Last news in Fakti

17 Януари, 2018 18:58 1 661 3

Колко пари прибират клубовете в България?

  • пари-
  • приход-
  • година-
  • първа лига-
  • уефа-
  • доклад-
  • лудогорец

Приходите за 2016-та година са 41 милиона евро

Футболните клубове от Първа лига имат общи приходи от 41 млн. евро за финансовата 2016 г., показва задълбоченият доклад на УЕФА. Анализът разкрива и огромен ръст на заплатите в елита на българския футбол - от 35%, до 29 млн. евро.

За разлика от водещите първенства в Европа в Първа лига само 6% от приходите идват от договора за телевизионните права. Най-голям е приносът на парите от наградните фондове от евротурнирите - 42%, както и на спонсорските и търговските сделки - 29%. Други 7% се дължат на продажбата на билети, а останалата част попада в графата "Други", в която влизат даренията.

В основата на тези резултати стои ефектът "Лудогорец". Само от участието си в евротурнирите клубът си заслужи 19 млн. евро за предходния сезон. Годишният доклад на шампионите показа, че общите им приходи само за 2016 г. са 44.925 млн. лева, което е с над 10 милиона повече от 2015 г.

Отделно през 2016 г. сумата за заплати в "Лудогорец" скочи рязко и стигна 24.418 млн. лева спрямо 15.391 милиона за предната година.

Данните на УЕФА показват, че по-голямата част от българските елитни клубове отчитат финансови загуби. Европейският футболен съюз отчита още, че задълженията на клубовете на континента спадат. В България те са се увеличили с 1% до 38 млн. евро, пише "Дневник".

Провалът в евротурнирите - извън успехите на "Лудогорец", доведе до срив на България с десет места в ранглистата на УЕФА по клубен коефициент спрямо 2010 г. Сега страната вече е на 27-ата позиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    1 1 Отговор
    При 35% ръст значи тока на стадионите може да скочи с 25%.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 bilion euro

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БГ САКАТЛЪК :)":

    Тоя много се е развълнувал :))))