30 Ноември, 2017 14:56 1 533 5

България е прибрала 7 млн. долара за Сюлейманоглу

  • българия-
  • турция-
  • сюлейманоглу-
  • вдигане на тежести-
  • плащане-
  • разкритие

Сензационното твърдение е на бившия вицепремиер на Турция Екрем Пакдемирли

Не 1,25 милиона, а цели 7 милиона долара е платила Турция на България, за да може Наим Сюлейманоглу да се състезава на Олимпиадата в Сеул през 1988 година за южната ни съседка. Това сензационно твърдение е на бившия вицепремиер на Турция Екрем Пакдемирли, цитиран от „Хабертюрк“.

„Тогавашният премиер Тургут Йозал заповяда да се преведат на комунистическото ръководство на България, начело с Тодор Живков, 7 милион долара. С тези пари по онова време можеха да се водоснабдят над 100 населени места“, казва Пакдемирли.

Досега се смяташе, че българското правителство получило 1 2500 000 долара парична компенсация, за да не попречи на участието на Наим в Олимпиадата в Сеул през 1988 година, след бягството му в Турция през 1986 година.

Пакдемирли, който е бил четири мандата депутат в Меджлиса, в правителството на Тургут Йозал е бил транспортен министър (1987-1989) и министър на финансите и митниците (март 1989г. - март 1990г.). През 1991 година е бил държавен министър по икономическите въпроси и вицепремиер в кабинета на Месут Йълмаз.

Междувременно турските медии съобщават, че на конгреса на Световната федерация по вдигане на тежести в САЩ 150 делегати са почели паметта на починалия на 18 ноември трикратен олимпийски шампион. Прочувствено слово произнесъл Тамаш Аян, президент на федерацията. Излъчен бил и филм за Джобния Херкулес, съобщава Новспорт.

Общо 46 рекорда е подобрявал Наим, като за отбелязване е и постижението във Варна през 1984 година, когато в кат. 56 кг изтласква 170.5 кг. Постиженията му донасят 505 точки по системата Синклер, което според теорията на вдигането на тежести е най-високият резултат в историята на този спорт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 filo

    14 4 Отговор
    Нищо ново. Комунягите са откраднали разликата между обявеното от тях и платеното от турската държава. После ми обясняват, че Наим бил избягал, ате го продали. Все едно да си продадеш колата и след това да я обявиш за открадната.
  • 2 Кумчо Вълчо

    6 4 Отговор
    Постоянно чета Ванга казала туй, Паткан казал онуй,сега като го няма Наим всеки приказва каквото си иска .Защо не си отвори устата като беше жив Наим??????????????????????
  • 3 Кумчо Вълчо

    3 4 Отговор
    А фильовци вярват на всичко -блейка.
  • 4 Хасан

    9 2 Отговор
    Да се направи разследване кой е гушнал разликата???
  • 5 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор
    то момчето не е избягало
    а те са го продали за много пари
    винаги след години истината лъсва