Last news in Fakti

9 Април, 2020 07:01 5 531 18

Първият разболял се от коронавирус в родния баскетбол разказа потресаващи неща

  • борис бракалов-
  • буба баскет-
  • баскетбол

Призова хората да не подценяват настоящата ситуация, а да предпазят близките си

Първият разболял се от коронавирус в родния баскетбол разказа потресаващи неща - 1
Снимка: Facebook

Треньорът Борис Бракалов бе първият случай на коронавирус в родния ни баскетбол и въобще в българския спорт. Наставникът от школата на БУБА Баскет разказа потресаващи неща за болестта COVID-19 с публикация във "Фейсбук" и призова хората да не подценяват настоящата ситуация, а да предпазят близките си.

"Надявам се по време на предстоящите Великденски празници всички да спазвате ограниченията, които са наложени, да не ходите на църква и по възможност да не се виждате с други хора, всеки, от които може да се окаже в рискова група. За които от вас не знаят, аз изкарах Ковид-19. И не – не е кашлица, настинка или грип. И ще ви обясня защо“, започва Бракалов разказа си.

„На 31 години съм, спортувам няколко пъти седмично, не пуша, пия средно по две чаши вино на месец, имам въздух да тичам по цял ден без да се изморя, ходя средно по над 8 км на ден, пътувам всеки ден в градския транспорт, виждам се с десетки деца всяка седмица, обядвам със стотици хора в ресторантите намиращи се до работата ми... С други думи – по определение не влизам в графата „рискова група“. Целия зимен сезон бях сред хора, които кихат и кашлят... Приятелката ми изкара грип цяла седмица до мен... Не съм се закашлял, нито ми се е запушил носа, нито съм усетил дразнене в гърлото и за секунда. Нищо... Но не и тази гадост. Имунната ми система беше срината (по думите на лекарите – „като след химиотерапия“) и дори на 20-я ден продължавах да вдигам температура. Ако трябва да го сравня с болест, която съм карал, би било тежък бронхит. Но тук антибиотикът не помага. Все още нищо не е сигурно, че помага. Нищо не е сигурно изобщо... Това си е една „китайска рулетка“. Просто е въпрос на шанс или на нещо, което още учените не знаят - къде ще се загнезди вируса - в носоглътката, в трахеята или, да не дава Господ, в белите дробове“, продължава треньорът.

„Не е сигурно как се лекува, не е сигурно кой е рисков, не е сигурно как се предава. Аз може би съм го хванал от някой, който е бил в държава, в която хората си мислеха, че може да си продължават живота нормално и сега там умират хиляди хора на ден. Затова изобщо не съм съгласен с тези, които искат разхлабване на мерките. Не вярвам на конспирациите, че целта им е сриване на икономиката или някакъв световен заговор. Не вярвам и на тези, които твърдят, че трябва младите и здравите просто да изкарат болестта и само възрастните да си стоят вкъщи. Икономиката ще се оправи бързо, стига да има здрави хора и сигурна среда. Затова съжалявам – никой не е решил да убие голям процент от населението си в името на по-добра икономика, а просто не са взели достатъчно строги ограничителни мерки навреме. Да – другите държави и хората там не винаги са по-умни от нас.

В България засега удържаме. Трябва да се ограничи разпространението на болестта възможно най-много. Трябва да спечелим време, за да може да се намери лечение. Единствената причина повече хора да загиват от други болести, а не от Ковид-19 са рестрикциите, които са наложени в момента. Покажете на близките си, че ги обичате, като ги предпазите. Не вкарвайте дявола в църквата, предпазете и нея. Така ще опазите и лекарите и служителите в болниците, защото са невероятни и не са много. Ще спасите живот!", завършва наставникът.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винкел

    62 8 Отговор
    Право е момчето. Дано няма трайни увреждания на белите дробове.

    Бъдете здрави.

    Коментиран от #8

  • 2 Чичо Тони

    28 64 Отговор
    Все едно слушам поредната реч на калинката Годжи. А като слушам калинката, виждам Боци.

    Коментиран от #15

  • 3 И от кога

    28 37 Отговор
    Баскетболистите разбират и от икономика?? И защо не обясни с какви средства семействата трябва преживяват докато отменят така обичаната от него карантина? Всеки един по собствен избор може да се изолира от света за 1-2 години...при всяко появяване на вирус

    Коментиран от #9, #16

  • 4 И от кога

    14 26 Отговор
    Баскетболистите разбират и от икономика?? И защо не обясни с какви средства семействата трябва преживяват докато отменят така обичаната от него карантина? Всеки един по собствен избор може да се изолира от света за 1-2 години...при всяко появяване на вирус

    Коментиран от #11

  • 5 Лошото е ,че това момче,

    25 37 Отговор
    Щото за мен е момче, с промит мозък, с начинът си на живот , се е докарал до състояние, като след химиотерапия-пълно изтощение, но дава съвети. Сам си е виновен!

    Коментиран от #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 123

    15 26 Отговор
    хубаво де, ама звучиш все едно войче ти е писал речта иначе вируса сигурно е тежак, ма да на лекува барцелонския не бива
  • 8 Баро Вкаров

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "Винкел":

    И ти си права,Калинке!Ама все ми е тая,дали си здрав или умрел.
  • 9 Kubeto

    19 8 Отговор

    До коментар #3 от "И от кога":

    Ако се гътнем за какво ни е икономика бе бате?
  • 10 Иван

    26 4 Отговор
    Чета коментарите и се чудя, това от простотия ли го пишат или срещу заплащане❓
  • 11 Пфууу

    20 3 Отговор

    До коментар #4 от "И от кога":

    И що си гладен? Вие троловете не сте ли се осигурявали?
  • 12 ХКЛ

    9 13 Отговор
    Здравословният начин на живот води до това интервю.Говориш глупости и не се усещаш кога прекаляваш.
  • 13 Шопо

    19 4 Отговор
    Две чаши вино на месец !!! Абе ти улав ли си,бе ! Увеличи дозата !!!
  • 14 Човек

    13 7 Отговор
    Само питам този въздух за бягане подпомогнат ли е от химия. Щото съм чувал какви ли не митове за чистите спортисти. Всички са назобени а от там и проблеми с имунитета.
    Не обвинявам човека. Само питам
  • 15 чичо тъпони

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Чичо Тони":

    А като ти гледам коментара виждам деса - простакеса
  • 16 дфдс

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "И от кога":

    Социалната изолация може да се извърши без да се спира икономическото потребление. Ще го отнесат свързаните с туризъм и ресторантьорство, където държавата трябва да се намеси задължително, за да не фалират. Италия гласува 400млрд. евро пакет от субсидиране, българите гласуваха гаранции на заеми, видя се една от първите одобрени фирми, оборот от 2х.лв - заем от 75млн. лв, крайно типично за тукашната политика. В същото време се изнасят показно данните кой колко бил дарил, а с лека ръка се мятат десетки милиони към поредната измама. България не трябва да гарантира заеми на фирми, тя трябва да раздаде на хората реални пари кеш, на всички съкратени и уволнени, които трябваше да предпази от уволнение, да забрани законово уволненията, нищо не стана. Това е опасното, не вируса.
  • 17 Сион

    4 1 Отговор
    браво, кажи им го, трябва да се продължи с изолацията , ако ще и година, майната им на парите, хората ще се справят, ще ядът по малко, ще си седят в къщи, все някакси ще оцелеят. Седете си в къщи! Не ходете на работа, не се срещайте с никого, това може да помогне , докато не излезе ваксина, все ще изкарате 18 месеца.
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Лошото е ,че това момче,":

    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от логорея.