20 Април, 2020 17:57 1 291 3

Олимпиадата може да не се състои дори и през 2021-ва година

  • ваксини-
  • предпазване-
  • мерки-
  • олимпиада-
  • токио-
  • провеждане-
  • отлагане

Това се дължи на липсата на ваксина, която би могла да предпази спортисти и зрители

Олимпиадата може да не се състои дори и през 2021-ва година - 1
Снимка: БГНЕС

Олимпийските игри в Токио бяха отложени за 2021 година, но според редица експерти провеждането им дори през следващото лято съвсем не е сигурно. Това се дължи на липсата на ваксина, която би могла да предпази спортисти и зрители при събирането им в големи групи.

Според американския епидемиолог Зак Бини от "Емори Юнивърсити" провеждането на Олимпийските игри би било "уникално рисково" събитие.

"Когато говорим за завръщането на спорта пред пълни стадиони, винаги си мисля, че това може да стане чак тогава, когато имаме ваксина", каза Бини пред "Ройтерс".

"Всеки човек, който се добавя в група, увеличава риска. Когато говорим за стадион с 50, 70 или 100 хиляди души по трибуните, това е невероятно голям риск от ново масово разпространение на заразата", добави Бини, който очаква създаването на ваксината да отнеме още около година и половина.

Друг учен, Джейсън Киндрачук, експерт по инфекциозни болести в канадския университет на Манитоба, е по-оптимистично настроен, че ваксина ще бъде създадена в рамките на следващата година, но според него също е малко вероятно Игрите да могат да се проведат нормално през следващото лято.

"Ваксинацията на всички ще постави здравните системи на лимита им. Ваксина трябва да се бие не по време на Игрите, а няколко месеца по-рано, за да могат да се изградят антитела", каза Киндрачук.

Най-голям песимист за провеждането на Олимпийските игри в Токио е японският професор Кентаро Ивата от университета в Кобе. Според него страната може и да бъде в състояние да контролира заразата през следващата седмица, но това няма да е валидно за всички държави по света.

"Не мисля, че Олимпийските игри ще се състоят догодина, ако въобще някога стане възможно провеждането им. Дори и Япония да се справи с коронавируса и да контролира разпространението му, не смятам, че такава ще бъде ситуацията във всички страни по света. Това са две условия, които задължително трябва да бъдат изпълнени, ако искаме да имаме олимпийски игри", каза Ивата.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    1 0 Отговор
    Абсурд да не се проведе . Не подценявайте Фарма индустрията , която прави възможен напредъка в медицината .
  • 2 Марио

    2 0 Отговор
    Абе вие луди ли сте???Пускайте хората да си живеят вече, стига с тази истерия.Това е вирус, не може да стоим с години затворени.Живота си минава, младините също!!!
  • 3 да и аз

    0 0 Отговор
    И аз получих подобна инФормацийка, ти от къде получи твоята