Last news in Fakti

23 Януари, 2017 09:00, обновена 23 Януари, 2017 11:45 5 211 3

Страхотен Григор Димитров е на 1/4-финал на Australian Open

  • григор димитров-
  • денис истомин-
  • тенис-
  • аустрелиън оупън

Българинът победи Денис Истомин с 3:1 сета

Страхотен Григор Димитров е на 1/4-финал на Australian Open - 1
Снимки: БТА/АР

Най-добрият български тенисист Григор Димитров спечели 1/8-финалния си мач от Откритото първенство на Австралия по тенис срещу узбекистанеца Денис Истомин и се класира сред последните осем играчи в турнира.

Първата ни ракета победи палача на Новак Джокович с 2:6, 7:6 (2), 6:2, 6:1.

Истомин започна срещата по-концентрирано от българина и успя да вземе първия сет, но разковничето към крайния успех бе във втората част. Силите на двамата тенисисти бяха напълно изравнени, стигна се до тайбрек, където по-концентрираният бе хасковлията. Оттам нататък играта на узбекистанеца рухна, докато агресивният подход на българина даваше резултат. В третия и четвъртия сет Истомин съвсем загуби увереността си, а Димитров се възползва по най-добрия начин.

Съперник на българина на 1/4-финалите ще е белгиецът Давид Гофен, който отстрани австриеца Доминик Тийм със 5:7, 7:6 (4), 6:2, 6:2.

Първи сет:

Двамата тенисисти влязоха добре в мача и взимаха сервис-геймовете си до 3:2 в полза на Истомин. В шестия гейм обаче хасковлията се разколеба и позволи да бъде поведен с 0:40 на свой сервис. Нелепа грешка от форхенд на българина при 30:40 обаче позволи на узбекистанеца да пробие подаването му. Оттам нататък играта на Димитров в първия сет се разпадна още повече и той логично отстъпи с 2:6.

Страхотен Григор Димитров е на 1/4-финал на Australian Open

Втори сет:

Димитров опита да бъде агресивен в откриващия гейм на втората част при сервис на Истомин, което му спечели две точки, но в крайна сметка с мощни сервиси Истомин удържа подаването си. Още в следващия гейм узбекистанеца стигна до две възможности за пробив, но българинът удържа и успя да изравни до 1:1. В следващите геймове сервиращите продължиха да печелят подаванията си сравнително лесно. Така сетът продължаваше да върви гейм за гейм и се стигна до 4:4. Истомин продължи да сервира уверено и набързо взе деветия гейм за 5:4 в своя полза. Подавайки, за да остане в сета, Димитров се справи успешно и взе подаването си за 5:5 на 30.

Въпреки че започна с непредизвикана грешка в следващия гейм, Димитров стигна до точка за пробив с малко късмет - при 30:30 топката се отби от мрежата и падна неспасяемо до мрежата. Истомин обаче я отрази с десетия си ас в мача. Последва двойна грешка на узбекистанеца и нов брейкпоинт за Димитров, но и той бе спасен с ас. В крайна сметка обаче Истомин успя да поведе с 6:5. Концентрацията на първата ни ракета обаче не се загуби, въпреки пропуснатия шанс и той бързо-бързо изравни отново, вкарвайки сета в тайбрек.

След грешка в първата точка на тайбрека, Димитров заби ас за 1:1, а след това с нов хубав сервис поведе с 2:1. Българинът получи шанс да натисне и при следващото разиграване и се поздрави с минипробив за 3:1 точки. Ново разколебаване за Истомин и 4:1 точки. Хасковлията удържа преднината си и изравнява сетовете - 7:6 (2).

*Медицински таймаут за Денис Истомин

Трети сет:

При подновяването на играта Димитров бързо печели подаването си за 1:0 гейма. Очевидно повлиян от развоя на втория сет, Истомин загуби концентрация и даде две възможности за пробив на българина при 15:40. Още първата бе реализирана от хасковлията след непредизвикана грешка на узбекистанеца - 2:0 за Димитров. Светкавичен гейм на нула за първата ни ракета доведе нещата до 3:0 гейма. Истомин спечели следващото си подаване, спирайки серията от пет поредни гейма за Григор Димитров и намали на изоставането си на 1:3.

Страхотен Григор Димитров е на 1/4-финал на Australian Open

Осезаемо напрежение у Димитров в петия гейм - първият сервис трудно намира очертанията на корта. Така Истомин стигна до брейкпоинт след 40:40, но все пак Димитров възстановява равенството с ас, а след това спечели две разигравания, за да поведе с 4:1 гейма. Истомин отново потърси медицинска помощ. След това узбекистанецът успя да вземе подаването си за 4:2, но Димитров отговори подобаващо с гейм на нула за 5:2. Българинът дори не дочака следващото си подаване, за да затвори сета, а го стори с пробив гейм по-рано - 6:2.

Четвърти сет:

Убедителен Григор Димитров на старта на четвъртия сет - печели бърз сервис гейм за 1:0. Играта на Истомин тотално рухна - узбекистанецът позволи на съперника да дръпне с 40:0 на негов сервис, след което отново не успя да пласира първото си подаване и Димитров проби на нула - 2:0 за българина. Последва нов светкавичен сервис гейм за хасковлията - отново на нула, което прави авансът му в четвъртата част 3:0 гейма. Двамата тенисисти си разменят по един гейм и резултатът е 4:1. Истомин съвсем отслаби сервиса си и все по-рядко затруднява Димитров. Това логично се отрази в нов пробив - 5:1 и българинът сервира за мача.

Гейм, сет и мач за Григор Димитров - 2:6, 7:6 (2), 6:2, 6:1! Българинът е на 1/4-финал в Мелбърн!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссс

    13 1 Отговор
    Само така Гришо, ех как искам да го видя на финала !

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "ссс":

    Всички искаме, но дали ще успее зависе само от него. В последно време играе много добре.
  • 3 Petar st

    0 0 Отговор
    Кога е четвърд финала ?Утре ли?