Last news in Fakti

31 Януари, 2018 16:30 2 762 5

Нов допинг скандал преди Олимпиадата

  • скандал-
  • допинг-
  • бутилки-
  • олимпиада-
  • проверки-
  • сигурност

Новите бутилки за пробите не са достатъчно сигурни

Допинг скандал е на път да избухне само девет дни преди началото на зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг (9-25 февруари). Този път не става дума за многобройни положителни случаи на спортисти с положителни проби. Просто хиляди тестове, направени по време на Олимпиадата, може да се окажат безполезни.

В излъченото снощи по телевизия ARD предаване „Секретният случай на допинг: Олимпийската конспирация“ беше доказано, че новите бутилки за тестовете, които предстои да бъдат използвани в Южна Корея въобще не са защитени от манипулиране на пробите.

Според репортажа т.нар. бутилки „БЕРЕГ-КИТ“, произведени от швейцарската компания „Берлингер“, може да бъдат частично отваряни след запечатването на допинг пробите. Това означава, че тестовете на спортистите може да бъдат подменяни при транспортирането им до лабораторията и от тази манипулация няма да има оставени следи. Така спортист с положителна проба може да се озове с чиста, както и обратното.

От Световната антидопингова агенция признаха за проблема: „УАДА знае за тази ситуация. Със сигурност това повдига много въпроси и съмнения. Ние получихме сигнал за проблема на 19 януари от лабораторията в Кьолн.“

„Вероятно голяма част от пробите са наред и са отрицателни. Знаейки обаче, че тестовете може да бъдат манипулирани, ще бъде наивно да вярваме, че никой няма да се възползва от това. Така всеки положителен резултат може да бъде успешно оспорван, тъй като новата система не отговаря на основното си изискване – да бъде сигурна“, коментира адвокатът по антидопингови случаи Михаел Леенер.

Новите бутилки за допинг пробите се използват от септември 2017 година и по презумпция трябваше да направят системата много по-сигурна след скандала с манипулираните тестове на руските спортисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    17 0 Отговор
    Ха ха ха
    Тъжно
    Но вече нищо искрено не остана!!
    Думата чест = цена
  • 2 Стефан

    7 1 Отговор
    И след като контролният орган (WADA) беше хванат и принуден да си признае, че е издавал разрешения за използване на допинг от американски, британски, френски и германски спортисти, докато същевременно е налагал санкции срещу руснаци, се налага вече да действа по друг начин. Сега просто ще заменят шишенцата с проби. Евтино и удобно. На едни - проби с допинг с такива без, а на други - проби без допинг с такива със, в зависимост от заповедите. Предния път някаква чистачка се облегнала на рафтчето, на което се съхранявали дублиращите проби, и без да иска го съборила (то рафтчето било с дължина 13,5 метра и тежало към 400 кила, де...). Поне това ни пробутаха по "медиите".
  • 3 Янков

    3 1 Отговор
    На всички ни е ясно, че WADA ,ООН, и още куп маргинални организации,изпълняват чинно заповедите на Вашингтон. За съжаление, зарди идиотизма на американците, да са номер едно във всичко, политизираха и спорта.
  • 4 Владо

    1 0 Отговор
    Факти, оправдани са 28 спортисти от Русия, обвинени в употреба на допинг. Кога ще пуснете новината?
  • 5 Спортен Фетишист

    1 0 Отговор
    Ааа, да не забравяме и "чистача" дето събори рафта с пробите за 20 години на всички американски спортисти )))) Инфо в нет-а колкот щеш. Нека пробите да са в стерилни помещения и да няма нужда да ги чистят "чистачи"!!!