Last news in Fakti

19 Септември, 2016 09:29 745 0

Закриха Параолимпиадата в Рио

  • параолимпиада-
  • закриване-
  • рио-
  • мълчание

Участниците отдадоха почит на иранския колоездач Бахман Голбарнезда

Закриха Параолимпиадата в Рио - 1
Снимка: БТА/АР

За втори път в рамките на по-малко от месец „Маракана“ беше озарен от впечатляващи фойерверки, а Рио де Жанейро се сбогува с голям спортен форум. Този път с впечатляваща церемония беше сложен край на параолимпийските игри.

След 11 дни на състезания, Параолимпиадата приключи с изключително музикално и пиротехническо шоу. Най-големият състезателен форум за спортисти с физически увреждания завърши и с един златен медал за България. Спечели го Ружди Ружди, който взе отличието със световен рекорд в тласкането на гюле.

Закриха Параолимпиадата в Рио
Снимка: БТА/АР

България подели 60-о място в крайното класиране с Бахрейн, Грузия и Кувейт. С най-много медали завърши Китай, който завоюва 239 отличия – 107 златни, 81 сребърни и 51 бронзови. На второ място остана Великобритания със 147 медала (64, 39, 44). Трето място зае Украйна със 117 (41, 37, 39).

Красивата церемония беше белязана и с тъжен момент. Имаше едноминутно мълчание в почит на иранския колоездач Бахман Голбарнезда, който почина при падане по време на състезанието в събота.

„Искам да отправя послание към иранските спортисти. Нашите молитви са с вас. Изключително много ни боли заради вашата загуба“, обяви в речта си Карлос Нузман – президент на организационния комитет на Параолимпиадата.

Закриха Параолимпиадата в Рио
Снимка: БТА/АР

Церемонията по закриването приключи с връчването на кмета на Токио на параолимпийския флаг от президента на Международния параолимпийски комитет Филип Крейвън.

„Вие озарихте този спортен форум със своето представяне и със своето себеотдаване. Заради това спечелихте много голяма подкрепа. Превърнахте тези игри в истински семеен карнавал. Вашият пример ще вдъхнови и други параолимпийски спортисти“, обяви Крейвън в речта си за закриването на Параолимпиадата в Рио де Жанейро.

Закриха Параолимпиадата в Рио
Снимка: БТА/АР

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА