19 Септември, 2017 09:15, обновена 19 Септември, 2017 09:25 4 267 8

Левски ползва "Герена" неправомерно от 27 години

  • левски-
  • герена-
  • георги аспарухов-
  • стадион
Левски ползва "Герена" неправомерно от 27 години - 1
Стопкадър: Youtube, Левски ТВ

Футболен клуб "Левски" ползва неправомерно базата на стадион "Георги Аспарухов". "Сините" нямат договор и не плащат наем. Това обявиха пред bTV от областната управа на София, в чиито активи е съоръжението. Държавата пък всяка година плаща около 80 000 лв. за данъците на комплекса.

Стадион "Георги Аспарухов" е построен през 1963 г. и винаги се е използвал от "Левски", но клубът никога не му е бил собственик. През 1997 г. притежателят на комплекса – областната управа издава на "Левски" акт за безвъзмездно ползване.

Според настоящия областен управител на София - Николай Пехливанов, решението няма правна стойност: "Законово то не е обосновано, но фактически съществува и това е базата, на която се стъпва."

Миналата година собственикът на стадион "Българска Армия" - спортното министерство, прекрати договора за концесия с впоследствие фалиралия ПФК ЦСКА АД, заради неплатени данъци. За сравнение - имотните разходи на "Георги Аспарухов" се поемат от държавата.

Годишните данъци на комплекс "Георги Аспарухов" – стадионът и залите са 80 524 лева и винаги са се плащали от държавата.

Областната управа ще изчака новия закон за спорта, за да проведе търг за наемане на съоръженията. "При интензивна работа до края на годината, може да бъде приет закона.", добавя Кралев.

"Ако това не се случи ще предприема действия за дългосрочно отдаване под наем на тези съоръжения. Това означава договор за наем, концесия.", каза областният управител Николай Пехливанов.

От "Левски" отказаха коментар по темата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лупи

    7 3 Отговор
    Малко бъркате компоти с компютри, но нали важното е да се преписва и копира невярна информация та да ви разясня. Базата на Левски е дадена за безвъзмездно ползване от Столична община през 1992-ра година с ДОГОВОР, като КОМПЕНСАЦИЯ за НАСИЛСТВЕНОТО отнемане на ЧАСТНИЯ стадион на клуба през 1949 г. Та дори във вашата "статия" пише: "Областната управа ще изчака новия закон за спорта, за да проведе търг за наемане на съоръженията. "При интензивна работа до края на годината, може да бъде приет закона.", добавя Кралев." Така. Това значи, че до момента Областна управа или Ст. Община НЯМАТ ПРАВНО ОСНОВАНИЕ да изискват наем от спортен клуб Левски. Когато си променят закона, обнародват го може да се говори конкретно, но това е вече юридически въпрос, който тепърва ще се изяснява и не е толкова прост понеже има действащ договор, който не може да се отменя едностранно на който както му скимне. Що се отнася до данъците на спортното съоръжение те са изискуеми от НАП, а не от БТВ или Областна управа и там има документи, които могат да докажат кой плаща данъци и кой не. Много евтина ниска провокация с мирис на люляци.

    Коментиран от #8

  • 3 Гост

    6 4 Отговор
    Много ми е интересно ако Държавата плаща данъците - на кой ги плаща ??? Ама вярно има статии, при писането на които грам не мислите....

    Коментиран от #6

  • 4 Лупи

    6 2 Отговор
    Тъй, като засегнахте незнайно защо в измисления си казус името на клуба ЦСКА, който вече не съществува ще ви разясня и неговия казус. Клубът ЦСКА е създаден през 1948 с държавен указ целящ да популяризира силата на партията в спорта, поставен е директно под шапката на българската армия по подобие на съветския клуб ЦСКА Москва. Това значи и съкращението му- Централен Спортен Клуб на Армията. След 1989-та година това име се ползва НЕПРАВОМЕРНО понеже клуба е частен, а името е свързано с държавна структура. След 1989-та година всички общини дават на концесия за дълъг период стадионите към вече частните спортни клубове за смешен наем, защото клубовете се оказват изведнъж частни, а стадионите са общински. Не така стоят нещата с покойния вече ЦСКА, където стадиона е собственост на Военното Министерство, което по закон НЯМА ПРАВО да отдава под наем военно имущество за времето си. Въпреки това фалиралия клуб ЦСКА играеше над 25 години на този стадион БЕЗ ДА ПЛАЩА НАЕМ, който наем се трупаше наред с МНОГО ДРУГИ задължения до момента на неговата кончина. След умишленото фалиране на автентичния клуб ЦСКА от ловешкия дерибей и преименуването на Литекс в ЦСКА-София той ще претендира скоро за наем на съоръженията на автентичния ЦСКА заедно с ЦСКА 1948-ма който в момента играе във В група.

    Коментиран от #5

  • 5 filo

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Лупи":

    яростно отстояват Гьобелсовия постулат, че една лъжа повторена сто пъти става истина. Само че тук става въпрос за доста повече от една лъжа. Всъщнос всичко, което си написал неуважаемо е лъжа, ама здраве да е, така и така нищо няма да последва от това освен чешане на езици.
  • 6 filo

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Плаща на общината, както всички.
  • 7 Дикембе Мутомбо

    2 0 Отговор
    То пък бяха едни славни 27 години. Титли, купи, европейска слава... козирки!
  • 8 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лупи":

    а ти пък бъркаш собствеността на имота с плащането на разходи по поддръжка. Безплатно и служебно може да е само за мрънкащите "вечно онеправданите", "моралните шампиони", абонираните за калъфки рогати другарки