6 Юни, 2018 09:00 1 899 0

Революцията на треньорската скамейка в немската Бундеслига

  • бундеслига-
  • треньори-
  • революция-
  • статистика-
  • нагелсман-
  • кохвелд-
  • баум-
  • шварц

В Германия заложиха на младите треньори и успехите не закъсняха

Немската Бундеслига е едно от топ първенствата на Европа, което всеки сезон привлича погледите от близо и далеч. Няма и как да е иначе, след като там се подвизават големи отбори с традиции и класа. Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, Байер Леверкузен, Шалке 04 са само част от тези отбори. Малко встрани обаче остава една друга тема около Бундеслигата. Тя е изключително интересна и показва онази дисциплина и отдаденост, присъща за германците. Този материал не е посветен на титлите на Байерн Мюнхен или пък на някой друг от топ отборите в Германия. Спортните анализатори от Efirbet насочват вниманието ни към една друга тема, а именно революцията, която се случва сред треньорите в елитните клубове от Бундеслигата.

Поглед към последните 3 сезона
В последните сезони немската Бундеслига показа на всички останали топ първенства, че може да бъде интересна и оспорвана, въпреки че тимовете не залагат на доказани топ специалисти. Отборите в Германия заеха позиция за назначаване на млади специалисти, които имат опит най-много с младежките състави на нечий клуб. Това обаче не им пречи да бележат успехи и да показват на всички останали лиги как точно трябва да се действа с треньорите. През последните три сезона в Бундеслигата се наблюдава една забележителна тенденция към подмладяване на старши треньорите, която се използва от все повече отбори.

През сезон 2015/2016 на Първа Бундеслига средната възраст на всички треньори, които са минали през един или друг тим е приблизително 46 години. В началото на кампанията най-възрастният наставник е Лусиен Фавр, който води Борусия М’гладбах, но само в 7 срещи, след като губи 6 от тях и печели веднъж. Той е заменен от 43-годишния Андре Шуберт, който завършва сезона. Най-младият наставник в началото на сезона пък е Пал Дардай, който води тима на Херта Берлин и е на 39 години. Общо 5 клуба от Бундеслига през този сезон сменят треньора, който е бил начело, на старта на сезона. Най-интересна е обаче ситуацията в Хофенхайм. В началото на сезона тимът е воден от 45-годишния Маркус Гиздол, който остава на поста 11 мача. След неубедителното представяне е заменен от 61-годишния Хууб Стивенс, но и той разочарова, след като записва само 1 победа в 10 мача. Това кара ръководството на тима да предприеме крайни мерки, назначавайки начело никому непознатия 27-годишен треньор Юлиан Нагелсман. Решението е революционно и поставя основите на новата треньорска ера в Германия. Тенденцията през целия сезон е да се назначават по-млади специалисти.

Следва сезон 2016/2017, при който средната възраст на треньорите, водели един или друг тим в първенството, е малко над 46 години. Ако обаче разбием числото само до средната възраст на треньорите, които завършват кампанията, тогава ще видим, че числото е 44, което е показателно. Най-младият наставник е Юлиан Нагелсман, който продължава да води Хофенхайм след назначението му от предишния сезон. През този сезон общо 8 клуба сменят треньорите си, като преобладаващата тенденция е да се назначават по-млади професионалисти. Най-сериозно внимание привличат 36-годишният Александър Ноури, който поема Вердер Бремен, 36-годишният Мануел Баум, който застава начело на Аугсбург и Торстен Фрингс, който завършва сезона на Дармщат. В края на кампанията има четирима треньори, които са под 40 годишна възраст.

През последната кампания в Бундеслигата, сезон 2017/2018, средната възраст на треньорите, които завършват кампанията, е приблизително 45 години. Въпреки лекия ръст спрямо предходния сезон обаче, впечатление прави, че в лигата има петима треньори, които са под 40 години и завършват кампанията. Нагелсман отново е най-млад, но освен него има още няколко имена, които правят сериозно впечатление, начело с Доменико Тедеско от Шалке 04. По този начин тенденцията се запазва за пореден сезон, като вече е ясно, че футболните отбори в Германия предпочитат да залагат на свои кадри, отколкото да плащат тлъсти суми за “доказани” специалисти. Ще бъде интересно да видим как ще се развият нещата през следващия сезон. Мачовете от него все още не са обявени, но когато това стане, може да ги разгледате в сайта на Efbet, който предоставя и богата статистика за немската Бундеслига.

Зараждането на идеята
Според футболните хора в Германия, трите имена, които “отвориха вратите” на идеята за младите треньори в немската Бундеслига, са Юрген Клоп, Томас Тухел и Юлиан Нагелсман. Към тях обаче може да се прибави и сегашния спортен директор на Шалке 04 - Кристиан Хейдел. Именно той дава път за развитие на Клоп и Тухел, докато работи в Майнц 05. През 2001 година Хейдел назначава 33-годишния Клоп начело на Майнц, а няколко години по-късно дава поста на 35-годишния Тухел. През последния сезон Хейдел даде поле за изява на още един млад специалист, който не го разочарова. Става дума за Доменико Тедеско, който направи изключителен сезон, начело на Шалке 04, а застана на поста едва на 31-годишна възраст.

От последните факти си личи, че вълната с младите треньори в Бундеслигата не е точно от последните няколко сезона, но истината е, че в тях все повече отбори започнаха да разчитат на собствени кадри. Много от назначените млади наставници са работели в юношеските формации на един или друг клуб. Това добавя предимство, понеже треньорите познават играчите от академията и им дават шанс за изява в първия тим, която в повечето случаи се оказва успешна.

Успехите не закъсняват
Връщайки се отново на последните три кампании от Бундеслигата, нека видим кои са най-големите успехи на младите наставници. Няма как да не започнем с Юлиан Нагелсман. Той е лицето на треньорската революция, която се случва в Германия. В първия си сезон в Хофенхайм младият специалист успя да спаси отбора от изпадане, а на следващата година го изведе до четвъртото място в лигата. Последния сезон пък Хофенхайм завърши на трета позиция. Ръстът е факт, като в същото време трябва да отчетем, че Хофенхайм се раздели с важни играчи през годините, които винаги бяха замествани идеално от избраниците на Нагелсман. Изключително е, че толкова млад специалист успява да ръководи тим, който разполага дори с по-възрастни от него играчи. В Германия обаче е налице дисциплина, която в нито един момент няма да постави реномето на треньора под въпрос.

През сезон 2016/2017 Александър Ноури направи изключителен завършек на кампанията за Вердер Бремен. Тимът за малко не успя да се класира за Лига Европа, след като тръгна доста слабо в първите кръгове, но в края на сезона беше безупречен. Наставникът на Аугсбург Мануел Баум също заслужава поздравления, след като успя да спаси от изпадане своя тим. Немската Бундеслига винаги е предизвиквала сериозен интерес с многобройните си обрати през сезона. В някои моменти те се дължат на неоспоримата класа, която треньорите притежават, а в други моменти причината се корени в самите отбори и традициите, които носят. За още подобни емоционални моменти изчакайте началото на новия сезон в Бундеслигата и не забравяйте да прегледате всеки един бонус код на Efbet за спортни залози, с които да си донесете повече шансове за игра. Още подробности четете в специализирания портал на Efirbet, в който може да откриете бонус информация и за другите водещи оператори в страната.

Изключителен ефект оказаха младите наставници и през последната кампания в Бундеслигата - сезон 2017/2018. Флориан Кохвелд (Вердер Бремен), Мануел Баум (Аугсбург) и Сандро Шварц (Майнц 05) помогнаха на своите отбори да се спасят от изпадане. По-големите успехи обаче бяха постигнати в челните позиции на класирането. Вече стана дума, че Юлиан Нагелсман изведе Хофенхайм до третото място в шампионата. Само на 30 години младият специалист продължава да пише историята на тима, но през кампанията имаше още един лъч от звезда, която заблестя силно. Става дума за 32-годишния Доменико Тедеско, извел Шалке 04 до второто място в Бундеслигата. Тимът от Гелзенкирхен записа доста успешен сезон и заслужено завърши втори. Работата, която Тедеско свърши през кампанията, е показателна за класата и знанията, които притежават младите немски треньори. Свършеното през последния сезон е ясно доказателство, че назначаването на млад треньор в Бундеслигата не просто дава перспектива, но и резултати.

Първата вълна от новата генерация треньори в Бундеслигата вече донася търсените резултати. Интересното е, че според футболните хора в Германия вече наближава времето на втората вълна. Какво ли ще ни донесе тя, предстои да разберем. Истината е, че през последните години Бундеслигата показа на всички останали топ първенства, че не е важно винаги да се залага на скъпи треньори, а че трябва да се дава шанс и на собствени кадри. Немската школа има такива и резултатите са налице. Остава да видим кой още ще попие от примера на немците и ще обере плодовете на труда си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.
Платена публикация

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА