21 Август, 2019 09:56 1 186 0

Кипърци измъчиха Аякс

  • аякс-
  • равенство-
  • плейоф-
  • апоел-
  • шампионска лига

АПОЕЛ Никозия успя да стигне до равенство с холандския гранд

Кипърци измъчиха Аякс - 1
Снимка: БГНЕС

Полуфиналистът от предишното издание на Шампионската лига Аякс стигна само до нулево равенство при гостуването си на АПОЕЛ Никозия в първи мач от плейофите за влизане в групите на Шампионската лига. Холандският гранд изигра слаб мач и на моменти беше надигран от домакините. Въпреки това, Аякс е изявен фаворит преди реванша в Амстердам.

В предишния кръг на квалификациите Аякс надделя над гръцкия ПАОК, а АПОЕЛ елиминира драматично Карабах на Симеон Славчев, след като загуби с 1:2 у дома, но после се наложи с 2:0 в Баку.

Аякс демонстрира самочувствие и натика домакините в тяхната половина. Удар на Блинд беше блокиран от бранител на АПОЕЛ, а в 8-ата минута само неточният пас на Зиеш към Тадич при светкавична контра на холандците попречи резултатът да бъде открит. Не трябва обаче да се пропуска и навременната реакция на вратаря Вид Белец, който излезе и хвана топката пред крака на Тадич.

Пред вратата на АПОЕЛ имаше и други опасности. Кипърците опитваха да изведат човек зад противниковата защита с дълги пасове, но така само предаваха притежанието на топката. Добрата новина за тях бе, че в средата на полувремето цели трима футболисти на Аякс вече имаха жълти картони. Един от тях реферът Антонио Матеу Лаос показа на Жоел Велтман за нарушение срещу набралия скорост Ал-Таамари малко пред границата на наказателното поле. Потърпевшият обаче шутира високо в аут от статичното положение.

Домакините ставаха все по-уверени и в следващите минути на няколко пъти хванаха неподготвени защитниците на Аякс. След двойно подаване с Павлович Ал-Таамари излезе на стрелкова позиция, но не намери очертанията на вратата.

После Аякс пак овладя средата на терена и започна да притеснява отбраната на кипърците. Удар на Ван де Беек беше блокиран в последния момент, а халфът на гостите можеше да подаде и на непокрития Нерес.

В 48-ата минута перфектен дълъг пас стигна до Ван де Беек, който отлично си спря топката, но отправи неточен удар. Николас Таляфико се активизира сериозно по левия фланг и защитата на АПОЕЛ все по-трудно спираше атаките на гостите.

В 58-ата минута обаче Аякс имаше късмет, че не се оказа догонва. Първо Андре Онана спаси удар от малък ъгъл на Соуса, а веднага след това Андрия Павлович уцели гредата с глава.

Това беше най-силният период в мача за АПОЕЛ и Онана още веднъж трябваше да спасява отбора си от сигурен гол. Футболистите на Томас Дол очароваха с тактическата си дисциплина и бе впечатляващо как неутрализираха офанзивната мощ на Аякс.

Десетина минути преди края холандците останаха в намален състав заради изгонването на десния бек Нусаир Мазрауи. Като цяло футболистите на Аякс получиха шест жълти и един червен картон. В края те можеха да измъкнат победата, но Хунтелаар не съумя да преодолее Белец след многоходова комбинация.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА