ФАКТИ.БГ

Tрафик на органи и конфликти на интереси в здравеопазването

Сред получилите жизненоважни органи е и висш чиновник от държавната администрация на "Борисов 3", прередил в листата на чакащите трансплантация след телефонно обаждане отвисоко

Публикувана: 7 Юни, 2021 07:56
22 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4175
Tрафик на органи и конфликти на интереси в здравеопазването
Колаж: BIRD.bg
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 19 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разследване на Атанас Чобанов и Димитър Стоянов, BIRD.bg

Новият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров разкри незаконни схеми с трафик на органи в Правителствена болница. Той потвърди и за далавери за нейното източване, разкрити от разследващи журналисти. В същото време кадровите му решения не са безспорни. В борда на Александровска болница той назначи лице, което е с установен конфликт на интереси от КПКОНПИ.

Правителствената болница "Лозенец" е действала като хъб за криминален трафик на органи от живи донори. Богати израелци, немци и японци са получавали бъбреци от мними роднини – млади момчета от Украйна и Молдова. При проверка на документите се установило, че са ползвани фалшиви самоличности. Всичко това е докладвано на службите, но те са си затворили очите.

Пак там е присаден черен дроб от трупен донор на висш чиновник от държавната администрация. Той се е прередил в листата на чакащите трансплантация след телефонно обаждане отвисоко. Височайшият пациент е имал само 14 точки спрямо 54 на първия от нуждаещите се в листата на Агенцията по трансплантациите, който е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА.

Протежето на правителството на Борисов дори не е бил включен в първата селекция от трима души след като възниква донорската ситуация. Но след обаждането той е включен като четвърто име и прережда всички, за да бъде трансплантиран в Правителствена.

Всичко това разкри новият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров през изминалата седмица. Но преди министърът да оповести тези шокиращи данни, БРРД публикува информацията, че прередилия се големец е Веселин Даков – главен секретар на Министерски съвет в правителството на Бойко Борисов. До момента няма официално потвърждение на тази информация заради медицинската тайна.

От болница "Лозенец" излязоха със становище, което не обяснява как така черният дроб се е оказал у техния пациент, а не при трансплантационния екип на ВМА за пациента с най-много точки.

БРРД изпрати въпроси по реда на ЗДОИ до здравното министерство, за да изясни хронологията и евентуалните нарушения при избора на Даков за трансплантация. Оттам питат следното:

– на коя дата е констатирана конкретната донорска ситуация?
– в коя област на България е възникнала конкретната донорска ситуация?
– кой и на кого се е обадил, за да се случи пререждането на висшия държавен чиновник?
– кога точно се е случило това обаждане?
– кой е взел решението за пререждането на висшия държавен чиновник?
– използван ли е правителственият самолет, за да бъде доставен трупния донор или самия орган в болница "Лозенец"?
– на коя дата е осъществена трансплантацията?
– трансплантиран ли е към днешна дата пререденият пациент, очакващ орган, който е бил най-напред в листата с 54 точки, но е отпаднал след обаждането?

Издънки в Александровска

Новият директор на Александровска болница д-р. Атанас Атанасов е назначен няколко месеца по-рано от Жени Начева за прокурист на фалиралата Многопрофилна болница за активно лечение “Професор д-р Параскев Стоянов” АД – гр. Ловеч. Той явно не е успял да я извади от затрудненото положение, но за сметка на това сега е натоварен с проблемите на Александровска.

Едновременно с Атанасов, министърът назначи за нов членове на Съвета на директорите в Александровска болница и Гергана Андреева – Сотирова. Последната беше спрягана като потенциален главен секретар на МЗ, но вероятно поради факта, че не е държавен служител, се размина с назначението.

Към днешна дата освен член на Съвета на директорите в Александровска болница Гергана Андреева – Сотирова е назначена и за директор дирекция „Човешки ресурси“, вероятно на 6 часов работен ден, ако законът е спазен. Малка но съществена подробност е, че тя е с констатация за конфликт на интереси от страна на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/.

Потърсена по телефона от БРРД, Гергана Андреева отказа да коментира тези факти.

Гергана Андреева – Сотирова започва кариерата си през 2015 г., когато е назначена, според запознати без провеждане на конкурс, на непълен работен ден като главен секретар на НЗОК от тогавашния Управител на НЗОК – д-р Глинка Комитов.

Тя заема тази длъжност без да бъде проведе конкурс и на непълно работно време до 2017 година. Тогава е освободена от този пост и договорът ѝ е прекратен, срещу обезщетение от 6 заплати. Тя е назначена в същия орган по назначаване само че в СЗОК. От протоколите по дело 6676 по описа за 2020 година на Административен съд София – град става ясно, че със заповед No 12/20.12.2017 г. на управителя на НЗОК Глинка Комитов възлага на Гергана Андреева – Сотирова, заместник-директор на СЗОК София – град, функциите на директор на звеното, считано от 20.12.2017 г. Впоследствие тя печели конкурса за директор на РЗОК София от 04. 07.2018 г. за срок от 4 години.

Да определиш заплатата на съпруга си

Но в ревизия на КПКОНПИ е констатирано, че Боян Сотиров Сотиров, който е съпруг на Гергана Андреева – Сотирова работи в ръководеното от нея звено на НЗОК. От КПКОНПИ обвиняват Сотирова за конфликт на интереси във връзка с дейност свързана с управлението на човешките ресурси и по-точно за определянето възнаграждението на съпруга ѝ, който работи като неин подчинен – „главен специалист“ в „Специализирана администрация, отдел „Дентална помощ“. Определена му е месечна заплата – 950 лв. От длъжностна му характеристика става ясно, че в преките задължения на Боян Сотиров са да изпълнява разпорежданията на директора на СЗОК и на заместник-директора на СЗОК или казано с други думи, на жена му и на заместниците ѝ.

Видно от предоставените пред съда формуляри за оценка на изпълнението на длъжността на Сотиров за 2017 г. и 2018 г., той е получил оценка „Изключително изпълнение“. И как би могло да е различно, все-пак той мъж на шефката! Сотирова декларира, че лицата, които са извършили оценяването на съпруга ѝ са все нейни подчинени.

Комисията приема, че в качеството си на директор на СЗОК Гергана Андреева е упражнявала правомощия по служба по отношения на своя съпруг и му е издала производствена характеристика. Според КПКОНПИ, в резултат на тези ѝ действия е реализирана нематериална облага, изразяваща се в помощ и подкрепа за съпруга ѝ, в следствие на което той е получил увеличение на основната месечна заплата. Комисията налага на два пъти глоба в размер на 5000 лв. на Андреева – Сотирова, за осъществен конфликт на интереси и ѝ отнема в полза на държавата сума в размер на 236.34 лв. Тя жали в съда, но на първа инстанция съдията Галин Несторов, който иначе не се ползва с особено добра репутация, отхвърля жалбата на Гергана Андреева. Тя жали на по-горна инстанция и в момента се чака произнасяне в срок на Шесто Отделение на Върховният административен съд след заседание от 12 май.

Така въпреки наличието на потвърден на първа инстанция на акт за установяване на конфликт на интереси Гергана Андреева е назначена да управлява човешките ресурси като директор дирекция в МЗ и е в Съвета на директорите на Александровска болница.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 19 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Асан
1 Отговор
Туй да не е опашка за банани 😁
Който има пари плаща, който нема пари нема право да решава 🎃🇻🇳🚾

Оценка:
-23 +6

Maf1ata BG
2 Отговор
Много гнусно! Дали и в другите европейски държави, така след телефонно обаждане отвисоко те изместват?

Коментиран от #18


Оценка:
-2 +51

ЧЕКМЕДЖЕ
3 Отговор
Справедливо и честно , напълно по БОЙКОВО-ШАЙКАДЖИЙСКИ !

Оценка:
-1 +42

гадно
4 Отговор
В банановите републики е така богатите и връзкарите винаги са с предимство.

Оценка:
-1 +31

Истина е
5 Отговор
Герб=корупция, и некадърност .

Оценка:
-1 +30

Където и
6 Отговор
Да побутнеш все е гнило

Оценка:
-0 +28

Къде е
7 Отговор
Лекарския съюз? Има ли морал? Има ли контрол? Лекарите правят едни от най-гнусните престъпления, а няма осъдени, няма дискусия, няма разследвания. Няма и управление.

Оценка:
-1 +28

Белата Мафия е опасна повече от КВ19
8 Отговор
За тези живота на хората са само Пари!!! Има и Почтени лекари, сестри, здравен персонал, но Мафиоти те смучат Яко, като пиявици и кърлежи, трябва чистене!! Здравето на хората нее търговска стока!!! Мафиоти!!!

Оценка:
-0 +25

Ужасонн
9 Отговор
Да не чи веждичката да е ползвал услугата за черен дроб

Оценка:
-0 +12

ПСР
10 Отговор
Няма незасегнат сектор-блато.Не знам,ка нормален човек,отново ще гласува за подобно"работливо и стабилно"управление.Престъпници.

Оценка:
-0 +17

Симо
11 Отговор
Не се хабете, братя българи! Знам, че гневът ви е справедлив и желанието ви за възмездие ви замъглява разума, но желаното в повечето случаи се разминава с реалността.
Ако чакате сега, вашите желания да се сбъднат, значи не разсъждавате правилно и се отдалечавате от реалаността.
А тя е, че нищо няма да се промени към добро. През 90-те години, пак така, всички вярвахме, че всичко се променя за добро, а злото ще бъде наказно. А се оказа, че скочиме от трън на глог, че е по-висок.
И сега, както и тогава, ще се побръмчи, побръмчи, докато се преразпредели бяницата и после всичко ще утихне. Пак ще излязат статистиците и математиците и ще ни убеждават в какъв рай живеем.

Оценка:
-3 +5

горски
12 Отговор
Само за това обаждане ,с пререждането за трансплантация в бяла държава,щеше да падне министър-председателя.
При нас ,ако същия собственоръчно извади дроб-а на на някой и го подари на приближен,пак няма да има последствия..
Но вината не е в Оня,а в Нас.....избиращите

Оценка:
-0 +9

Да се разследва
13 Отговор
правителствена болница за твърдението на Илия Златанов от осемте джуджета, че е отказана хемодиализа на сина му докато не подпише документи за прехвърляне на бизнеса си. Как е възможно човек , който се нуждае от здравни грижи - неотложни , намиращ се на територия на здравно заведение да бъде държан като заложник?!? Тази болница трябва да бъде закрита

Оценка:
-1 +10

Васил
14 Отговор
С две думи Made in Герб

Оценка:
-1 +6

Рошко
15 Отговор
На колко ли фалшиви ковид жертви им изкараха и продадоха джигееите

Оценка:
-2 +7

Гост
16 Отговор
Каквото и да си говорим, на всякъде е като свински черва, оплетено, заплетено, но МОШОТО Е, ЧЕ ТОВА Е НА ВСИЧКИ ЕТАЖИ ОТЖАДМИНИСТРАЦИЯТА, АЛЕКСАНДРОВСКА Е САМО"БРЪМКА" ОТ ЦЯЛАТА СХЕМА!

Оценка:
-0 +3

Алфа вълкът а.м.б.р.и.а.ж.а.
17 Отговор
Лоша работа

Оценка:
-0 +0

18
Този коментар е премахнат от модератор.
Загрижен
19 Отговор
Тия са за сурвакане с камъни!

Оценка:
-0 +4

Иванов
20 Отговор
Конфликтите на интереси в здравеопазването от години са свързани с личните и корпоративни интереси на олигарха Иво Прокопиев! Няма да се учудя, ако и тази промяна в болница "Лозенец" е станала след заръка от Прокопиев, който има своите представители в уж служебното правителство на Радев!

Оценка:
-0 +1

Изралтян
21 Отговор
Мислех, че трафикът на органи си остава еврейски и косоварски "патент".

Оценка:
-0 +0

Уйке
22 Отговор
Ама то няма сфера, в която да няма схема за източване на много, много пари, а това е само началото! И тези пладнешки разбойници, начело с тартора си Борисов тръгват на предизборна агитация, че те са хората, които знаят как и могат да измъкнат държавата от хаоса! Тези престъпници срам нямат, но дано се засрамят тези дето гласуват за тях, иначе стават техни съучастници!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Венцеслав Стефанов
Президентът на Славия коментира смяната на отборите от страна на Божинов
Дори Христо Стоичков не е играл в толкова големи клубове, в колкото е играл Валери Божинов."

Още бисери
ТОП 5