22 Март, 2019 16:00 1 411 1

Български тенисисти в скандала с уговаряне на мачове

Арменец в основата на схемата

Френската полиция е разпитала нова група състезатели като част от все по-разрастващото се разследване относно уговарянето на мачовете за стотици хиляди долари на ниските нива на тениса, пише Tenniskafe. Смята се, че схемата, която засяга редица ниско ранкирани тенисисти, състезаващи се в турнири с малък награден фонд, вече се е разрасла и в други държави, сред които е и България.

Белгийските власти твърдят, че са се свързали с колегите си тук, както и с тези в Египет, Словакия, САЩ, Холандия и Германия. Седем французи бяха задържани тази седмица и по-късно освободени, като броят на разпитаните играчи в страната вече скочи на 17 души. Информацията идва от официални съдебни лица, които остават анонимни, тъй като нямат право да дискутират публично разследването. То се ръководи от властите в Белгия, където се смята, че се намира лидерът на организацията по уговаряне на мачовете. Григор Саргсян е задържан под домашен арест и бива следен с електронна гривна. Разследващите лица споделят, че състезатели, участвали в уговаряне на мачове, познават арменеца като „Маестро“.

Тази седмица новините по темата бяха споделени първо от L’Equipe, а имената на тенисистите не бяха обявени. Един от разследващите белгийци е заявил, че петима от френските играчи вече са признали, че са получавали пари от синдиката, а един от тях е участвал в уговарянето на над 20 срещи, за което е „заработил“ 30,000 евро. Разследването се е разраснало много повече, отколкото белгийските власти са очаквали, когато са направили първата акция срещу Саргсян и още няколко души през юни. Към него са били отправени обвинения за организирана престъпност, уговаряне на мачове, пране на пари и фалшификация. Броят на заподозрените продължава да расте. Белгийските власти споделят, че към момента имат основания да подозират цели 137 тенисисти.

Твърди се, че синдикатът е плащал от 500 до 3000 евро за уговаряне на мач, сет или гейм. Част от играчите са разкрили, че са приели сумите, понеже наградните фондове на малките турнири са прекалено скромни и не стигат за покриването на техните разходи. Често срещали така наречения „Маестро“ по тези надпревари, като там той се опитвал да стигне до повече състезатели. Описват го като приятелски настроен човек, който не изглеждал заплашително. Към момента най-големият брой разпитани е във Франция. Имената на първите четирима са Джулс Окала (21 г.), Мик Лескюр (25), Яник Тиван (32) и Джером Изерило (29). Последният от тях стига до най-високия ранкинг през 2012 – №354 в света. От L’Equipe твърят, че са го интервюирали и той, придружен от адвоката си, е отрекъл участието си в уговаряне на мачове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Именно

    1 2 Отговор
    Сега за да не го заподозрат Гришо ще почне да играе кат за последно, и ще стане номер 1 ... ще не ще :)