Last news in Fakti

5 Юни, 2020 13:14 1 121 0

Немски лекар: Тимовете, които имат дълга скамейка, ще се представят по-добре

  • контузии-
  • резерви-
  • скамейка-
  • доктор-
  • мерки-
  • коронавирус-
  • мейсън

"Много е вероятно да се уголеми разликата между най-добрите и по-слабите отбори в дадени първенства", смята д-р Джоел Мейсън

Немски лекар: Тимовете, които имат дълга скамейка, ще се представят по-добре - 1
Снимка: БГНЕС

Футболният сезон 2019/2020 бе прекъснат безпрецедентно за три месеца заради пандемията от COVID-19. Съвсем скоро най-големите шампионати ще се завърнат. На футболистите обаче ще им е нужно време да възвърнат игровата си форма. След дълга пауза, последствията за играчите от подновяването на футбола може да са осезаеми.

Проведените изследвания главно в Германия показват, че паузата със сигурност увеличава рискът от контузии и то рязко. Преди пандемията от COVID-19 статистиката показва средно по 0.27 контузии на мач от германския шампионат. Този коефициентът след подновяването на мачовете скача почти тройно - до 0.75.

Доктор Джоел Мейсън от университета в Йена (Германия) разяснява пред AS как ще се отрази паузата на футболистите не само в Германия, ами и във Висшата лига, Ла Лига и Серия А, които съвсем скоро ще бъдат подновени.

„Вече наблюдаваме тренд в Бундеслигата. Отбори, които имат по-голяма дълбочина и качество в състава си е по-вероятно да заместят контузените играчи или да ротират футболистите си, така че всички да са свежи. Някои от тимовете в долната част на таблицата, които вече изпитват проблеми да запълват местата на контузените, нямат нужната дължина на резервната скамейка. Много е вероятно да се уголеми разликата между най-добрите и по-слабите отбори в дадени първенства. Това важи с пълна сила и за Висшата лига. Някои отбори ще могат да ротират съставите си, така че да заобикалят умората и контузиите. Челси и Манчестър Юнайтед например по всяка вероятност ще спечелят от дълбочината на своите състави и честите ротации, които правят мениджърите им“, коментира Джоел Мейсън.

Доктор Мейсън говори и по темата дали социалното дистанциране, което някои клубове ще се опитат да наложат, ще доведе до по-редки срещи на футболистите с медицинския щаб, което пък допълнително ще усложни ситуацията с контузиите:

„В някои случаи срещата с клубните лекари, масажисти и физиотерапевти ще бъде ограничена особено в първите дни след подновяването на тренировките. Това може да се отрази зле върху здравето на играчите особено когато има рязка промяна във физическото им натоварване. Като имаме предвид обстоятелствата, приоритизирането на здравето пред представянето на терена е оправдано. Най-добрите отбори внимателно ще са отчели стартовото физическо състояние на футболистите си, които са се завърнали на терена след карантината, и внимателно ще го следят в бъдеще, дори щабът да няма толкова контакт с играчите, колкото преди“.

„Увеличаването на времето между мачовете със сигурност би спомогнало за ограничаването на контузиите, поне теоретично разгледано. Отборите от Висшата лига са по-застрашени от натрупване на мачове от тимовете в Германия. На Острова ще трябва добре да организират тренировките и възстановяването на футболистите след мачовете, така че когато се играят два мача на седмица, рискът от контузии да е минимализиран“, добавя доктор Джоел Мейсън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА