28 Декември, 2016 11:06 2 400 1

Накара ни да се почувстваме българи, макар и само за миг

  • кубрат пулев-
  • бокс-
  • дерек чисора-
  • самюел питър-
  • 2016

"За българите всичко правя. Това е...", споделя Кубрат Пулев

Накара ни да се почувстваме българи, макар и само за миг - 1
Снимка: БТА

Благодарение на Кубрат Пулев, през последната година професионалният бокс отново прикова вниманието на много хора у нас. През май Кобрата стъпи на европейския трон, но по-късно оваканти пояса си, за да се прицели още по-високо – в световната титла. Българинът разчисти пътя си и стана официален претендент за титлата на Международната федерация по бокс (IBF). Това стана след победния дебют на Пулев пред родна публика.

Връщайки лентата няколко месеца по-назад, Кобрата имаше нелеката задача да победи лудия британец Дерек Чисора в мача за европейската титла в тежка категория. Успехът дойде трудно след пълна, 12-рундова битка. Срещата в препълнената зала в Хамбург очаквано бе равностойна, но все пак Пулев успя да вземе леко преимущество над съперника си с няколко тежки удара. С течението на двубоя Чисора ставаше все по-бавен и тромав и трудно се справяше със защитата на българина. Все пак британеца намери сили за последна офанзива, която обаче не бе достатъчна, за да спечели съдиите на своя страна и в крайна сметка във въздуха бе вдигната ръката на Кобрата.

През лятото в медийното пространство се изписа много какво предстои за Пулев. Започнаха редица спекулации дали следващият мач ще е така дългоочакваната битка за световната титла на Международната федерация по бокс (IBF) срещу Антъни Джошуа. Шансове за подобен сблъсък наистина имаше, но в крайна сметка от щаба на британеца решиха, че такъв двубой не е на дневен ред и няма шанс да се състои през 2016 година.

Така се започна ново търсене на съперник, за да се стигне до ветерана Самюел Питър. 36-годишният „Нигерийски кошмар“, чийто най-силни дни на ринга видимо бяха далеч назад във времето, бе тотално „отписан“ от специалисти и букмейкъри. Въпреки това феновете на бокса у нас чакаха с голямо нетърпение да видят своя любимец, макар и срещу по-непретенциозен съперник.

Така се стигна и до галавечерта на 3 декември в столичната зала „Арена Армеец“. Мачът обаче бе по-скоро протоколен. Кобрата не остави шанс на своя съперник и още с първия гонг на първия рунд го засипа с тежки удари. Питър едва успя да издържи до третия, когато се отказа с разбит и окървавен нос, разбита лява скула и контузен десен лакът. Сякаш нигериецът просто бързаше да прибере печалбата си и да отлети към дома си в Лас Вегас, забравил що е спортен хъс. Така Пулев се окичи с интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA).

Но боксовият сблъсък онази вечер бе най-важен… само на хартия. Истински важни бяха чувствата, когато Пулев се запъти към ринга на „Арена Армеец“ под величествената мелодия на „Притури се планината“. Чувствата, когато 15 000 хиляди запяха родния химн с насълзени очи и сгрети сърца. Когато атмосферата от оглушителния рев „Българи юнаци“ за миг върна у всеки сънародник силата на дедите, силата на патриотизма.

Кубрат Пулев за пореден път успя да обедини нацията ни, дори и само за няколко минути. Може би Кобрата ще успее да покори нови висоти и да се нареди сред големите имена в бокса. Може и да не успее, но това е без значение. Най-високият връх е покорен - да дарява моменти като този на 3 декември. А от това по-велико няма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шопа

    3 0 Отговор
    Дайте ми 150кг шопар извън всякаква форма и аз ще Ви накарам да се почувствате българи!