5 Декември, 2017 11:27 1 511 1

Tранссексуална щангистка се бори за медал на Световнотo

  • щанглистка-
  • световно първенство-
  • транссексуалност-
  • хъбард

Новозеландката ще мери сили в категория 90 кг.

Транссексуална жена от Нова Зеландия е сред основните фаворити за златен медал в тежка категория на световното първенство по вдигане на тежести в Анахайм, Съединените щати. 39-годишната Лорел Хъбард, преди Гавин Хъбард, има три победи в регионални турнири от месец март насам, когато получила разрешение да направи своя международен дебют.

Според световната ранглиста Хъбард, която смени пола си преди четири години, е сред основните претенденти за титлата в категория над 90 килограма. Нейната основна съперничка ще бъде Сара Робълс, която спечели бронзов медал от олимпийските игри в Рио миналата година.

От състезанието пък ще отсъстват девет от водещите щангистки в категорията, които бяха уличени в употреба на допинг. Златната медалистка от олимпиадата в Бразилия и нейната подгласничка също отсъстват.

Хъбарт получи разрешение от Международния олимпийски комитет (МОК) да се състезава на световното първенство, а то беше одобрено и от Международната федерация по вдигане на тежести (ИУФ). Нейните съпернички обаче далеч не са на същото мнение.

"Не искам да казвам каквото и да било негативно за нея, но според мен това не е честно", каза треньорът на Робълс - Тим Суордс.

Трейси Лабрехтс, която загуби статута си на най-добрата новозеландска щангистка в тежка категория, пък трябваше да свали 17 килограма, за да стане национал в категория до 90. Тя също смята, че не е честно да се състезава с човек, който в миналото си е бил мъж: "Мога само да се надявам случаят да бъде преразгледан и да бъде взето адекватно решение".

"Това е силов спорт, който по принцип се отнася пряко до мускулатурата. Не мисля, че в този случай може да се говори за равнопоставеност на състезателите. Това е моето лично мнение и мисля, че доста хора в света на спорта го споделят", заяви президентът на Австралийската федерация по вдигане на тежести Майкъл Кийлан.

След като започна да се състезава на международно ниво, Хъбард, която е дете на бившия кмет на Оукланд - Дик, е била търсена неколкократно от медиите за интервю, но отказва да даде такова. Генералният директор на ИУФ Атила Адамфи обясни, че "тя просто не иска да концентрира цялото внимание върху себе си".

По правилниците на МОК мъж по рождение, който се идентифицира като жена, трябва да има под 10 nmol/l (нанограма тестостерон на литър), за да може да участва в международни състезания. Най-ниската точка на тестостерон при мъжете пък е 9.16 nmol/l, сочи проучване на Endocrine Society, проведено през тази година.

МОК може би ще бъде задължен да преразгледа собствените си правилници, след като Арбитражният съд (КАС) започна да събира доказателства и сведения за дами, които имат прекалено висок тестостерон и въпреки това участват в лекоатлетически състезания.

За подобно нещо призна председателят на женската комисия към ИУФ и президент на Американската федерация по вдигане на тежести Урсула Гарса Папандреа, според която случаят на Хъбард "несъмнено има потенциал да предизвика полемики".

Тя обаче добавя: "Правилата са си правила и щом те са спазени, значи всичко е наред. Не е наша работа да дискутираме дали тези правила са коректни, или не. Това е задължение на тези, които са ги писали".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Тъпо и извратено