Last news in Fakti

22 Март, 2019 10:00 885 0

Хърватия тръгна трудно, Словакия пое лидерството

Продължават затрудненията за финалиста от Световното

Сребърният медалист от последното Световното първенство Хърватия срещна много трудности при домакинството си на Азербайджан, но все пак успя да стигне до успех с 2:1 в среща от първия кръг на квалификациите за Евро 2020, пише Sportal. В другата среща от Група “Е” Словакия надигра Унгария с 2:0.

В Загреб гостите поведоха чрез Рамил Шейдаев в 19-ата минута, но минути преди почивката играещият в Глазгоу Рейнджърс Борна Баришич изравни. Нападателят на Хофенхайм Андрей Крамарич донесе победата с много красиво изпълнение в 79-ата минута. “Ватрените” имаха смазващо превъзходство, но голът на азерите направи задачата им прекалено трудна.

Срещата на “Максимир” беше ръководена от българска съдийска бригада начело с Георги Кабаков. Той нямаше много работа, като изключим една ситуация през второто полувреме при 1:1, когато главният арбитър подмина спорна ситуация за дузпа в полза на домакините. В състава на “ватрените” имаше някои нови имена в сравнение с тези, които набраха популярност по руските терени. Това бяха Дуйе Чалета-Цар, Борна Баришич, Йосип Брекало и Бруно Петкович. Доказаните лидери Лука Модрич, Домагой Вида, Иван Ракитич и Иван Перишич бяха титуляри, готови за нови подвизи.

Срещу тях се изправи хърватски селекционер в лицето на Никола Юрчевич, който само преди месец застана начело на отбора на Азербайджан. В скромния му отбор има един натурализиран бразилец - Ричард Алмейда. Само трима от титулярите на азерите играят в чужбина. Домакините се разминаха с откриване на резултата още във 2-ата минута, когато Петкович не отигра добре подаване отляво. Футболистите на Златко Далич продължиха с ранния си натиск и топката пак се разходи опасно из наказателното поле на азерите.

Дойде обаче 13-ата минута, в която Рамил Шейдаев излезе сам срещу Ловре Калинич, но вратарят спаси. Шест минути по-късно обаче нападателят на Криля Советов опъна мрежата на домакините с атрактивен изстрел по диагонала, който се отби в напречната греда, преди да мине зад гърба на стража - 0:1. Хърватите реагираха като опарени и Лука Модрич за малко да изравни с коварен изстрел по земя.

В 33-ата минута Ракитич не успя да насочи кълбото в очертанията на вратата от добра ситуация, с което ядоса вече започналите да се изнервят фенове на домакините. Четири минути след това Андрей Крамарич съумя да засече с глава след центриране от ъглов удар, но отбраната в сини екипи беше взела мерки и топката беше спряна малко преди голлинията. В 41-вата минута за малко да станем свидетели на нещо много рядко - гол на Модрич с глава. Халфът на Реал Мадрид засече центриране на Борна Баришич, но топката профуча в аут. И все пак минута преди паузата Хърватия изравни. Тогава Баришич стреля точно след меле в наказателното поле на съперника, дошло след корнер.

След почивката на терена не се промени нищо: домакините нападаха, а азерите се бранеха. В 56-ата Модрич измъчи вратаря Агайев с опасен шут в далечния ъгъл, който все пак беше избит, а след това топката тупна и върху гредата.

В 63-ата минута сребърните медалисти от Русия погледнаха към Кабаков с надежда да отсъди дузпа за задържане на Петкович в наказателното поле, но родният арбитър подмина ситуацията, след като нападателят така или иначе нанесе два изстрела, но топката беше избита. Вихрушката пред вратата на отбора на Азербайджан не спираше и в крайна сметка това нямаше как да не даде резултат. Бленуваното второто попадение падна в 79-ата минута, когато Крамарич завъртя кълбото по диагонала - 2:1. Отборът от бившата съветска република обаче нямаше сили за изравняване. Даже в 87-ата минута Перишич се размина с топката на празна врата.

Дуетът Ондрей Дуда - Алберт Руснак донесе ценна домакинска победа на Словакия с 2:0 над Унгария в дебютен мач от квалификациите за Евро 2020. Двамата полузащитници вкараха по един гол, като си направиха асистенции един на друг. И две попадения паднаха в края на полувремената. В 42-ата Дуда се разписа за 1:0, а в 85-ата Руснак покачи на 2:0.

В 18-ата минута гредата лиши словаците от по-ранно попадение.

След това обаче гостите от Унгария имаха своите шансове и при 0:1 вратарят Мартин Дубравка се отличи с две много важни намеси след удари на Адам Салай и Гегро Ловренчич.

В следващия кръг в групата на 24 март Хърватия ще гостува на Унгария, а Уелс приема Словакия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА