19 Март, 2017 18:57 1 703 1

Спасителят на Реал Мадрид - Серхио Рамос

  • рамос-
  • точки-
  • спасител-
  • герой-
  • реал мадрид

Без него Реал Мадрид щеше да е на трето място

Спасителят на Реал Мадрид - Серхио Рамос - 1
Снимка: БТА/АР

Кой е най-важният играч за Реал Мадрид? Кристиано Роналдо? Лука Модрич? Карим Бензема? Не, това е стълбът в отбраната на Белия балет - Серхио Рамос. Какво щеше да се случи с Реал, ако Рамос не вкарваше така важните голове в последните минути?

Един от приближените до Кралския клуб вестници дава отговор – трето място. Макар това да не е научно обоснована хипотеза, има известна истина в твърдението, че без намесите на защитника „белия балет“ би бил с девет точки по-малко. Шест от седемте му шампионатни гола дотук се оказаха решаващи. Той отбеляза изравнителните попадения срещу Виляреал и Барселона, разписа се два пъти за 2:1 срещу Малага, донесе късната победа над Ла Коруня, а сега измъкна отбора и срещу Бетис. Тони Кроос е също толкова важен за отбора през този сезон, тъй като на него се падат повечето асистенции за головете на Рамос. Някои биха казали, че без германския национал нямаше да се стигне до драматичните обрати, но преди страхотните пасове на халфа, някой трябва да отнеме топката и да му я даде или да спечели корнерите, от които Кроос толкова пъти безпогрешно намира главата на своя капитан. Това винаги е резултат от общите усилия, обаче отборът се нуждае от лидер, който да накара останалите да повярват, че могат да се измъкнат от всяка дупка, независимо колко е дълбока. В момента Рамос дава тази сигурност повече от всякога.

Въпреки че на Реал остават 12 мача до края, Рамос вече подобри личния си рекорд за най-много шампионатни голове в един сезон с два. Срещу Бетис той отбеляза своето попадение №49 в Примера дивисион с екипа на Кралския клуб. 16% от головете му паднаха, откакто Зинедин Зидан пое отбора. По всички личи, че треньорът му дава зелена светлина да се втурва свободно в атака, когато ситуацията го изисква. Че Рамос има инстинкт на нападател си пролича още в ранните му дни в Севиля. За това си спомня и техническият директор на андалусийците Пабло Бланко. „Когато дойде при нас, той на практика беше нападател. Всъщност, по-точно е да се каже, че беше футболист, който можеше да играе навсякъде по терена. Беше изключително силен физически, благодарение на което изпъкваше във всеки аспект от играта. Бореше се, подаваше, бележеше голове. В резервния отбор го връщахме в центъра на защитата, но той до голяма степен играеше на всяка позиция, защото е толкова добър. Има умения и най-вече характер. Винаги иска да побеждава“, разказва Бланко в интервю пред „АС“. Този сезон Рамос е отличен точно в това отношение. От финала за Суперкупата на Европа срещу бившия си тим, когато с гол в 93-ата минута вкара мача в продължения, до миналата неделя, когато спаси Реал с нов решаващ гол.

Бившият треньор на „белия балет“ Карло Анчелоти също се възхищаваше от гъвкавостта на Рамос. След като при една победа над Атлетико (Мадрид) успешно го бе използват като халф, специалистът заяви: „Той може да играе на всяка позиция. Обещах му един ден да го пусна в нападение, което му харесва най-много.“ В момента Зидан жъне ползи от това негово необикновено умение, докато Реал се доближава все повече до първата си титла от 2012-а насам. Рамос вече си осигури място в клубната история с попаденията си във финалите на Шампионската лига през 2014 и 2016 г., но ако „белия балет“ завоюва титлата този сезон, това ще бъде запомнено като триумф, вдъхновен от волята на капитана. Както отбеляза Фернандо Йеро – бранителят с най-много голове (105) в Примера дивисион – след финала в Лисабон: „Серхио Рамос има всичко, за да се превърне в най-великият защитник в историята на Реал (Мадрид).“ Той със сигурност е фаворит за футболист на годината в клуба и то в сезон, който може да завърши с дубъл за „белия балет“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    2 0 Отговор
    А ако не бяха съдиите,Барца щеше да е на 6 това място...Хахаха...