вече не може да се купи и едно мизерно апартаментче.
Чудете се после защо има демографски срив !

Оценка:
-0 +8

незнайко
16 Отговор

До коментар #2 от "Първи по ред":


Днес събота 18 Великден вече е купено !!!

Оценка:
-0 +1

Кво мислят трите прасенца
17 Отговор
Предлагам 300 000 лв. за 600 дка.

Оценка:
-0 +1

салам Кучешка радост
18 Отговор
България беше държава до 1989 година. До тогава бяхме Народна Република България и всичко принадлежеше на българския народ. След това пристигна това изродче демокрацията с главният си атрибут ромската чалга съпроводена кючеци и всичко беше разграбено и разпродадено за жълти стотинки на чужденци. Сега като резултат от това ни превърнаха в една ориенталска кочина, на първо място по корупция и най-нисък стандарт на живот в цяла Европа и стана така, че каквато музиката, такава е и оправията.

Оценка:
-1 +4

Наблюдател
19 Отговор
Депесарски схеми! Затова разследването дава задна скорост!

Оценка:
-0 +2

БЪРКАТЕ
20 Отговор
У нас Държава НЯМА а има ТЕРИТОРИЯ България ! Та това е от ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ б е е е е !

Оценка:
-0 +0

Хаджиментов
21 Отговор
Оценките да се правят от три независими фирми, по възможност и чуждестранни и при разлика в оценките по-голяма от 5% да се разследва от къде и защо идва.

Оценка:
-0 +1

castano
22 Отговор
        Имате нужда от финансиране?


Губите сън, защото не знаете как да получите заем.

* търсите заем, за да изплатите дълговете си

* търсите заем за стартиране на собствен бизнес

* Търсите заеми за големи проекти

* имате мечта и осъзнавате, че това не е възможно

Нашата компания в сътрудничество с други партньори и някои банки

Достатъчно способен да ви отпусне финансиране и инвестиционни заеми, които най-накрая да реализирате
 вашите проекти.

Имейл: castanoy052@gmail.com

Оценка:
-0 +0

meno
23 Отговор
Оферта за заем на пари между надежден индивид на цена 3%


Ние сме индивидуална заемна услуга, която помага на всички, които се нуждаят от кредит,
 можем да ви отпуснем заем от 1000 до 25,5 милиона с фиксиран лихвен процент от 2%.
Вземете заем за изплащане на дълговете си, за изпълнение на проектите си, за закупуване на къщата ви
или вашата кола-мечта. Предлагаме заема на всеки, който може да погаси според нашия
 условия. Трябва да вземете заем: Финансиране
* Заем за жилище
* Инвестиционен заем
* Заем за кола
* Консолидационен дълг
* Кредитна линия
* Ипотечен заем
* Кредитно изкупуване
* Лични заеми. Вие сте на разположение, забранено е да банкирате и нямате благоволението на банките
или по-добре имате проект и се нуждаете от финансиране, лош кредит или се нуждаете от пари
 за да платите сметки, моля, свържете се с нас, ако имате нужда от заем
Електронна поща:
         lucio.meno1@gmail.com

Оценка:
-0 +0

24
Този коментар е премахнат от модератор
Красимир
25 Отговор
При управлението на СДС,министър на земеделието Дикме,между Обзор и Бяла беше заменен държавен имот на 15 метра от морето,около 100 декара ,за частен имот в Силистренско струващ 5-6 лв. на квадрат. Само след два-три месеца имота край морето беше продаден за 120 евро за квадрат !Сега стърчат незавършени къщи и др. ,но двама-трима приближени на Дикме станаха за една нощ милионери. Много хора ,които трябваше да се обезщетят от държавните земи ,защото техните наследствени "отидоха " в морето заради далавери на поземлени комисии и някакви фирми,пиха по една студена вода.

Оценка:
-0 +0

Красимир
26 Отговор

До коментар #10 от "Иван":


Колкото 6 лв. кв. земя в Силистра заменена с държавна земя на 20 метра от морето и продадена след няколко месеца за 130 евро квадрата. Дикме беше министър на земеделието. Земята е на пътя от Обзор за Варна.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5