Last news in Fakti

29 Април, 2020 15:57 2 093 5

Изследване: Професионалните спортисти са особено податливи на COVID-19

  • коронавирус-
  • спорт-
  • футбол-
  • covid-19

В изследването се предполага, че спортистите, които са без симптоми на заболяването, биха могли да влошат състоянието си, като заразят дробовете си по време на усилено натоварване

Изследване: Професионалните спортисти са особено податливи на COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Изследвания в Германия и Италия твърдят, че футболисти и другите професионални спортисти са изправени пред особен риск коронавирусната инфекция да зарази дробовете им, повдигайки големи въпроси относно опитите за рестартиране на професионалния футбол.

Изследването, произведено от италиански имунолози и белодробни специалисти, базирани в институти в Берлин, Рим и Верона, предполага, че поради усилените упражнения елитните атлети са по-склонни да вдишват вирусни частици и да ги насочват към долните части на белия дроб. COVID-19, заболяването, причиняващо коронавирус, може да причини увреждане на белите дробове и усложнения като пневмония и в тежки случаи - синдром на остър респираторен дистрес (ARDS).

В изследването се предполага, че спортистите, които са без симптоми на заболяването, биха могли да влошат състоянието си, като заразят дробовете си по време на усилено натоварване.

Футболът е спрял във всички големи първенства в Европа и все още не се подновява. УЕФА определи срок до 25 май за лигите, които да представят плановете си за рестартиране. Лигите, управляващите органи и клубове обаче заявиха, че ще се завърнат на терена само когато играта е безопасна и че ще вземат под внимание медицинските съвети.

В своя документ: "Първият, всеобхватен имунологичен модел на COVID-19", Паоло Матрикарди, Роберто Дал Негро и Роберто Нисини повдигат въпроси относно безопасността на играта, докато вирусът остава на свобода. "Моделът на дишане по време на натоварващо упражнение се променя драстично от огромно увеличаване на вентилацията (т.е. вдишвания и издишвания обем на въздуха) и по-специално на алвеоларната вентилация", заявяват авторите на изследването.

"Професионалните спортисти са особено изложени (много повече от хората от обикновено население) поради честото им практикуване на екстремни и продължителни упражнения", смятат специалистите.

Те заявяват, че "идеалните бели дробове" на спортистите, макар и полезни в нормални условия, значително благоприятстват дълбокото вдишване на инфекциозни причинители. Тежък остър респираторен синдром Коронавирус-2 (SARS-CoV-2) е името, дадено на новия коронавирус през 2019 година. COVID-19 е името, дадено на заболяването, свързано с вируса.

"Не случайно голяма част от професионалните футболисти се оплакаха от появата на треска, суха кашлица и неразположение (и задух в някои случаи) веднага след или няколко часа след последния им официален мач", отбелязват авторите на изследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    От корона-вирус не може да се предпазиш. Това дори не е пълноценен вирус, а някакво подобие... Ефективна ваксина срещу него не може да се създаде заради безбройните му мутанти. Спасението е здрав и силен организъм, който не е тровен с всевъзможни хапчета за щяло и нещяло с години, а при съвременния спорт е точно обратното.
  • 2 Марио

    7 0 Отговор
    Хахахаа.Стига глупости.Били податливи.Това са лъжи.Не може да стоим така цял лято бе.Това е престъпление.Вирусът не е опасен за здарви хора.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 асд

    1 0 Отговор
    вече няма да тичам след градския, че да не вдишвам много въздух... Който диша по-малко явно е по-предпазен...
    Работя с немци всеки ден - и те напоследък ми се струват доста изперкали, не е само при нас... Ама кво да се прави, нещата са на много високо ниво, добре че има страни като Беларус и Швеция да им покажат че не всичко е пропаганда
  • 5 Статист

    0 0 Отговор
    Професия " спортист " е едно от извращенията на съвременната цивилизация , където всичко е пари, пари и пак пари ! Ама Господ изглежда има други планове за човечеството ! Дано е само предупреждение тази зараза - тн.господари на Планетата , с високите технологии са победени от нещо съвсем първично .