22 Ноември, 2019 11:18 9 701 7

Уникално: На екипите на уругвайски клуб е изписан химнът на България

  • уругвай-
  • данубио
Уникално: На екипите на уругвайски клуб е изписан химнът на България - 1
Снимка: Facebook

"Мила Родино" на гърдите на чуждестранен клуб

Уругвайският футболен клуб Данубио пусна третия си екип, който е изцяло посветен на България. На фланелката има изписан хоризонтален текст, който е първият куплет от химна ни „Мила Родино”.

"Горда Стара планина,

до ней Дунава синей,

слънце Тракия огрява,

над Пирина пламеней"

Фланелките са съставени с цветовете на българското знаме. Данубио игра с тях тази нощ, но загуби гостуването си на Монтевидео Уондърърс с 1:2 в 13-я кръг от уругвайската Клаусура.

Данубио има огромна връзка с България. Клубът е създаден от българските емигранти в Уругвай – братята Михаил и Иван Лазарови през 1932 година. Стадионът пък носи името на майка им Мария - "Хиподрум градина Мария Минчева де Лазаров". Първоначално пловдивчанката искала името на отбора да бъде Марица, но синовете ѝ смятали, че това звучи твърде женствено и последвало предложение за друга река - Дунав, на испански Данубио.

Тимът има три титли на Уругвай – 1988, 2004 и 2007 година. В отбора са играли няколко популярни в света футболисти – Рубен Соса, Алваро Рекоба, Диего Форлан, Единсон Кавани, както и колумциебът Хамилтон Рикард, който е бивш футболист на ЦСКА.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А те зНаят ли

    3 31 Отговор
    Или някой е сложил е така да има нещо
  • 2 !!!

    97 1 Отговор
    Тези момчета определено са по българи от националния ни отбор! Респект!
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 1 Отговор
    "Светът е малък"....клубът се казва Данубио, а Данубе-Danubius е старо име на р. Дунав...
  • 4 Реалист

    48 0 Отговор
    Направо им давайте гражданство и да излизат срещу Унгария
  • 5 Табаков

    27 0 Отговор
    Редно е този футбулен клуб да бъде поканен да гостува две седмици в България. През лятото на море в Слънчев бряг.

    Коментиран от #7

  • 6 Варна

    25 0 Отговор
    Данубио означава - Дунав! Браво на привържениците на Данубио, свързани са с България по някакъв начин. Дори и екипите са им по добри от тези на националите ни. Ама сигурно не са поръчани от .... Афганистан.
  • 7 Браво Табаков

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Табаков":

    Хубаво си го замислил, но родните мутри голи ще ги съблекат, а булките от тротоарите живи ще ги изядат! Помисли за други място, дето няма такива неприятности,!