28 Февруари, 2017 12:57 2 040 1

Аоияма продължава да катери ранговете в сумото

  • аоияма-
  • сумо-
  • ранг-
  • турнир

Българската звезда се пуска на Купата на императора

Аоияма продължава да катери ранговете в сумото - 1
Снимка: БТА/АР

Единственият българин в професионалната сумо лига на Япония - Даниел Иванов-Аоияма, ще се бори с ранг 6-и маегашира на пролетния турнир за Купата на императора в Осака (12-26 март). 30-годишният гигант от Елхово се изкачва с едно стъпало в йерархията спрямо новогодишния турнир в Токио, когато постигна 8 победи като 7-и маегашира.

Започващата следващата неделя надпревара "Хару Башо" ще бъде историческа заради присъствието на четирима йокозуна - Хакухо, Какурю, Харумафуджи и Кисеносато, което не се е случвало през XXI в. За последен път толкова "велики шампиони" са се състезавали едновременно през 2000 г., когато също в Осака е последното съвместно участие на легендите Акебоно, Таканохана, Ваканохана и Мусашимару.

След повишаването на Кисеносато и понижаването на Котошогику в ранглистата останаха само двама озеки - Гоейдо и Терунофуджи. Вторият също ще загуби званието "голям шампион", ако не завърши с положителен баланс в Осака


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джими

    2 0 Отговор
    Ивчо, званието "голям шампион" е йокозуна а не озеки и не се губи, тя е доживотна ако веднъж се спечели.
    Ехххх времената на Акебоно, братята Таканохана и Ваканохана и Мусашимару и когато даваха сумо по евроспорт...чудно беше.