1 Февруари, 2017 19:45, обновена 1 Февруари, 2017 21:56 1 052 1

Може ли наистина Моу да върне блясъка на Юнайтед?

  • жозе моуриньо-
  • манчестър юнайтед-
  • сър алек фъргюсън

Специалния остава в борбата за 4 трофея

Може ли наистина Моу да върне блясъка на Юнайтед? - 1
Снимки: БТА/АР

Жозе Моуриньо пое Манчестър Юнайтед през лятото на 2016 при едни тежки обстоятелства - тимът бе загубил своя блясък, заедно с харизматичния си лидер Сър Алек Фъргюсън. Без право на участие в Шампионската лига и дори без да бъде считан за фаворит за титлата в английския елит.

Надеждата на ръководството и феновете бе, че в лицето на ексцентричния Моу шампионският лик на най-успешния клуб на Острова ще се завърне.

Истината бе такава, че след оттеглянето на Фъргюсън, и при двете последвали назначения на негов наследник в Юнайтед идваше грешният човек. Дейвид Мойс нямаше нито нивото, нито класата, за да ръководи клуб от ранга на "червените дяволи". Ван Гаал от своя страна вече се бе доказал в кариерата, но предизвикателството да бъде на този пост и в този отбор, за съжаление, се изпречи твърде късно на неговия път.

Така специалистът, който се радваше на звездни успехи с грандове като Аякс, Барселона и Байерн (Мюнхен), осъзна, че неговият стил и тактика няма да сполучат в английския гранд. Да, в сравнение с Мойс, това бе крачка напред, но не достатъчно голяма за амбициите на 20-кратните шампиони.

От друга страна, Моуриньо си спечели славата на човек, който не е способен да създава отбори, които изповядват философията на "Юнайтед". Той не разчита на млади играчи, трудно се владее и дори често забравя за консервативните разбирания и клубните традиции. В резултат на това винаги я има опасността при неговото ръководство да се създават търкания с шефове и играчи, подобни на тези, които почерниха престоите на португалеца в Челси (два пъти) и в Реал (М).

Да, Моу спечели трофев в Ла Лига с мадридчани през 2011/12, а клубът постави рекорди по брой победи и отбелязани голове. Още през следващия сезон обаче наставникът се скара с емблеми сред играчите като Икер Касияс и Серхио Рамос. Наред с това търканията продължиха на ниво клубни шефове, фенове, продължиха с пресата, както и с повечето рефери. Завършекът бе заявлението, че УЕФА бута тима на Барселона и до голяма степен това спира "лос бланкос".

Скоро португалецът отново се озова в Челси, където, след като спечели титлата във втория си сезон, ситуацията се повтори. Подобно на случилото се в Мадрид, Специалния се изпокара с куп играчи. Той отново бе обвинен, че не е способен да гарантира постоянство в успехите и има силата само колкото да напомпа един тим и след това "балонът" се пука и остава само разрухата.

Разбира се, защитниците на специалиста ще припомнят, че Жозе нямаше шанса да се провали след като напусна и Порто, и Интер след сезони на безпрецедентни успехи.

Естествено, дори Фъргюсън понякога бе много близо до разочарованието, но трябва да отчетем, че за последно Юнайтед спечели титлата в Англия през 2013-а година в ерата на на легендарния мениджър.

Оттогава, най-голямото постижение на "дяволите" бе 4-тото място през 2015-а, начело с Ван Гаал и спечелването на ФА Къп през 2016.

Сега новият мениджър на манчестърци коментира представянето на отбора до момента като бе категоричен, че работата му е да върне клуба, където принадлежи - на върха, но отчитайки и пред себе си, че това няма да е никак лесна задача.

"Във футбола няма чудеса. Когато един отбор е в такъв лош период за две, три, четири години, то има причина за това. Когато печели титли и през последните сезони това не се случва, определено има причина", коментира мениджърът.

Към настоящия момент Юнайтед се намира на 14 точки разлика от лидера - Челси и заема 6-ото място във временното класиране във Висшата лига с оставащи 16 мача до края на сезона.

"Някои хора получават по-трудна работа от останалите. Аз получих най-голямата в страната, а може би и една от най-големите в света. Знам, че е мечтаната работа за всички, но е много трудна", добави Жозе.

Специалния определено вече направи доста по представянето на своя тим, но въпреки това не крие, че му липсва да се състезава и в Лигата на богатите.

Както е известно, Ван Гаал поставен пред свършен факт португалеца, след като се провали да класира отбора за най-комерсиалния клубен турнир и "червените дяволи" трябваше да се задоволят само с участие в Лига Европа.

„Лично на мен ми липсва Шампионска лига. Всеки мач, който не играя в Шампионска лига значи, че невероятният ми брой мачове в турнира не нараства. Аз съм най-младият в клуб 100 (100 мача в ШЛ). Всеки път, когато не играе в Шампионска лига не съм щастлив”, каза Моуриньо, но допълни, че най-важна е съдбата на Манчестър Юнайтед.

„Но очевидно Манчестър Юнайтед е много по-важен от мен. Има значение само това, че, и всеки го знае, Манчестър Юнайтед е клуб, чието място е в Шампионска лига. Ще направим всичко възможно да си осигурим място в турнира през следващия сезон. Имаме два шанса да стигнем до там – единият е като спечелим Лига Европа, другият е като завършим в топ 4. И двете неща са постижими, и двете са трудни, но ще се трудим здраво за тях”.

Жозе не пропусна да говори пред португалската телевизия "Sport TV" и за плановете на клуба през настоящия трансферен прозорец. През 2016-а Моу привлече за рекордните 89.9 млн. паунда Пол Погба, а после и Златан Ибрахимович, Ерик Бейли и Хенрих Мхитарян.

Очаква се трансферът на лятото да е този на Антоан Гризман, тъй като ръководството на "дяволите" не се отказва от нападателя на Атлетико (Мадрид), но французинът отрича слуховете, че иска да напусне "Висенте Калдерон".

Сега Юнайтед се готви за битката срещу Сент Етиен в 1/16-финалите на Лига Европа, а във Висшата лига има шанс да стопи разликата до челниците. Довечера те се изправят у дома срещу Хъл Сити от шеста позиция в класирането, докато Манчестър Сити гостува на Уест Хем, а всички четири отбора над тях вече загубиха точки в междинния кръг – Ливърпул и Челси направиха 1:1 на „Анфийлд”, Арсенал падна с 1:2 у дома от Уотфорд, докато Тотнъм не успя да развали двете нули като гост на Съндърланд.

Не бива да омаловажаваме и факта, че Юнайтед на Моу вече се класира за финала за Купата на лигата, където ще спори срещу Саутхемптън. В същото време тимът остава и в борбата за ФА Къп, където съперник на 1/8-финал е втородивизионният Блекбърн Роувърс.

Това реалистично предоставя пред Манчестър възможността за общо три трофея - разбира се не са най-желаните (титлата във Висшата лига и трофея от Шампионската лига), но това далеч не е лош старт. Още повече, дори и с този аванс преднина, сега Челси няма право да подценява никой от преследвачите си.

Определено, да си мениджър на Ман­честър Юнайтед никък не е лесно. Още повече, колко ли е трудно да си на нивото на две изключителни фигури от ис­торията на отбора като Мат Бъзби и сър Алекс Фьргюсън. Летвата е много високо, а Юнайтед спечели 18 шампионски титли под ръководството на тези футболни гиганти.

Подобна стиковка между наставник и играчи - да се вписваш ефективно сред футболистите и в конкретните обстоятелства, е изключително трудно. По-младите тимове като Челси и Манчестър Сити спокойно могат да си позволят да сменят треньорите като носни кърпоички в една модерна епоха, когато футболните финанси са тол­кова строго разпределени и чудесата от ранга на титлата на Лестър са почти невъзможни.

В това време, Манчестър Юнайтед търси новия си облик, търси стабилността и доверието сега е в ръцете на един от най-непредсказуемите, но и доказано един от най-големите. Човек, който би поел щафетата на "Олд Трафорд", човек, който може да носи на плещите си голямата отговорност и привилегия да върне величието на Юнайтед тъй, както сториха вечните Фъргюсън и Бъзби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай ХОЙ

    0 0 Отговор
    Никога!