20 Март, 2020 15:16 1 300 7

Шеф в ЦСКА 1948: Най-важното е отборът да не фалира

  • гьонов-
  • цска 1948-
  • фалит-
  • здраве-
  • коронавирус-
  • извънредно положение-
  • втора лига

"В случай, че продължи извънредната ситуация в държавата няколко месеца, много е вероятно да има клубове, които да фалират", смята Добрин Гьонов

Шеф в ЦСКА 1948: Най-важното е отборът да не фалира - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов говори пред "Sportal.bg" за реалностите в столичния клуб в условията на пандемията от коронавирус. Гьонов, който е магистър по икономически науки от университета в Падуа, изрази известни опасения пред очертаващата се стопанска картина в страната. Ето какво каза шефът на "червените", които са лидери във Втора лига:

Какво е финансовото състояние на ЦСКА 1948 към днешна дата?
– В момента, предвид извънредното положение в България, целият клуб е пуснат в отпуск за период от един месец. Ние, от ръководството, напълно откровено застанахме и обяснихме ситуацията на всички наши служители – футболисти, треньорски екип, служители от ДЮШ, администрация, маркетинг отдел. Искам лично да им благодаря, тъй като влязоха в положението на клуба и много мъжки приеха мерките, които предложихме. Всички разбират сериозността на ситуацията и са съпричастни към случващото се. Изрядни сме в плащанията към всички наши служители, към държавата и към всеки наш партньор. Нормално, ще свием много от разходите, които имаме. В момента най-важно е клубът да оцелее, а служителите ни да останат живи и здрави! Имаме много неприятен спомен как ЦСКА фалира през 2016 година, трябва в момента да бъдем мъдри да не се влиза в подобна ситуация.

Футболистите готвят ли се по индивидуални програми?
– Да, на футболистите на ЦСКА 1948 са раздадени програми за индивидуална подготовка и две системи за следене на спортни параметри. Специални часовници и GPS система.

Ще има ли фалити в родния футбол, ако "спортната карантина" се удължи?
– В случай, че продължи извънредната ситуация в държавата няколко месеца, много е вероятно да има клубове, които да фалират. Едно е сигурно, ще се промени цялата индустрия в нашата родина. По-голяма част от футболните отбори са общински или се крепят от местния бизнес. Със сигурност няма вече да получават същите финансови параметри, тъй като самите общини ще имат други приоритети, а бизнесът ще бъде сериозно засегнат. Клубовете, които пък се издържат от собственици ще зависят от техните бизнеси. Много от спонсорите ще се оттеглят или ще намалят предоставяните финансови средства. Вече надпреварата ще бъде как ще се рационализират разходите, за да се издържи да не се фалира. Според мен възнагражденията, които са основно перо, ще бъдат драстично променени. Навярно повече ще се залага на млади юноши, дори в професионалния футбол, вместо на чужденци или на скъпоплатени опитни българи, което пък ще бъде положително за школите и националните отбори.

Някои клубове вече поискаха финансова помощ, вие докога може да издържите при продължителна криза?
– Несериозно е в момента да се обръща към държавата за помощ за футбола. Целият ресурс трябва да се насочи към хората, които са на първа линия, да се осигури необходимата апаратура, да се помогне на болните лица и тези които имат нужда от неща от първа необходимост. Цялата икономика на България ще пострада сериозно. Много фирми в много отрасли ще бъдат изправени пред фалит. Хиляди хора ще останат на улицата без работа, в продължителен неплатен отпуск или със сериозни намаления на възнагражденията, които са получавали. На фона на цялата тази ситуация, не виждам как може да се иска държавна помощ за футбола!

Как ще се процедира във Втора лига според вас при невъзможност да се завърши сезонът?
– Това е въпрос, който трябва да отправите към Българския футболен съюз. Отборът на ЦСКА 1948 в момента се намира на първо място във Втора лига. Победихме силния отбор на Септември (София), който е втори, с 5:0. Победихме на два пъти третия в класирането Монтана, както и четвъртия Локомотив (София). Готови сме, ако ситуацията позволи да доиграем шампионата, като съм сигурен, че ще спечелим първото място.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    "БОЙНОТО " РИТАНЕ НА ТОПКА Е ВЕЛИКО РАЗВЛЕЧЕНИЕ И ЗА ПУБЛИКА И ЗА ИГРАЧИ И ЗА -СПОРТНИТЕ ДАЛАВЕРДЖИИ !!! КАК ЩЕ ФАЛИРА НЕЩО КАТО СПОРТ-ИГРА -ПРИ ТОЛКОВА ПОДРАСТВАЩИ -РИТНИТОПКОВЦИ !?!?!? ---" РАЗВЛЕЧЕНИЕТО ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ "!!!
  • 4 пената от мировяне

    3 1 Отговор
    Е как ще фалира ?! Нали чорбаджията искаше да става спонсор на мизерниците от ФК ,,Леффка Драгойчева-Лаффчис,,1992 ?!
  • 5 Съдията Дред

    2 0 Отговор
    А ко и тези влезнат в А група, кво ще стане с припсовете ?
  • 6 Христо

    1 0 Отговор
    Идеален момент, нали техния благодетел искаше да става спонсор на Левски. И без това няма да липсват на никой.
  • 7 Цако

    0 0 Отговор
    И да фалирате нито някой ще страда, нито пък ще ви запомни. Анонимници.