2 Септември, 2016 20:57 1 108 0

Италианец спечели Обиколката на България

  • обиколка на българия-
  • колоездене-
  • текио-
  • раванели

22-годишният италианец Марко Текио надделя в надпреварата

22-годишният италианец Марко Текио от отбора на "Униеуро" спечели 65-ата Обиколка на България. В последния 6-и етап, от Мъглиж до Троян  (132 км), талантливият младок от Виченца завърши заедно с основната група и запази преднината си от минута и 27 секунди пред втория в генералното класиране. 

Победител в етапа стана Виталий Бутс. Той изпревари с финален спринт италианецът Филипо Фиорели от отбора на "Делио Галина Колосио". Трети завърши Евгений Гидих от тима "Вино форевър". Времето, за което победителят взе разстоянието, е 3 часа 13 минути и 34 секунди.

След Текио в генералното класиране се нареди неговият сънародник и съотборник Симоне Раванели. Трети в тазгодишната Обиколка завърши Жандос Бижигитов от "Винофоревър", който изостана на 2 минути и 33 секунди от Текио.  

Най-добрият млад състезател в Обиколката е победителят в тура - Марко Текио. Той е едва на 22 години. 

За най-активен състезател приза спечели Евгени Собал от отбора на "Минск". Най-добър катерач стана Станислав Башков. Беларусинът се състезава също за тима на "Минск". До вчера водач в класирането за катерачи бе Андрий Браташчук, но той не се появи на старт днес. Причината бе, че състезателят ще жени утре и ще изпусне сватбата, ако остане за финала.

Най-добре от българските състезатели се представи Евгени Балев от тима на "Несебър Шокблейз". Той завърши на шесто място в крайното класиране. 

По време на шестия етап имаше и специална парична премия. Тя бе дадена от община Казанлък и бе спечелена от родния състезател Александър Алексиев, който е единственият нашенец с победа в тазгодишната Обиколка.

"Много съм щастлив, че съм победител - обясни първият в генералното класиране Марко Текио. - Отборът работеше за мен. Имаше много атаки, но успях да удържа. Екипът ми работи здраво за моята победа. Направих няколко силни старта. Надявам се догодина да се завърна в България и отново да спечеля Обиколката. Организацията на тура беше изключително добра", добави Текио.

Вторият в класирането Симоне Раванели сподели, че целта му е била да помогне на Марко.

"Той ми е приятел. Искахме да караме заедно през цялото време, но в първите етапи аз изостанах и той беше пред мен. Разбрахме се той да гони победата в генералното класиране, а аз да му помагам. Състезанието бе трудно, но ние се справихме много добре. Отборът ни е изключително силен. Готвим се за още няколко състезания в Италия", сподели след финала Раванели.

Председателят на българския колоездачен съюз Евгений Димитров сподели, че направата на Обиколката на страната му е коствала неимоверни усилия.

"Беше много трудно. Бяхме изправени до стената, но се справихме много добре. Полиции,  съдии и всички останали се справиха по феноменален начин. Мога гордо да обявя, че и догодина ще има Обиколка на България" каза Димитров.

Той дори съобщи и градове, през които ще премине тура през следващата година. Това са София, Златица, Пирдоп, Троян, Свищов, Русе, Търговище, Разград, Ивайловград, Кърджали, Хасково, Нова Загора, Твърдица, Елена, Мъглиж, Казанлък, Стара Загора и Пловдив. 

След края на официалната церемония председателят на съюза Евгени Димитров връчи специален плакет кмета на града Донка Михайлова за усилията, които общината е направила, за да може Обиколката да завърши в Троян.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА