Last news in Fakti

8 Юни, 2018 16:32 1 288 0

Нов корупционен скандал във ФИФА

  • гана-
  • федерация-
  • фифа-
  • корупция-
  • скандал-
  • уреждане на мачове

Разпуснаха футболната федерация на Гана

Правителството на Гана обяви, че разпуска местната футболна федерация. Причината е огромен корупционен скандал, в който е замесен президентът на централата Квеси Ниантаки и няколко съдии от първенството.

Искането на подкупи беше разкрито от специален документален филм, излъчен по местна телевизия в сряда. Двучасовата лента предизвика сериозен отзвук в Гана, тъй като на нея се вижда как Ниантаки иска подкуп от 9,3 милиона евро, а реферите настояват да получат по 85 евро, за да манипулират изхода на футболни мачове, пише "Блиц".

Мнимите инвеститори с държавни контакти, на които са поисканите парите, обаче се оказват поставени лица и работещи под прикритие журналисти.

Квеси Ниантаки е член на Съвета на ФИФА и това е поредният скандал, в който шеф в световната футболна федерация е замесен в корупционен скандал. Както е известно, преди три години започна огромно международно разследване, което доведе до арестуването на редица управници и служители на ФИФА, включително и до отстраняването на бившия президент на организацията Сеп Блатер.

Към момента правителството на Гана е съставило специална комисия, която да ръководи футбола в страната. Това ще продължи до съставянето на напълно нова футболна централа в страната. Не е ясно каква ще бъде реакцията на ФИФА, тъй като освен, че е замесен високопоставен неин чиновник, в централата не позволяват държавни намеси във футболните дела на страните-членки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА