Last news in Fakti

12 Февруари, 2019 15:28 4 402 2

Почина един от най-великите вратари на всички времена

  • смърт-
  • вратар-
  • легенда-
  • пеле-
  • бенкс

Гордън Бенкс остава в историята със "спасяването на века"

Почина един от най-великите вратари на всички времена - 1
Снимка: БГНЕС

Легендарният английски вратар и шампион със страната си от Мондиал 1966, Гордън Бенкс, е починал на 81-годишна възраст, съобщават британски медии.

Англичанинът е определян за един от най-великите вратари в историята. На клубно ниво той е играл 293 мача за Лестър, има и 194 двубоя за Стоук Сити.

Изиграл е 73 мача за националния отбор. С тима на Англия завоюва световната титла на домашна сцена през 1966 г. Легендарният вратар не допуска гол в груповата фаза на турнира, както и на четвъртфинала с Аржентина, спечелен с 1:0.

На финала на световното "Трите лъва" печелят с 4:2 срещу Германия. Гордън Бенкс ще остане в историята и със "спасяването на века".

На световното в Мексико през 1970-а година Англия се изправя срещу бъдещия шампион Бразилия. Тогава Бенкс прави феноменално спасяване след удар с глава на Пеле.

След мача бразилецът казва: "Аз вкарах този гол, Бенкс просто ми го открадна".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я па я

    1 0 Отговор
    Нали най великия вратар беше Лев Яшин?От къде се появи па тоя?

    Коментиран от #2

  • 2 a taka

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Я па я":

    всичко руско да се забрави партийна повеля