Last news in Fakti

11 Декември, 2016 15:00 2 208 0

УЕФА промени парите в Шампионска лига

  • уефа-
  • промени-
  • шампионска лига-
  • богати-
  • разпределение

Богати ще станат още по-богати, бедните тимове - затъват

УЕФА промени парите в Шампионска лига - 1
Снимка: БТА/АР

Вчера УЕФА утвърди промените за Шампионска лига и Лига Европа, които влизат в сила от сезон 2018/2019. Най-общо казано те облагодетелстват още повече големите клубове от Европа за сметка на малките.

Ето какви са промените:

1. Мачовете в групите на ШЛ ще се разделят на два часови пояса - от 20.00 часа и от 22.00 часа. Две срещи ще се играят в първия часови пояс, а останалите - във втория. Това решение се приема добре от всички, тъй като по този начин зрителите ще имат възможност да наблюдават пряко повече двубои от най-комерсиалния клубен турнир.

2. Вече и официално е потвърдено, че първите четири държави в ранглистата ще вкарват директно по 4 представителя в групите на ШЛ. За сезон 2018/2019 това са Испания, Англия, Германия и Италия.

В момента първите три държави имат запазени по 3 места в групите, а четвъртият отива на плейоф. Държавите, които заемат 4-то и 5-о място в ранглистата пък вкарват директно по два отбора, а третият участва в плейофите.

Така най-облагодетелствани се очертават клубовете от Италия, които в последните години играят с 2 или 3 тима в групите на ШЛ, а сега ще имат гарантирани четири представителя.

3. От сезон 2018/19 за групите на ШЛ директно ще влизат 26 отбора. В момента директно се класират 22, а бройката до 32 се допълва след плейофи - 5 от шампионския поток и 5 от нешампионския.

Ако вземем за база рейтинга на държавите в този момент, от сезон 2018/2019 влизането в групите ще става по следния начин:

Испания, Англия, Германия и Италия ще са с по 4 клуба. Франция и Русия - по два. А бройката до 26 ще се допълни с шампионите на Португалия Украйна, Белгия и Турция, както и с победителите от в ШЛ и ЛЕ.

Останалите 6 места ще се допълнят с 4 клуба от шампионския поток и 2 от нешампионския. Така за българският шампион ще стане още по-трудно да спечели квота за груповата фаза на ШЛ.

4. Променя се определянето на клубния коефициент. Вече няма да се включва националният коефициент.

5. Ще се промени драстично разпределението на парите. В ШЛ и ЛЕ ще се разпределят 2,4 милиарда евро - огромната част от тях ще са за клубовете в ШЛ. В коефициента за финансовите стимули вече ще се взимат под сериозно внимание минали заслуги.

Разпределението на милиардите ще става по следния начин:

25% ще се разпределят поравно между участниците
30% - на базата на постигнатите резултати
15% - от маркетпула
30% - ще се разпределят на базата на исторически резултати (б.а. кой какви трофеи е спечелил)

Какво значи "исторически" резултати?

Тук влизат резултатите от последните 10 години плюс бонуси за спечелените купи през последните 5 сезона. За носител на ШЛ се начисляват 12 точки, а за победител в ЛЕ - 3 точки.

За периода от създаването на ШЛ (сезон 1992/93) разпределението е 8 точки за победител в ШЛ, 2 точки за спечелил Купа на УЕФА/ЛЕ и 2 точки за КНК.

Преди този период - 4 точки за носител на КЕШ и по 1 точка за първенци в КНК и УЕФА.

Това означава, че най-успешните клубове в Европа като Раел Мадрид, Милан, Байерн Мюнхен, Барселона и други ще попълнят касите си с нови десетки милиони евро за сметка на останалите тимове с по-скромни възможности, при които липсват титли и купи.

Към тези 30% като прибавим и 15 % от маркетпула, това означава, че европейските грандове ще си разпределят почти сами 45% от парите в ШЛ. От останалите 55% отново ще прибират лъвския пай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА