8 Април, 2020 09:19 28 150 8

Още една легенда си отиде заради COVID-19

  • коронавирус-
  • хокей на лед-
  • починал-
  • легенда

Шапо е истинска легенда за френскоговорящата част на Швейцария

Още една легенда си отиде заради COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Поредно голямо име в света на спорта си отиде от този свят заради коронавируса.

Този път жертва на смъртоносната зараза от COVID-19 стана швейцарската хокейна легенда Роже Шапо.

Според информацията на lematin.ch, 79-годишният Шапо първо е приет в болница в Ренас между 20 и 24 март, но след подобрение в състоянието му е пуснат да се прибере в дома си във Виляр (кантон Во). След това обаче се е влошил и на 1 април отново е настанен в клиниката. Този път е поставен под изкуствено дишане в интензивното отделение.

Шапо, който извън спорта е имал собствена работилница, е истинска легенда за френскоговорящата част на Швейцария. През 60-те години е един от най-добрите хокейни центрове в страната. Играе за Виляр, с който става шампион през 1963 и 1964 г., и Сервет (Женева).

За националния отбор на Швейцария има 101 мача, включително и на олимпийските игри през 1964 г. Играл е на три световни първенства в елитната дивизия, както и на няколко в Група „Б“, където дори се изправя срещу брат си Морис, който носи екипа на Франция.

Роже Шапо е роден в Мартини (кантон Вале). Баша му е швейцарец, а майка му французойка. Той израства в Шамони (Франция), където започва да играе хокей. На 16-годишна възраст се завръща в Швейцария. След края на професионалната си кариера, когато е на 38 г., той продължава да играе на аматьорски ниво до навършването на 57 г.

Шапо има четирима наследници – три дъщери и един син. Заради пандемията от коронавирус семейството му ще организира официално изпращане на легендарния хокеист на 17 октомври, когато Роже Шапо щеше да навърши 80 години.

Още една легенда си отиде заради COVID-19


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормално 79

    23 3 Отговор
    Лека му пръст
  • 2 1470

    33 17 Отговор
    НИТО СМЕ ГО ЧУВАЛИ НИТО СМЕ ГО ВИЖДАЛИ.ПИШЕТЕ КАТО УМРЕ НЯКОЙ УЧЕН,АРТИСТ ДОКТОР,ПОЕТ,АРХИТЕКТ,ИНЖЕНЕР А НЕ НЯКОЙ ДЕТО Е СЪБИРАЛ ЛУМПЕЛИТЕ ДА ПЛЮЯТ СЕМКИ И РЕВАТ КАТО МАГАРЕТА ПО СТАДИОНИТЕ.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БАЙ МИЛЕ

    20 4 Отговор
    Е ,ЧЕ НА 79 ГОДИНИ Е....
    ДАЙ БОЖЕ ВСЕКИМУ...
    КОФТИ Е КОГАТО УМИРАТ МЛАДИ ХОРА,НЕ РАЗБРАЛИ НИЩО ОТ ЖИВОТА...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "1470":

    По добре замълчи !!!! И тебе никой не те е чувал !!!!
  • 7 Гост

    3 0 Отговор
    Много легенди, пък и обикновенни хора, си отиват масово от този свят като чукнат 79-80 години и без помощта на короновирус. Такъв е живота.
  • 8 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Вероятно е бил добър хокеист! Бог да го прости. Мнозина от нас нямат вина, че не познават добре западноевропейските хокеисти. От 1960 г до 1990 г. световна сила в хокея бяха СССР, Чехословакия, Канада, Швеция, Финландия.Съюзът бе 8 /осем/ пъти световен шампион и 2 или три пъти олимпийски. Предвид пропагандата тогава, дори неведоми в хокея могат да изброят 5-6 имена от раз от хокеистите на СССР.После в НХЛ имаше и добри руски хокеисти.