Last news in Fakti

29 Март, 2020 11:03 3 553 10

Край на голямото прахосване във футбола, започва нова ера

  • футбол-
  • коронавирус-
  • уефа-
  • фифа

Експертите уверяват, че въздействието на пандемията може да бъде повратна точка за икономическия модел

Край на голямото прахосване във футбола, започва нова ера - 1


Времето за строги икономии във футбола идва. Пандемията причинена от коронавируса не пропусна и бюджета на клубовете, които сега са сериозно ощетени от това, че не може да има постъпления в тях от продажбата на телевизионни права, билети, абонаментни карти и маркетинг. Клубовете се опитват да оцелеят, като облекчат разходите за заплати на своите футболисти и служители. Експертите уверяват, че въздействието на пандемията може да бъде повратна точка за икономическия модел, който успя да стигне до трансфери на стойност 222 милиона евро, както бе случая с Неймар и до заплати в размер на 8,3 милиона на месец, колкото взима Лионел Меси в Барселона. В момента има информации, които предсказват, че икономическият балон на футбола ще се спука и ще заложи на ограничаване на трансферите и заплатите на играчите.

Ги дьо Либана, професор по икономика, е първият, който анализира този балон: „Целият футболен свят е уплашен и може да има пробив. На пазара ще има разумност, защото в момента няма финансови постъпления в клубовете. Може би нищо няма да е същото, както преди“.

Хайме Фортуньо, професор в EAE Business School, смята, че ще има сериозен спад на пазара, който може да се възстанови през следващите години: „Ще има спад, но той ще се върне. Това не е проблем на футбола като бизнес. Ще изчезне след година или две. Сега ще бъде трудно да видим големи трансфери и клубовете ще мислят за големи инвестиции, въпреки че подпис с Мбапе или Неймар ви предлага страхотна възвръщаемост. Това ще се отрази и на тези, които искат да продават играчи като Дембеле и Коутиньо“.

Карлес Мурило, президент на Испанското дружество за икономика на спорта, също залага на икономията за следващия пазар: „Балонът се раздува, докато търсенето се увеличава и футболът вече изтръгна златните яйца от кокошката. В живота тези ситуации ви карат да преосмислите нещата. Повече от един ще мисли да постави нещата в по-разумна икономическа среда. Не виждам, че ще е възможно да се плаща много за футболистите, с изключение на клубовете, които има много финансови резерви. Ще има девалвация на цените на играчите. Това би бил моментът за налагане на преходно ограничение на трансферите. Ограничете заплатите и трансферите. Въпреки че, в краткосрочен план това трябва да бъде шокова мярка“.

Сценарий, който би засегнал агентите, които взимат процент от трансферите на играчите. Хосе Антонио Мартин, изпълнителен директор на представителната агенция Bahia Internacional, залага на пътя: „Коронавирусът може да освежи футбола. Време е да потърсите смисъла, след като е създаден елит от 5-6 клуба срещу, които другите не могат да се състезават. Не може да им се отрече, че имат по-висок доход, но могат да ги принудят да харчат подобно на останалите. Все пак те биха имали превъзходство над другите, но не толкова неприлично, както е сега.“

Мануел Гарсия Кийон, друг от големите агенти на испанските футболисти, не споделя ограничаването на пазара:“Тази криза ще намали доходите и ще ограничи инвестициите в играчите. Но ограничаването на пазара няма юридическо покритие. В рамките на правни параметри всеки може да управлява, както сметне за добре и да реши какво може да инвестира. С по-малко доходи, ще има по-малко трансфери.“

Хорхе Ибарола, адвокат, също споделя тази позиция: „ФИФА трябва да отговаря за регулирането на тези тавани и ще бъде необходимо да провери дали тези мерки са в съответствие с европейските разпоредби относно икономическата свобода и движението на играчите. Ограничаването може да е в полза на големите. Играчите биха били по-лесни за закупуване с по-евтини трансфери, а мощните клубове биха могли да осигурят ограничения на заплатите за футболистите, докато малките не могат“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    14 3 Отговор
    Ами време му беше, новия световен ред е налице, комунистически капитализъм
  • 2 Кокорчо🙄

    6 4 Отговор
    С чипове в дирниците, какво ядеш какво кога къде си кого си е,,, кой те е е,,,, болните и дъртите пенсионери, на първа пенсия бастър копче и сбогом в отвъдното, който не слуша пак там

    Коментиран от #9

  • 3 Щом ще има

    2 1 Отговор
    тавани във футбола, що пък да няма навсякъде?! И що трябва нещо да е с пари, като може да е с купони? И изобщо, защо са ни разни неща, без които доказано можем, но даваме луди пари за тях...Ако тръгнем по тази плоскост, не е ясно къде ще стигнем.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Играч

    6 1 Отговор
    Китайския модел във всяка една област е най-добрия до сега.Е тогава няма да съм играч,но няма да има и крайно бедни.
  • 6 Независим

    3 1 Отговор
    Щом има такива космичдски суми,които изплащат,значи имат пари и нека плащат за нищо дето се вика.Не е луд който яде баницата,а които я дава,,това е ,ако щете може и още да увеличавате...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Не знам за ЕС

    2 0 Отговор
    Но дано пародията на ШЛ се разпадне. Какво шампионско има в нея, само с 6-7 шампиони и аз не знам. Докато в групите на ЛЕ има цели групи с шампиони. Ами купоносителите и сребърните медалисти къде да се денат? А уж официално имат право и те на турнир, ала уви, изиграят няколко мача лятото и това е.
  • 9 хихи

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кокорчо🙄":

    теб май най-те притеснява,че ще знаят кои т е е е... затова ли си кокорчо,щото като те е... очите ти ще изскочат :)
  • 10 rolangaros

    0 0 Отговор
    Това е най-голямата перачница на пари.