4 Октомври, 2016 13:30 1 210 2

Възраждат рали Албена

  • електромобили-
  • рали албена-
  • комисия-
  • състезание

Състезанието ще се провежда с електромобили

Възраждат рали Албена - 1

Започна работа най-новата комисия към Българска федерация за автомобилен спорт - за Електромобилен спорт и алтернативни горива (ЕСАГ). Решението за създаване на комисията бе взето с единодушие от УС на БФАС.

Първото заседание на комисията ЕСАГ се проведе  в сградата на Българската стопанска камара (БСК) и на него бяха очертани първите задачи за създаване и популяризиране на електромобилния спорт в България.

Комисията ЕСАГ бе една от основните цели на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) и Националната браншова организация „Електрическа мобилност“ (ИКЕМ), включена в Меморандума за сътрудничество между двете организации, подписан на 14 юни 2016 г.

В комисията участва професионалната общност за електрическа мобилност, в лицето на ИКЕМ, специалисти от БФАС, бизнеса и обществените институции, имащи отношение към темата. Председател на комисията е Камен Михайлов, дългогодишен деятел на автомобилния спорт в България.

Една от първите и най-важни задачи е създаване и популяризиране на Национално рали за електромобили „Е-рали България“, което ще бъде част от международния състезателен календар на международната федерация по автомобилен спорт (ФИА).

Първото такова рали може да бъде проведено през 2017 г. като "Е-Рали България - Албена". Състезанието може да възроди известното ни рали Албена, провеждано между 1970 и 2001 г. Предвижда се предстоящото „Е-рали България - Албена“ да включва маршрути за електромобилите общо до 150 -160 км., а тези с алтернативни горива до  600-650 км. Състезанието ще продължи два дни (два етапа за класиране – ден 1 и ден 2), а участниците ще преминат през различни изпитателни тестове за класиране. В ралито ще могат да участват:

ФИА Алтернативни електромобили, категория IIIA;
ФИА Алтернативни електромобили, категория VII и VIII – хибриди и други алтернативни автомобили;
ФИА алтернативна енергийна купа за производител.

Световната организация по автомобилизъм (ФИА) в секция “спорт” включва от няколко години състезания с алтернативни горива. Те са обособени в отделна секция - Alternative Energies.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.