7 Септември, 2017 10:59 3 350 9

Грандиозен скандал разтърси щангите

  • вдигане на тежести-
  • допинг-
  • скандал-
  • отстраняване

Китай, Русия, Казахстан и още шест държави замесени с допинг

Грандиозен скандал разтърси щангите - 1
Снимка: БТА/АР

Огромен допинг скандал разтърси света на вдигането на тежести. Девет от десетте най-успешни държави в щангите може да бъдат изхвърлени от участие на световното първенство в Анахайм през тази година заради многократни нарушения на антидопинговите правила. Сред замесените са Китай, Русия и Казахстан. За щастие този път май няма хванати със забранени вещества български национали.

Комисия от трима души ще направи предложения пред Изпълкома на Световната федерация по вдигане на тежести по какъв начин да бъдат наказани деветте държави, които имат между три и 10 случая на положителни проби при повторната проверка на изследванията от Пекин 2008 и Лондон 2012. Заседанието на Изпълкома ще бъде този уикенд в Будапеща. Техният пълен доклад се очаква на извънредния конгрес на централата на 30 септември и 1 октомври в Букурещ.

Очаква се и деветте държави да бъдат отстранени от състезания поне до края на годината. От 49 положителни проби при повторната проверка на тестовете от олимпийските игри в Пекин и Лондон 30 са на медалисти. Включително и на двукратния шампион от тези две Олимпиади в категория до 94 кг Иля Илин от Казахстан.

Петима от десетимата казахстански щангисти, дали положителни проби и при двете повторни проверки. Илин е един от тях.

Русия също има 10 случая на положителни проби, но за разлика от Казахстан вече имаше едно сериозно наказание, след като й беше забранено да участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Очаква се деветте държави да бъдат извадени от международните състезания за период от една година, като те ще имат право през това време да намалят срока на своите наказания с подписването на специални договори за спазването на стриктни правила. Повече подробности ще има след заседанието на Изпълкома на Международната федерация по вдигане на тежести.

Случаят може да повлияе изключително негативно на щангите и този спорт да бъде изключен от олимпийското движение заради многото случаи на допинг. Наскоро световната централа назначи петима независими антидопингови експерти, за да се бори с употребата на забранени стимуланти във вдигането на тежести. Това е една от мерките, за да може тежката атлетика да остане в олимпийската програма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    14 1 Отговор
    Аз предлагам на олимпийските игри да се явят само САЩ и страните от ЕС и ще им е най спокойно САЩ ще обере всичките златни медали Британия сребърните за Франция и Германия бронзовите

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    21 0 Отговор
    И защо от деветте държави се споменават само Русия, Китай и Казахстан ммм?

    За един преател питам?
  • 3 Стефан

    16 0 Отговор
    И накрая ще стане като предния път с олимпийците - допинг вземали всички, ама американците и техните съучастници имали разрешение от МОК да вземат (признаха си го официално!), пък руснаците - не. И готов скандал. После един се облегнал без да иска на лавицата с дублиращите проби, дето тежала само към 450 килограма, и тя взела, че паднала, и пробите били унищожени...
  • 4 Zax

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    То натам отиват нещата. Световен шампион ама само САЩ участва.
  • 5 Kcaniba

    3 7 Отговор
    Россия и допинг? Трябва да има някаква грешка. Руснак никога не е взимал допинг! Това е долна соросоидска лъжа!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Стефан

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    https://tennis.bg/article/wada-potvurdi-avtentichnostta-na-dokumentite-pokazani-ot-ruskite-hakeri/2479/
  • 7 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Всички до един лапат допинг , без изключение , и много тренират разбира се. Много умират млади , като тази американска спринтьорка с дългите нокти, забравих и името, или по късно си признават ,след края на състезателната дейност, като Марион Джоунс ,или Ланс Армстронг, а никога не са били хващани. Важното е да ползваш "спортния препарат за възстановяване " на правилната фармацефтична компания , а състезателите ,които имат възможност да го получат първи са с предимство.Игра на котка и мишка , на ваши и наши. Спорта се изроди. "Жени" с лица на терминатори , целите в пъпки , огромни стърчащи ченета ,и зъби , и с адамови ябълки , покоряват спортни върхове.
  • 8 Nameless

    4 0 Отговор
    Всяка годи около 50 нови препарата влизат в списъка на забранените, въпроса е да хванеж последния влак преди да го обявят за допинг и да го спреш достатъшно рано преди пробите. Тези неща се следят много отблизо от специалистите. Иначе абсолютно всички зобат. Важното е да знаеш от кое и по колко, а и както казах вече и кога да спреш.
  • 9 незнайко

    3 0 Отговор
    Всичко е анаболи и дрога, която не се отчита! Всички дисциплини са в това състояние. Сега да видим, как ще се чувстват "големите" държави! Нас ни изхвърлиха от щангите и борбата! Да видим добре ли ще им е ?